Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за Георги Белев

Георги Белев беше един от най-значителните и важни големи български поети от 80-те години на ХХ век. Това каза писателят Владимир Левчев, негов приятел и колега. 

Георги Белев замина още през 1990 година за САЩ. През 1992 г. той направи, заедно с Лиса Сапинкопф, тази антология "Глина и звезда", която вероятно е най-добрата антология на съвременна българска поезия в САЩ, .

80-те години бяхме колеги в издателство "Народна култура". Това беше една много добра редакция – отдел "Поезия". Там беше Иван Теофилов, Кирил Кадийски, Федя Филкова, Рада Шарланджиева беше завеждащ отдел. "Умерена облачност" (1979), "Гората слиза нощем" (1985) бяха събития в българската поезия.

Философски автор и естет

Неговите стихотворения винаги приличат на едни картини, които са естетски пипнати – леко сюрреалистични... Много визуална поезия. 

Не беше от онези най-награждавани поети

Неговата поезия беше доста модерна, една странна, наистина неортодоксална поезия – особено за онова време. 


Гората слиза нощем. Изчаква и последния трамвай -
         тогава тръгва. Срещат я пияните - с притворе-
         ни очи навлизат в нея, препъват се, но не ру-
         гаят. Гората крачи бавно. Като деца във меж-
         дучасие се пръскат къщите - по две, по три...
         И ни захвърлят в клоните с пижамите и чехли-
         те. Къде са улиците? Изтекоха под мъховете и
         листата. Къде са жиците и свирките? Затлач-
         ват сънищата само. Витрините? Те търсят ми-
         нувачи другаде.

Гората се оглежда, спира. Огромна и спокойна, отпъж-
         да нежно облаците от челото си, които все се
         връщат... И толкова е тихо, сякаш някой е
         въздъхнал. Гората е сама. Стои като вдовица
         над албум и чака. Изчезнали са и пияните.
         Оставили са нядопят куплет и недопито вино.
         Но виното? С червени носове шушукат облаци-
         те горе. Гората тръгва изведнъж, не се обръща.
         И първият трамвай подрежда къщите.

Георги Белев е роден в Кюстендил на 04.05.1945 г. Израства и учи в София, дипломира се като радиоинженер (1969). За кратко работи като проектант в "Транспроект". Редактор във в. "Орбита" (1971-1973), "Литературен фронт" (1974-1982) и изд. "Народна култура" (1983-1989). От 1990 г. живее в Бостън. През 1992 г. публикува антологията "Глина и звезда", съвременни български поети, заедно с Лиса Сапинкопф, която спечелва наградата на Асоциацията на американските преводачи. Книгата е издадена в Минеаполис от "Milkweed Editions" с помощта на престижните фондации "Witter Bynner" и "Wheatland". През 1993 г. взема магистърска степен по сравнителна поетика от Бостънския университет. Автор е на стихосбирките "Разчетен надпис" (1976), "Умерена облачност" (1979), "Пясък между зъбите" (1985), "Гората слиза нощем" (1985, 2004), "Довереник на здрача (1989), "Но" (1990), "Умерена облачност и други стихотворения" (2012), и на стихове за най-малките - "Смешки" (1986). Публикува две книги с избрани стихотворения от съвременните американски поети Робърт Блай (1986) и Голуей Кинел (1989). 

Негови стихотворения се появяват в известните списания "Poetry", "Boston Review", "The Paris Review", "Artful Dodge", "Nimrod", "Boulevard", "Partisan Review", "Mid American Review", "Crab Creek Review", "Paintbrush", "Harvard Review", "North Atlantic Review", "Webster Review", "The Hollins Critic", "International Quarterly", "Visions International", "Delos", "The Pensilvania Review", "Southern Humanities Review"... Стихове от Георги Белев са публикувани още в Англия, Канада, Швеция, Полша и Италия. През 1991 г. получава почетен сертификат от кметството на Бостън, както и медал и диплома от кметството на Рим и областта Лацио в Италия. В България е удостоен с наградата "100 години Българска академия на науките" (1980), а през 2014 г. печели Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов". Умира на 13.05.2020 г. в Ню Йорк, САЩ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14