Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната нощ на Сократ

„Смъртта на Сократ“, картина на Жак-Луи Давид от 1787 г.
Снимка: Wikimedia

Станете част от комично-философския разказ за последни часове от живота на атинския философ Сократ. На 8 май 2020 от 18 часа екип „Драматургични форми“ представя радиопиесата „Последната нощ на Сократ“ от българския писател и драматург Стефан Цанев. Писаната през 1986 г. пиеса многократно и ненапразно е определяна като един от върховете в драматургичното творчество на автора. Радиоадаптацията на режисьора проф. Здравка Митков, осъществена през 2005 г., напълно отговоря на високите стандарти, поставени от драматургичния текст. В ролите ще чуете артистите Георги Мамалев, Владимир Пенев, Нона Йотова в ролята на Ксантипа и Пламен Манасиев.

Макар пиесата да се опитва на първо време да ни заблуди, че е в същината си е философска и етическа, тя се занимава много повече с екзистенциални, морални и политически проблеми, свързани с обществения и личния живот тогава, сега и винаги. Не толкова около смъртта в чашата с бучиниш, колкото от избора да си свободен – дори и когато си от грешната страна на решетките, се оформя сюжетният конфликт в „Последната нощ на Сократ“. 

И ако останем още малко при метафората за решетките, истинската границата, която те очертават, е между истината и лъжата, доблестта и коленопреклонността, защото според Цанев те са демаркационната линия между свободата и не-свободата. Според него свободата в условията на тоталитарна власт е възможна единствено на индивидуално ниво, но за да се постигне тя, човек трябва да е готов да пожертва много, нерядко дори живота си. Задочно потвърждение на тази авторска позиция е фактът, че след премиерата си в рамките на тогавашния режим в България постановката е свалена от сцена въпреки огромната си популярност, а може би пък именно заради нея. 

Въпреки сериозния политически и етически заряд, съдържащ в себе си, „Последната нощ на Сократ“ е произведение, което забавлява и развлича. Комедийното е на същото високо ниво, колкото философските екстраполации за свободата, морала и социалните динамики в едно наглед свободно, но всъщност приклещено от тирания общество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02