Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Момеков

Вирусът успя "да разболее" и експертизата в медицинските проучвания

Международен ден на астмата

Снимка: БГНЕС

Когато става дума за научни публикации, трябва да има рецензии, защото иначе се разболява цялата медицинска наука. "Тютюнопушенето и никотинът със сигурност повишават експресията на АСЕ-2 – рецепторът, чрез който вирусът прониква. Чисто теоретично ние не можем да очакваме по-малка честота при пушачите. Каква е истината, ще разберем, когато имаме надеждни епидемиологични данни, които показват асоциацията между тези две неща." Това каза проф. Георги Момеков, преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология при Фармацевтичния факултет, в коментар на цитираните в социалните мрежи френски изследвания за по-малко болни пушачи от Covid-19.

Днес отбелязваме Световния ден на астмата. Астмата е социално значимо заболяване. Заболеваемостта от бронхиална астма продължава да нараства, като се очаква през 2020 г. да бъдат засегнати повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст.

"Астмата се дефинира като хетерогенно заболяване, при което водеща е възпалителната компонента, която променя терена, на който се развива възпалението и прави хората много чувствителни към стимули, които водят до бронхоспазъм. Реално имаме хроничен възпалителен процес, който променя лигавицата и гладката мускулатура на бронхите."

Проф. Момеков е категоричен, че хроничните белодробни заболявания са асоциирани с повишен риск от заболяваемост и усложнения при коронавирусната инфекция. Астмата и ХОББ спадат към тази категория.

Още за болестта, за взаимовръзката на коронавирус и патологичните състояния, за френското изследване за пушачите и Covid-19 – можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49