Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Не казвай на мама“ с онлайн премиера

Снимка: @donttellmamabook

След осем години работа върху романа „Не казвай на мама“ авторът Николай Йорданов ще го представи онлайн – във Фейсбук страницата на фондация „Single Step“ в разговор с журналиста Георги Тошев.

На 8 май от 20.30 часа романът ще има своята официална премиера, която ще бъде придружена от късометражен танцов филм, въвеждащ публиката в света на литературните герои. Освен киноадаптацията „Не казвай на мама“ включва още артфотографии и видеоминиатюри. Зрителите ще могат да участват в представянето на мултимедийния роман с въпроси и мнения.

„Не казвай на мама“ разказва историите на десет хомосексуални момичета и момчета. Сюжетът се развива в продължение на повече от 40 години в осем държави на четири континента. Макар сериозно да засяга темата за ЛГБТ общността, романът всъщност говори за нормалните човешки преживявания. В основата му са любовта, взаимоотношенията между хората и отношението им към света, приемането и отричането и несподелените тайни. Чрез историите в книгата авторът припомня, че сексуалността, етносът и религията ни определят като хора, но не са най-основополагащите фактори за това кои сме всъщност. С това той казва, че не бива да игнорираме различията, а напротив – трябва да ги приемем и да живеем с тях.

Според Николай Йорданов вече е назряло времето да се заговори за ЛГБТ общностите у нас и по света, защото карантината, под която те живеят, е перманентна. С романа „Не казвай на мама“ той изследва живота на тези хора, които са поставени пред ограничения и не могат да се възползват от изконното си право, а именно – да живеят пълноценно. 

Николай Йорданов е креативен продуцент на немалко телевизионни предавания, асистент по драматургия и преподавател по риалити телевизионни формати в НАТФИЗ. Автор е на биографичната книга „Записки по ада“, която разказва за живота на Валя Червеняшка – една от осъдените на смърт медицински сестри в Либия. „Не казвай на мама“ е дебютният му роман.

Подробности за премиерата и темата на книгата можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09