Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Георги Ангелов на 60: Искам да продължа да чета

Българското общество е силно фрагментирано

Георги Ангелов
Снимка: БГНЕС

Българското общество е много силно фрагментирано, дали заради прословутия краен индивидуализъм на българина, няма я тази кохезия, тази сплотеност, тази единност. Така смята преводачът от френски и телевизионен журналист, познат от "Библиотеката" и "Култура.БГ" на БНТ, Георги Ангелов, който гостува на 60-ата си годишнина в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден". 

Въпросите, които си струва да бъдат зададени

"Това са въпросите за нашето битие, въпросите за това какво се случва в нашето общество. Накъде вървим? Какво правим? Как нещата да тръгнат по-добре или в по-добра посока. Тези въпроси или рядко се дискутират, или ако се дискутират, обикновено не се чуват по ред причини. 

Българското общество е силно фрагментирано

"Като че ли много трудно намираме тази идея, която действително да засяга ако не всички, то поне мнозинството от българите. Да, има някакви личности и идеи, които се явяват като символи, но те много често се изпразват от съдържание и по-скоро звучат като кухи лозунги, отколкото като действително обединяващи идеи. Това може би донякъде се дължи на нашето историческо минало, но това, че българският народ в своята, най-общо казано, 1300-годишна история в по-голямата част е нямал собствена държава. Това несъмнено се отразява и върху психологията на хората. Това, че ние не успяхме да изживеем нашето Просвещение, нашия Капитализъм, а прескачахме с векове определени исторически етапи, които при другите нации си идваха логически, също се е отразило."

Кръг от съмишленици?

"И е така, и не е точно така, защото например моята професия изисква общуване с много широк кръг хора. С голяма част от тях нямаме общи идеи, но това не означава, че тези хора не са качествени или "не са достойни" да общуваме с тях. Аз обичам контактите с различни хора, без претенция за образователен или имуществен ценз, стига тези хора да са интересни. Мога да общувам с всеки, с когото мога да имам диалог."

За историята – как си избираме учители и водачи

"Голямата личност не се избира, тя се появява и налага сама. Тя е продукт както на обществената среда, така и на историческия момент. Тя може да бъде призната или непризната, но не и избрана. Такива безспорни личности има много в българската история. Що се отнася до "учителите" в момента, много често тях не ги избираме, а те по някакъв начин ни се натрапват, било по политически път, било по пътя на медиите. И е объркващо за по-младите или с недостатъчен житейски опит..."

Правенето или казването

"Ако следваме Библията, казването би трябвало да е по-важно, защото е в началото... Но и двете са еднакво важни, просто средствата са различни, но не може без нито едното, нито другото. Хората на мащабния строеж са и хора на мащабния дух, двете неща са в единство."

Археология, антична и праистория

"Вече успях да направя две предавания за траките, в следващия понеделник ще върна зрителите 7000 години пр. Хр. в ерата на неолита и халколита, защото тук са се случвали чудеса! Точно в този регион. Вече и международни учени признават, че най-древната европейска култура се е зародила именно по нашите земи." 

За книгите като лабиринт

"В лабиринта най-важна е целта. В лабиринта е добре човек и да има водеща нишка... Да, книгите са взаимно говорещи си същества и независимо от авторите, които могат да са от различни епохи или от различни страни, винаги намирам връзка и диалог между тях. Така че, да, литературата е голям лабиринт.

За "малките" и "големите" в писането

"Не е важно. Това е важно може би само за издателите и продажбите. Аз не страдам от тези предразсъдъци. За мен това никога не е имало значение."

Какво искам

"Това е ужасяващо труден въпрос. Искам да мога да продължа да чета. Във всичките смисли на тази дума – да чета живота, да чета литературата, да чета работата си. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Ива Спиридонова до вечната любов

„От мен до другото безсмъртие“ е новата поетична книга на Ива Спиридонова. В нея тя представя любовта във всичките ѝ измерения, но най-вече като вечността, която създаваме един за друг. Разбирането, че обичта не свършва, а само и единствено се преобразува и стъпва в други обувки, е най-големият урок, който Ива получава от стихосбирката. Надява се..

публикувано на 27.02.21 в 08:25

Нови места за изложби по време на карантина

Карантината в Израел постави изкуствата „под ключ“. От една година с малки, и то кратки изключения, картинните галерии и музеите са затворени, а театрите, оперите, концертните зали така и не отвориха врати. Културните дейци излизаха на митинги пред резиденцията на премиера на страната, но от техните протести нямаше никакъв ефект. Наложи се да измислят..

публикувано на 26.02.21 в 15:50
Атанас Парушев

Пътят нагоре към чистото екстазно преживяване – Атанас Парушев

Галерия „Квадрат 500“ представя самостоятелната изложба на художника Атанас Парушев – известен още като Шока, предимно абстрактна живопис, която той нарича „Духовни картини“. Изградени от много материя – бои, хартия, плоскости – сякаш попили жеста и намеренията на художника, те превръщат пространството около тях в храмово.  В едно свое интервю..

публикувано на 26.02.21 в 14:46

Актрисата Виолина Василева за поредицата спектакли „За птиците и хората“

Театралното сдружение „Сторикечърс“ представя най-новия си спектакъл на 27 февруари в Националния студентски дом . „За птиците и хората“ е социален плейбек театър и е насочен към близки и приятели на онкологично болни пациенти. Всъщност това е второто представление от цяла тематична поредица, която започна в края на януари. Тогава актьорите..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар. "литературни анкети", или беседи. Разговорът води проф. Атанас Стаматов – приятел и съмишленик на..

обновено на 26.02.21 в 10:27