Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква оценка ще получи дистанционното обучение

Снимка: Веселина Киричева

Учебната година ще завърши в дистанционна форма. За два месеца българското училище претърпя мащабни промени. От години се обсъждаше какви елементи от дистанционното обучение и как да влязат в учебната програма. Обстоятелствата наложиха всички скоростно да преминат към дистанционна форма. Как преминава стрес теста образователната ни система, основана на непрестанно мерене и отчитане на резултати?

Рано е за цялостна равносметка, но отсега могат да се отчетат позитивите и негативите на електронното обучение. 

"Процентът успели ученици в дистанционното обучение не е по-малък от този на успелите в обикновеното обучение – каза Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна”. Той отчита трудностите, пред които са изправени всички участници в обучителния процес, но добавя, че "ако даден ученик не иска да учи и космическо обучение няма да го накара да го направи."

Милена Бенкова, директор на 103 СУ "Васил Левски" във "Филиповци", разказа за трудностите пред обучението при липса на възможност – без устройства, в някои от случаите хората нямат ток, какво остава за интернет, но с общите усилия на педагогически, непедагогически персонал, родители, а и на самите деца, материалът се усвоява. Тя също обърна внимание на мотивацията като ключов фактор за справяне с предизвикателствата.

"Не чухме самите деца" – адресира друг проблем Яна Алексиева, психолог на Асоциация "Родители". "Да, родителите изнесоха дистанционната форма и без тях, нямаше да се получи, каза тя. Те понесоха и понасят огромно напрежение, но се справят много добре. Въпросът е, че никой не попита самите деца, изправени пред не по-малко предизвикателства и трудности."

Чуйте и Николай Христанов който разяснява как ще става кандидатстването в европейски и английски училища, ще има ли промени в таксите на студентите, предвид дистанционната форма, и проблемите на българските младежи, които се обучават извън страната.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стратегическото и пространственото планиране на София

Какво показва анализът на чуждия опит в планирането на градовете, поръчан от "Софияплан" във връзка с предстоящото изменение на ОУП на София? Арх. Павел Янчев , автор на анализа, разказва в "Нашият ден": "Целта е като начало да се направи нещо като сверяване на часовника – какво се прави в близки градове до София, за да се решат наболелите проблеми..

публикувано на 25.01.21 в 12:30
Почистване на Перловската река

"Работилница: Реките на София"

Два мултидисциплинарни екипа изготвят проекти за трансформацията на столичните реки в приятни места за отдих и култура, в рамките на "Работилница: Реките на София"? В края на месеца два екипа трябва да представят своите завършени проекти. Мартин Янков от Фондация "Колективът" разказва повече в "Нашият ден": " Избрахме две локации,..

публикувано на 25.01.21 в 14:00

Културното наследство на БНР – Архивният фонд

Културното наследство на БНР и пазителите и търсачи на звукови съкровища 86 години след подписването от цар Борис Трети на указа, с който радиоразпръскването става държавна собственост. Архивният фонд е място, където по-рядко се насочват прожекторите.  Милен Димитров, редактор в Архивен фонд на БНР , разказва в "Нашият ден" за мисията пазител на звуково..

публикувано на 25.01.21 в 11:30
„Свободата води народа“, Йожен Дьолакроа - 1830 г.

„С“ като свободата

„С“ като свободата и „С“ като стереотип. Какви са границите на свободата, за вътрешната и външната свобода, за свободата от гледна точка на правото, философията и психологията. Какви са допирните точки в разбирането ни за нея и къде са противоречията ни? Свобода (лат.  libertas )  е способността на съзнанието  да мисли и действа в съответствие с волята..

публикувано на 25.01.21 в 09:00

Децата искат да разбират света без страх

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по всякакви важни теми, отнасящи се до съвременния свят, както и за събития, които се случват в България и..

публикувано на 25.01.21 в 08:15