Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

7
Снимка: Италиански културен институт - София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от 2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше Европейска столица на културата. Свързването с италианския град Матера вдъхновява включването на Италианския културен институт

„Изложбата за „Орфей“ беше предвидена отдавна, тя беше в програмата. Тази в градинката на Кристал, посветена на Италия, се роди от необходимостта да се покажат красотите на Италия в този труден момент. Ние сме щастливи винаги, когато можем да представим неща на открито, за да могат да ги видят хората, които минават. Защото сега, когато музеите са затворени, единственият начин да покажем нашата култура, са изложбите на открито“ – казва госпожа Верена Витур – директор на Италианския културен институт.

Няма да има официално откриване, за да не се струпват много хора. Изложбата ще е готова на 1 юни, но ще може да се посещава от 2 юни.

В звуковия файл чуйте целия разговор с Верена Витур както за изложбата, така и за перспективите за работата на Италианския културен институт в София.

Куратор на изложбата е Нели Раданова, която от години работи със Стефано Пода и беше непрестанно с него по време на подготовката на премиерата. Тя подготвя и каталога, който ще бъде безплатен и ще бъде на разположение на желаещите да го получат в Италианския културен институт.

Фотографиите са на Александър Богдан Томпсън.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлос Клайбер

Карлос Клайбер – обвиняваха го за капризите му, обожаваха го, когато бе на пулта…

На трети юли музикалният свят отбеляза 90-годишнината на един от най-харизматичните и същевременно загадъчни диригенти на ХХ век. Карлос Клайбер си отиде от този свят през 2004. Точно десет дни след 74-ия си рожден ден. И макар маестрото от години да не се бе появявал на пулта, екзалтираните му почитатели таяха надежда чудото да се случи през лятото на..

публикувано на 03.07.20 в 12:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10

Румяна Барева – певицата с много превъплъщения

„От сърце може да бъде приветствана първата централна партия на младата Румяна Барева в Националния ни оперен театър. Една Християния обаятелна, одухотворена, с овладяна конструкция на ролята и преодолени трудности на вокалния стил.“ Думи на Розалия Бикс, отпечатани след премиерата на „Зографът Захарий“ от Марин Големинов играна на 17 октомври 1972..

публикувано на 26.06.20 в 09:00