Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Георги Белев

Георги Белев беше един от най-значителните и важни големи български поети от 80-те години на ХХ век. Това каза писателят Владимир Левчев, негов приятел и колега. 

Георги Белев замина още през 1990 година за САЩ. През 1992 г. той направи, заедно с Лиса Сапинкопф, тази антология "Глина и звезда", която вероятно е най-добрата антология на съвременна българска поезия в САЩ, .

80-те години бяхме колеги в издателство "Народна култура". Това беше една много добра редакция – отдел "Поезия". Там беше Иван Теофилов, Кирил Кадийски, Федя Филкова, Рада Шарланджиева беше завеждащ отдел. "Умерена облачност" (1979), "Гората слиза нощем" (1985) бяха събития в българската поезия.

Философски автор и естет

Неговите стихотворения винаги приличат на едни картини, които са естетски пипнати – леко сюрреалистични... Много визуална поезия. 

Не беше от онези най-награждавани поети

Неговата поезия беше доста модерна, една странна, наистина неортодоксална поезия – особено за онова време. 


Гората слиза нощем. Изчаква и последния трамвай -
         тогава тръгва. Срещат я пияните - с притворе-
         ни очи навлизат в нея, препъват се, но не ру-
         гаят. Гората крачи бавно. Като деца във меж-
         дучасие се пръскат къщите - по две, по три...
         И ни захвърлят в клоните с пижамите и чехли-
         те. Къде са улиците? Изтекоха под мъховете и
         листата. Къде са жиците и свирките? Затлач-
         ват сънищата само. Витрините? Те търсят ми-
         нувачи другаде.

Гората се оглежда, спира. Огромна и спокойна, отпъж-
         да нежно облаците от челото си, които все се
         връщат... И толкова е тихо, сякаш някой е
         въздъхнал. Гората е сама. Стои като вдовица
         над албум и чака. Изчезнали са и пияните.
         Оставили са нядопят куплет и недопито вино.
         Но виното? С червени носове шушукат облаци-
         те горе. Гората тръгва изведнъж, не се обръща.
         И първият трамвай подрежда къщите.

Георги Белев е роден в Кюстендил на 04.05.1945 г. Израства и учи в София, дипломира се като радиоинженер (1969). За кратко работи като проектант в "Транспроект". Редактор във в. "Орбита" (1971-1973), "Литературен фронт" (1974-1982) и изд. "Народна култура" (1983-1989). От 1990 г. живее в Бостън. През 1992 г. публикува антологията "Глина и звезда", съвременни български поети, заедно с Лиса Сапинкопф, която спечелва наградата на Асоциацията на американските преводачи. Книгата е издадена в Минеаполис от "Milkweed Editions" с помощта на престижните фондации "Witter Bynner" и "Wheatland". През 1993 г. взема магистърска степен по сравнителна поетика от Бостънския университет. Автор е на стихосбирките "Разчетен надпис" (1976), "Умерена облачност" (1979), "Пясък между зъбите" (1985), "Гората слиза нощем" (1985, 2004), "Довереник на здрача (1989), "Но" (1990), "Умерена облачност и други стихотворения" (2012), и на стихове за най-малките - "Смешки" (1986). Публикува две книги с избрани стихотворения от съвременните американски поети Робърт Блай (1986) и Голуей Кинел (1989). 

Негови стихотворения се появяват в известните списания "Poetry", "Boston Review", "The Paris Review", "Artful Dodge", "Nimrod", "Boulevard", "Partisan Review", "Mid American Review", "Crab Creek Review", "Paintbrush", "Harvard Review", "North Atlantic Review", "Webster Review", "The Hollins Critic", "International Quarterly", "Visions International", "Delos", "The Pensilvania Review", "Southern Humanities Review"... Стихове от Георги Белев са публикувани още в Англия, Канада, Швеция, Полша и Италия. През 1991 г. получава почетен сертификат от кметството на Бостън, както и медал и диплома от кметството на Рим и областта Лацио в Италия. В България е удостоен с наградата "100 години Българска академия на науките" (1980), а през 2014 г. печели Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов". Умира на 13.05.2020 г. в Ню Йорк, САЩ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Тошев (вляво) и Емил Янев

Там, където Дунав студен край Тракия минава

В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в., и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева , директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта. Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06