Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Домашните концерти на Иво Димчев се възобновяват

Иво Димчев по радиото
Снимка: архив на „Аларма“

Чест и радост за нашето предаване е, че именно докато течеше изданието ни, посветено на тези над 50 безплатни концерта по домовете, които Иво Димчев изнесе през последния месец, той реши да обяви на фейсбук страницата си (с главни букви) „ЩЕ ГИ ПРОДЪЛЖА“. Припомняме, че жанрът е една от най-адекватните възможни алтернативи на позамрелия концертен живот от началото на пандемията досега. Защото, за разлика от онлайн концертите, тук музиката се осъществява в собствените ви хол, мазе, таван, ателие, обор, балкон, всекидневна, кухня, кухненски бокс или вигвам. 

Публиката е, разбира се, камерна – вие и най-близките ви (деца, котки, кучета, морски свинчета). Социалната дистанция е спазена с ум, разум и отговорност, но и с размах и въображение (примерно душ-кабината ви може да се превърне в идеален шлем-протектор), като това не е за сметка на човешкото измерение. Точно напротив. Следейки възторжените реакции и коментари от страна на досегашната публика, всички са очаровани именно от това човешко измерение. Музиката не достига до вас през екран, защото вече е в хола ви (респективно във всяко от изброените по-горе помещения – възможностите съвсем не са малко).

Паралелно с това, припомняме, че се снима документален филм с режисьор Кристина Николова и оператор Александър Станишев за това изключително наситено турне на Иво Димчев (с по три концерта на ден – от 16, 18 и 20 часа – често в квартали, доста отдалечени един от друг. За филма, за домашните концерти – този нов, а защо не и прастар начин да усетиш хората, за предстоящото турне в някоя от големите ромски махали и за още много работи говори Иво Димчев в „Аларма“. Водещи са, както се подразбира, Цветан Цветанов и Яна Пункина (пряко от подвижното ни студио, в парка). А освен форсираните двигатели на бързащите да се завърнат към света отпреди пандемията, наоколо отчетливо се чуват (и то в много по-голяма степен) доста синигери, скорци, врани, кълвачи, самоеди и всякакви други горски птици. Спокойно, самоедът не е горска птица. Но също е там. Честита първа пролет – позакъсняла, но пък честно отвоювана от града…

Ако пък искате и вие да станете част от историята, разберете как на сайта на МОЗЕЙ.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Петров

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". " От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на..

обновено на 26.01.21 в 19:08

Музикалната вселена на всепризнатия гений В. А. Моцарт през погледа на българските изпълнители

Поредното издание на предаването „Студио „Музика“ е посветено на Волфганг Амадеус Моцарт, чиято 265-а годишнина от рождението светът отбелязва на 27 януари тази година. Роден в Залцбург през 1756 г., за своя кратък земен път, продължил само 35 години, Моцарт оставя колосално по количество и неповторимо по своята художествена висота музикално творчество –..

публикувано на 26.01.21 в 09:05
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50