Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за Невена Коканова

Снимка: архив БТА

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък. 

"В своя живот винаги, над всичко, поставям любовта. Често и мълчаливо съм пристъпвала към нея… И винаги изненадана спирам пред пламъка ѝ, който разпалва стремежа ми към красота и съвършенство… Любовта преобразява духа и аз никога не я довеждам само до понятието – „изграждане на една роля”… В този смисъл имам смелостта да кажа, че между мен и героините ми съществува дълбока кръвна връзка", казва актрисата в свое интервю.

Чуйте интервю с Невена Коканова от Златния фонд на БНР и откъс от "Ревизор", където се откроява комичният талант на актрисата и в който си партнира със Стоянка Мутафова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът 180° за седми път

За седма поредна година в София ще се проведе фестивалът за експериментално и иновативно изкуство 180°. Своеобразната лаборатория, която изследва творческата свобода, ще бъде не в рамките на традиционната си седмица, а цял месец. Между 3 юли и 1 август. При това в много по-дигитален вариант. В нея ще се включат музиканти, композитори, хореографи,..

публикувано на 02.07.20 в 11:15

Ремонт в света на образите

Цяло лято можете да се насладите на „Ремонт в света на образите 1991 – 2019“. Ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев, която е поместена в Държавния музей за съвременно изкуство в Солун, част от известния конгломерат „MOMus“. Експозицията е включена в програмата на музея, която изследва региона на Балканите, неговите художници и контексти...

публикувано на 01.07.20 в 17:59

„Там, където не сме” с премиера в Смолянския театър

След дългата принудителна пауза, когато театрите бяха затворени, много от тях вече успяха да възстановят дейността си, а някои дори започнаха да подготвят съвсем нови представления. В Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян текат последните репетиции на поетичния спектакъл „Там, където не сме” по текстове на Георги Господинов..

публикувано на 01.07.20 в 17:34

"Магьосникът на лъжите" в Кино Аларма

В поредното издание на рубриката " Кино Аларма " Георги Петров представя филма "Магьосникът на лъжите", оригинална продукция на НВО, посветена на падението на финансовия измамник Бърнард Мейдоф.  В главната роля е двукратният носител на "Оскар" Робърт Де Ниро, а съпругата на Мейдоф – Рут – се играе от Мишел Пфайфър. Режисьор е Бари Левинсън,..

публикувано на 01.07.20 в 16:10

„Вегетарианката“ на Хан Канг сравнявана с Кафка

„Вегетарианката“ е един от най-популярните и обсъждани съвременни корейски романи, признат от критиците по цял свят и сравняван с творбите на Кафка вероятно заради темата за даването на инициативата на индивида, който сам прави своя избор и носи отговорност за него. Книгата е с награда „Ман Букър“ за 2016 г. и така авторката ѝ Хан Канг се превръща в..

публикувано на 01.07.20 в 14:18