Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трохите от масата на съня – Явора Петрова в галерия „Стубел“

13
Явора Петрова
Снимка: галерия „Стубел“

Истинско предизвикателство и въодушевление за духа е човек да представя изложбите на художничката Явора Петрова. В галерия „Стубел“ до 25 юни там може да бъде видяна новата ѝ експозиция, озаглавена „Трохи от съня“. Това са живописни творби – рисунки и маслена живопис, неща със смесена техника, които обогатяват тяхното внушение и емоция на възприемане. Защо „Трохи от съня“, самата тя в краткото си експозе за изложбата казва: 

„Една сутрин се събудих окрилена от всичко, което бях сънувала. Бях присъствала на големи събития, живот, хора, пълни маси, срещи, пейзажи, дървета, коне… Имаше и страх, и смях, и разговори, и истинската любов. Какво сънувах? Не можах да си спомня нищо… Бяха останали само трохите, трохите, паднали от масата на съня“. 

Така артистично и с лекота Явора Петрова говори за реалното, като следствие на тези сънища. Но всъщност в няколкото десетки творби с въглен, сух или маслен пастел, с молив и гваш са се получили удивителни абстрактни рисунки, със загатнати образи на коне, хора, животинки, в които линията и формата носят изключителни внушения и свобода. 

Явора Петрова е един много интересен и смислен съвременен автор, с една овладяна абстракция, с кодове и знаци, които довеждат до нас и силата на египетското изкуство, и мозайките на Равена, и експресивните рисунки на Гоя, и нейната почит към великия Рембранд. Носят тази почит, която има към линията и високото майсторство на Илия Бешков. Въобще познанието за цялата европейска и световна цивилизация, но пресъздадена и изживяна като нейна лична изповед. 

В изложбата на Явора Петрова се отделят и творби, посветени на един старинен японски танц Буто и Митичен Бог – едно и две. Деликатни, загадъчно меланхолични и носталгични, зад усещането за лекота и на един дъх стои висок професионализъм и чувство за мярка.

Фотографии – Антонио Георгиев - Хаджихристов и галерия „Стубел“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под роклята"..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24