Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Мишев: Мир на кумирите ни

Бележки под линия

Писателят Георги Мишев
Снимка: БГНЕС

Един автор, който обикновено е сценарист на филмите, а в този случай е само хронист на филм, гледан вече 40 години и още 30 след това... Става дума за писателя Георги Мишев и новата му книга с литературни мемоари, наречена "Мир на кумирите ни".

Мемоари или семеен албум, който не е за показ...

"Подзаглавието е "Бележки под линия" и това е една междинна, хибридна форма, модерно казано... Така че и този жанр не е строго оформен и ясен. Той е някак си удобен на авторите, защото не всичко, което един автор пише, се побира в рамките на някакъв жанр."

"Мир на кумирите ни" – продължение на "Мир на страха ни"

"Да. Това е също една условна форма. Става въпрос за почти едно и също време. Втората книга е малко вглеждане в детайлите и подробностите от онова време. Първата книга беше малко "общ план", както се казва в киното, втората е "грос". Като се вгледа човек в детайлите, си обяснява много нещата. От това се раждат размислите, а след размислите – решенията."

Обидени и разпознали се?

"Надявам се, че никой няма да седне да чете, защото нашите съвременници много не се интересуват от изминалото време или си имат вече втвърдени представи за миналото. Дали се страхувам – не, защото повечето от нещата съм ги наблюдавал отблизо и съм свидетел. А пък това, че някой ще се засегне... Истината трябва да е в основата на равновесието в живота, иначе то ще се загуби."

Някои неща трябва да бъдат записани, за да се знае

"Все пак субективните усещания са си субективни. Само времето и историята по-нататък могат да потвърдят или да отрекат."

Времето в България тече по-бързо, защото вече е зачертало имената на колосите с глинени крака

"Времето отсява много от нещата. Помните, че лозунгът на СДС беше "Времето е наше". Сега можем да го отнесем към "фермата за илюзии".

Може ли да се живее без кумири

"Въпросът е доста философски. Човек не може да живее без кумири, така е устроен. Кумирът е ориентир. Понякога кумирите се израждат в идоли. Остава човек сам да реши. Човекът трябва да се стреми да бъде личност. Знаем колко е труден този процес."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10