Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Не е нужно да сме антрополози, за да съзнаваме нуждата от надежден ритуал за зрелостниците

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество. 

Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните зрелостници са утрешните лидери, ритуалът е важен и дължим на децата това символично навлизане в живота на възрастните. 

Известно е, че във всички култури навлизането в зрелостта се отбелязва с различни ритуали, и ако те бъдат пропуснати, самото порастване не може да се случи. Живеем в технологична епоха, но нуждата от подобни "инициационни практики" е тук. 

Пандемията и извънредните мерки показаха истинския смисъл на абитуриентското изпращане, отвъд суетата на пищните тоалети и луксозните автомобили. Смисълът му е в традицията, в ритуала – онова социално лепило, което укрепва връзките и приемствеността между поколенията.

Защо стана така, че молове и спортни зали отвориха, само 18-годишните не успяха да се простят с училището и опитите им да си организират изпращане бяха осуетени с полиция и крайни мерки?

Чуйте две ученички Мина и Яна, които говорят за важността на традицията и тъгата от това да няма кой да те изпрати и да ти помогне да съпреживееш раздялата с училище.

Симона Бонева и Дарина Георгиева изпратиха писмо до МС с молба да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12 клас за учебната 2019-2020 година в цяла България. Гласовете им поне ще ви убедят колко лишена от смисъл е тезата "младите не стават за нищо, те не умеят да се борят за нищо, по цял ден стоят вперени в телефоните си":

Георги Богданов от Националната мрежа за децата коментира, че засега няма обща позиция от страна на МЗ и училищните власти, а е необходимо да има достойно изпращане за тези млади хора, за да могат и те да имат своя незабравим последен ден в училище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54