Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският исторически музей с участие в американска изложба

Тракийско съкровище от Борово, IV век пр. Хр.
Снимка: museumruse.com

България е една от единайсетте държави от Югоизточна Европа, която ще вземе участие в изложбата на музея „Фийлд“ в Чикаго. Експозицията „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“ се подготвя от три години от д-р Уилям Паркинсън, шеф на отдел Антропология в Чикагския музей и ще бъде открита през 2021 година.

Русенският исторически музей и музеят във Варна ще представят българската следа в историческия преглед, който проследява развитието на човека, корените на Европа и пътя на първите крале.

Експонатите, с които България ще допълни общия археологически пъзел, са две кремъчни ядра, от които са изработени редки и много ценни ножове, дълги 30-40 сантиметра, прочутото Боровското съкровище, и медният слитък във форма на волска кожа, който съвсем скоро гостува във Виена, където предизвика голям интерес. Те принадлежат на Русенския музей, но в момента са събрани в Националния исторически музей в София, където ще се направят снимките за каталога към американската изложба. Там се намира и най-старото обработено злато от Варна, което също ще бъде част от експозицията.

Проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе, припомни в „Артефир“ колко важен елемент от всяка една изложба е приложеният към нея каталог. Той има за задача да съхрани идеята, целите и значимите факти, които изложбата разкрива.

Директорът на Русенския музей направи и разлика между археолозите у нас и тези на запад. Той обясни, че фокусът на тази изложба се състои именно в това как американските учени гледат на археологията. За тях тя не е историческа наука, а част от развитието на човечеството. Това изследва и изложбата „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“.

Музеят „Фийлд“ в Чикаго е един от центровете, където българската общност в американския град намира място за своите изяви. Към този момент реализацията на мащабния експозиционен проект, който ще бъде представен там догодина, е на етап анотации. 

Подробностите можете да чуете от разказа на проф. Николай Ненов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03