Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив предприема кризисни мерки за подкрепа на творците

Снимка: Община Пловдив

В условията на социална изолация, когато културните прояви са невъзможни вече почти два месеца, Община Пловдив предприе поредица от кризисни мерки в подкрепа на пловдивските творци.

Една от мерките е създаването на Кризисен фонд в размер на 100 000 лева. Според регламента независимите пловдивски творци от всички сфери на културата могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди в месеците на извънредното положение. Процедурата е обявена на сайта на „Пловдив 2019“, в раздел „Отворени покани“.

Друга антикризисна мярка е „Онлайн сцена - Пловдив“ – чрез нея се оказва подкрепа на пловдивските творци конкретно в създаването на онлайн културни събития, като единствено възможни в условията на извънредното положение и социална дистанция. Отдел „Култура, археология и културно наследство“ възстановява приемането на документи по Компонент 3 „Гражданска активност“, като процедурата е валидна само за събития, които могат да се организират и проведат онлайн. Пакетът с документи за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив, в раздел „Култура“, Компонент 3 „Гражданска активност“.

На каква помощ могат да разчитат хората на изкуството в трудното време, разказа в „Артефир“ заместник-кметът по културата в Община Пловдив Пламен Панов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката. Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09