Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Не казвай на мама“ с онлайн премиера

Снимка: @donttellmamabook

След осем години работа върху романа „Не казвай на мама“ авторът Николай Йорданов ще го представи онлайн – във Фейсбук страницата на фондация „Single Step“ в разговор с журналиста Георги Тошев.

На 8 май от 20.30 часа романът ще има своята официална премиера, която ще бъде придружена от късометражен танцов филм, въвеждащ публиката в света на литературните герои. Освен киноадаптацията „Не казвай на мама“ включва още артфотографии и видеоминиатюри. Зрителите ще могат да участват в представянето на мултимедийния роман с въпроси и мнения.

„Не казвай на мама“ разказва историите на десет хомосексуални момичета и момчета. Сюжетът се развива в продължение на повече от 40 години в осем държави на четири континента. Макар сериозно да засяга темата за ЛГБТ общността, романът всъщност говори за нормалните човешки преживявания. В основата му са любовта, взаимоотношенията между хората и отношението им към света, приемането и отричането и несподелените тайни. Чрез историите в книгата авторът припомня, че сексуалността, етносът и религията ни определят като хора, но не са най-основополагащите фактори за това кои сме всъщност. С това той казва, че не бива да игнорираме различията, а напротив – трябва да ги приемем и да живеем с тях.

Според Николай Йорданов вече е назряло времето да се заговори за ЛГБТ общностите у нас и по света, защото карантината, под която те живеят, е перманентна. С романа „Не казвай на мама“ той изследва живота на тези хора, които са поставени пред ограничения и не могат да се възползват от изконното си право, а именно – да живеят пълноценно. 

Николай Йорданов е креативен продуцент на немалко телевизионни предавания, асистент по драматургия и преподавател по риалити телевизионни формати в НАТФИЗ. Автор е на биографичната книга „Записки по ада“, която разказва за живота на Валя Червеняшка – една от осъдените на смърт медицински сестри в Либия. „Не казвай на мама“ е дебютният му роман.

Подробности за премиерата и темата на книгата можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тома Марков в "Развалини"

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от..

публикувано на 18.09.20 в 16:38

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ..

публикувано на 18.09.20 в 16:22

75 години от рождението на Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Кариерата ѝ започва с участие в самодейния театър, където играят баща ѝ и негови приятели. 7-годишна е, когато играе момче – син на партизанин. Във ВИТИЗ я приемат през 1963 г. Тогава тя става част от имената, дали облика на българското съвременно кино и театър...

публикувано на 18.09.20 в 09:27

КвАРТал Фестивал се завръща с пето издание

На 18 септември в София започва петото юбилейно издание на фестивала за градска култура„KvARTal“. До края на уикенда карето, очертано от булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“, показва най-доброто от себе си. Галерии, занаятчийски ателиета, кулинарни работилници и културни институции отварят вратите си за любопитните...

обновено на 18.09.20 в 09:13

София през погледа на архитекта

"В София има толкова красиви неща, които обаче човек трябва да види не с очите си, а със сърцето и душата си", смята проф. Румен Нейков.  Той гледа на града именно по този начин и в резултата на това, след две години усилена работа, се ражда книгата „София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество“. "Тази книга е обяснение в любов..

публикувано на 17.09.20 в 16:01