Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов диск на цигуларя Ангел Станков и пианистката Ивелина Казанджиева

„Настроения“ се нарича новата продукция с най-популярни пиеси за цигулка и пиано, която представя обичаният наш музикант Ангел Станков. Избрал е пиеси от Фриц Крайслер, Виторио Монти, Хенри Виенявски, Пабло Сарасате, Йохан Себастиан Бах.

„Това са все бисови творби, които обикновено ние музикантите изпълняваме с огромен успех на финала на концертите си. Избрах ги по молба на дъщеря ми Елена, която поиска за запиша нещо, което би се харесало и на немузикантите“.
Ангел Станков казва, че ще се радва, ако този достигне и до лекарите и медицинския персонал и им даде малко светлина в тяхното тежко ежедневие. Записите са осъществени миналата година в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София от Кремена Ангелова и Павел Стефанов.

Какво му се иска още да направи?
Когато свърши забраната за концерти да отбележи достойно годината на Бетовен, чийто сонати за цигулка и пиано е изпълнявал няколко пъти, както и да дирижира отново симфониите му. Иска отново да се събере на концерт със свои ученици разпръснати по целия свят.

А какво прави един музикант, докато стои у дома?
Ангел Станков се смее и казва, че пише спомени, но не за да ги издаде в книга, а така, за приятелите и за дъщеря си и разказва, случки от казармата, когато е свирил в малка група. Освен това рисува, защото това е една от големите му мечти, за които никога не му е оставало време. И колкото и да е чудно репетира. „Ние музикантите се учим цял живот. Ето аз все не съм се задълбочавал например върху „флажолетите“. Те бяха специалитет на великия Васко Абаджиев“.
В звуковия файл чуете целия разказ на Ангел Станков.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Хворостовски в ролята на Риголето в едноименната опера на Верди (2013 г.)

Метрополитън опера отваря архивите си

„В тези безпрецедентни времена ние имаме удоволствието да излъчим за Вас бисове от паметни съботни матинета от миналото“. Така от оперната къща анонсират поредицата, в която представят избрани записи от спектакли и концерти, състояли се на сцената на Метрополитън през годините. В съботната оперна вечер (6 юни, от 20 часа) ще излъчим два записа...

публикувано на 06.06.20 в 09:05

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03