Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Не казвай на мама“ с онлайн премиера

Снимка: @donttellmamabook

След осем години работа върху романа „Не казвай на мама“ авторът Николай Йорданов ще го представи онлайн – във Фейсбук страницата на фондация „Single Step“ в разговор с журналиста Георги Тошев.

На 8 май от 20.30 часа романът ще има своята официална премиера, която ще бъде придружена от късометражен танцов филм, въвеждащ публиката в света на литературните герои. Освен киноадаптацията „Не казвай на мама“ включва още артфотографии и видеоминиатюри. Зрителите ще могат да участват в представянето на мултимедийния роман с въпроси и мнения.

„Не казвай на мама“ разказва историите на десет хомосексуални момичета и момчета. Сюжетът се развива в продължение на повече от 40 години в осем държави на четири континента. Макар сериозно да засяга темата за ЛГБТ общността, романът всъщност говори за нормалните човешки преживявания. В основата му са любовта, взаимоотношенията между хората и отношението им към света, приемането и отричането и несподелените тайни. Чрез историите в книгата авторът припомня, че сексуалността, етносът и религията ни определят като хора, но не са най-основополагащите фактори за това кои сме всъщност. С това той казва, че не бива да игнорираме различията, а напротив – трябва да ги приемем и да живеем с тях.

Според Николай Йорданов вече е назряло времето да се заговори за ЛГБТ общностите у нас и по света, защото карантината, под която те живеят, е перманентна. С романа „Не казвай на мама“ той изследва живота на тези хора, които са поставени пред ограничения и не могат да се възползват от изконното си право, а именно – да живеят пълноценно. 

Николай Йорданов е креативен продуцент на немалко телевизионни предавания, асистент по драматургия и преподавател по риалити телевизионни формати в НАТФИЗ. Автор е на биографичната книга „Записки по ада“, която разказва за живота на Валя Червеняшка – една от осъдените на смърт медицински сестри в Либия. „Не казвай на мама“ е дебютният му роман.

Подробности за премиерата и темата на книгата можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живите легенди: Кийт Джарет

Продължение на темата от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет.  Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора, трета част и бис, където Джарет свири на флейта. Другият е почит към Майлз от три десетилетия,..

публикувано на 22.03.23 в 22:40
Нева Мичева

Актриса зад кулиса

В епизод 493 "Трамвай по желание" среща своята публика с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева. Преводачът е оскубан петел, споделя някога пренебрежително в свое интервю големият писател Емилиян Станев. "В театъра звезди най-често стават актьорите. Но в превода, където драматург е авторът, а преводачът изпълнява функциите на всеки..

публикувано на 22.03.23 в 17:15

Никол Краус излиза на български с "Да си мъж"

Какво е да си мъж и какво е да си жена, нищят без капка свян разказите в "Да си мъж" – безстрашни, прями и емоционални. Десетте истории в книгата кръстосват земното кълбо от Швейцария, Япония и Ню Йорк до Тел Авив и Южна Америка и ни срещат с мъже, които са бащи, любовници, синове, прелъстители и дори изгубени съпрузи, които може би никога не са били..

публикувано на 22.03.23 в 16:00

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica  на  Женски пазар/Zhenski Pazar Market  представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова. “Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал? За изложбата в артгалерия “Средика“..

публикувано на 22.03.23 в 14:24
Мария Стефанова

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка". "Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност,..

публикувано на 22.03.23 в 14:10