Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На света му трябват повече доброта, състрадание и хуманност

8 май е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец

БНР Новини

"Светът може да има запаси от оръжие, от лекарства, от петрол, но на днешния алчен свят му трябват повече доброта, състрадание и хуманност – това дава Червеният кръст" – каза Енчо Господинов, легендарно име в журналистиката като международен кореспондент на някогашния в. „Поглед“. Посвещава се на хуманитарната дипломация и обикаля с мисии горещите точки на планетата, преди да стане заместник генерален секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (2007-2009).

На днешната дата се отбелязват още 192 години от рождението на Анри Дюнан, идеолог и създател на международното червенокръстко движение, чиито идеи за хуманност, солидарност и взаимопомощ се изповядват от 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

"Тази уникална организация неслучайно има 4 Нобелови награди за мир, каза още Господинов. И в момента доброволците на Червения кръст и Червения полумесец са на първа линия, раздавайки хуманитарна помощ, храна, медикаменти, и не на последно място – информация, което в определени ситуации може да бъде животоспасяващо."

Повече от 142 години Българският червен кръст изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата и работи усилено за закрила и подпомагане на уязвими групи граждани, за опазване на тяхното достойнство. В момента Българският червен кръст осъществява мащабна кампания в подкрепа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването за справяне с епидемиологичната обстановка. 

Чуйте разговора за дейността на организацията у нас с председателя на БЧК Христо Григоров.

Мария Лазарова разказва за средствата, събрани от благотворителен концерт на БТВ в полза на Българския червен кръст, и за какво ще бъдат използвани.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

Болници и финансиране – възможно ли е да не са търговски дружества

Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането и управлението на болниците в системата на българското здравеопазване? Темите коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков , икономист в областта на здравеопазването. “Възможно е всичко, както се казва в юридически план. Въпросът е дали ще бъде..

обновено на 12.05.21 в 14:30

Сестринското обучение у нас – дефицити и възможности

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Отбелязва се от 1974 г. Инициативата е на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) – а нглийската медицинска сестра, която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Най-големият подарък е да се родиш в България

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас? Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти.  Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в..

публикувано на 12.05.21 в 10:58

Любов по време на пандемия – разводи и сватби

Промени ли се брачният живот и какви избори направи човечеството по време на пандемията? Увеличиха ли се разводите и разделите у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Лазар Белев. “По време на пандемията българите, най-общо казано, не се развеждаха, с някакви малки изключения, което пък доведе до бума, който се наблюдава от..

публикувано на 12.05.21 в 10:03
Флорънс Найтингейл

Международен ден на сестринството – почит към Флорънс Найтингейл

На 12 май преди 201 години във Флоренция се ражда Флорънс Найтингейл. Именно тя поставя началото на професията медицинска сестра. Съдбата ѝ отрежда аристократична титла и обещаващо начало в живота. Получава образование, владее няколко езика, но отказва да следва обичайния път на момичетата от нейната класа. Този път..

обновено на 12.05.21 в 08:39