Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев, актьор в Младежкия театър "Николай Бинев" и преподавател по сценична реч в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".  

Словото 

"Словото е много живо нещо, променя се. То много се влияе от това, което се случва около нас. За мое малко разочарование невинаги тази промяна е в добър аспект. Наша грижа е да пазим словото. Защото както то приема всичко от това, което се случва около нас, така и носи неща от минали времена. И ние трябва да сме много внимателни и да пазим тези следи на времето от миналото, за да можем да ги предадем и в бъдещето. 

Словото на сцената

"То е нашето оръжие. Без словото ние, актьорите, сме безсилни. Колкото и вариации и възможности да дават съвременните форми, в края на краищата опираме до словото. Когато то е важно за нас, то е важно и за зрителя. Зрителят обича да слуша българско слово. 

Опазването на словото

"То е дълг. То е наследство. Ние учим от родителите си и предаваме на децата си. Опитвам се да науча студентите си да харесват българския език, да слушат този български език, да се наслаждават да го говорят. Защото говоренето на български език е изключителна наслада. И колкото си по-добър в това, колкото повече внимание му отделяш, някак си вътрешно ставаш по-спокоен за себе си, за таланта си, за моженията си. Това занимание е изключително трудно, защото сме станали изключително небрежни към говоренето си. Но някак си сцената изисква това и мисля, че е отговорност на всеки талантлив човек, и не само, да внимава какво говори, как го говори. Скоро работих с едни млади хора и наблюдавам изключително много говорни дефекти, небрежен говор, незнание на думи и т.н...

Послание

"Посланието от сцената, което трябва да прозвучи, е, че силата е в изкуството, силата е в думите, силата е в нашето слово и ние трябва да го даряваме.

Словото и изкуството са кауза. Те възпитават, оформят душицата на всеки, освобождават душата и на този, който прави изкуство, и на този, който възприема, поема изкуство. Не забравяйте, хора, каузата!

Фотография Адриана Янкулова, Фейсбук профил на Младежкия театър "Н. Бинев"


ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50

Филмовата общност иска да спре гледането на Закона за филмовата индустрия в НС

Филмовата общност в България настоява за спиране на процедурата по приемане на Закона за филмовата индустрия. В парламента е внесено становище от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата, Асоциацията на българските анимационни продуценти и Асоциацията на българските оператори за отлагане на процедурата. Причината е, че..

публикувано на 21.01.21 в 16:55
Маргарита Терзиева

Памет за Маргарита Терзиева

В началото на януари ни напусна преводачката Маргарита Терзиева (род. 1957 година). Осем романа на големия израелски писател Амос Оз са преведени от нея! Скромен и всеотдаен човек, отличаващ се с талант и ведър дух, това е образът на Маргарита Терзиева в паметта на тези, които я познаваха. Тя е работила в различни жанрове, но винаги   с точност и..

публикувано на 21.01.21 в 12:38

Двоен юбилей на примабалерината Теодора Стефанова

Балет „Арабеск“ отбелязва двойния юбилей на своята прима Теодора Стефанова – 50 години и 30 от тях отдадени на танца . Празникът ще бъде отбелязан със специален танцов спектакъл от целия звезден състав на българския балет на 21 януари от 19 часа на сцената на Музикалния театър. Поздравът на трупата на балет „Арабеск“ ще бъде с фрагменти от спектакъла..

публикувано на 21.01.21 в 11:19

141 години от смъртта на Любен Каравелов

На 21 януари се навършват 141 години от смъртта на Любен Каравелов. И това е един повод за поглед към миналото през призмата на настоящето, повод да разберем нещо повече за рода си. В историята на Българското възраждане има много забележими фигури. Една от тях е на възрожденеца, революционера, поета, писателя, журналиста, етнографа Любен Каравелов...

публикувано на 21.01.21 в 10:55