Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Георги Ангелов на 60: Искам да продължа да чета

Българското общество е силно фрагментирано

Георги Ангелов
Снимка: БГНЕС

Българското общество е много силно фрагментирано, дали заради прословутия краен индивидуализъм на българина, няма я тази кохезия, тази сплотеност, тази единност. Така смята преводачът от френски и телевизионен журналист, познат от "Библиотеката" и "Култура.БГ" на БНТ, Георги Ангелов, който гостува на 60-ата си годишнина в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден". 

Въпросите, които си струва да бъдат зададени

"Това са въпросите за нашето битие, въпросите за това какво се случва в нашето общество. Накъде вървим? Какво правим? Как нещата да тръгнат по-добре или в по-добра посока. Тези въпроси или рядко се дискутират, или ако се дискутират, обикновено не се чуват по ред причини. 

Българското общество е силно фрагментирано

"Като че ли много трудно намираме тази идея, която действително да засяга ако не всички, то поне мнозинството от българите. Да, има някакви личности и идеи, които се явяват като символи, но те много често се изпразват от съдържание и по-скоро звучат като кухи лозунги, отколкото като действително обединяващи идеи. Това може би донякъде се дължи на нашето историческо минало, но това, че българският народ в своята, най-общо казано, 1300-годишна история в по-голямата част е нямал собствена държава. Това несъмнено се отразява и върху психологията на хората. Това, че ние не успяхме да изживеем нашето Просвещение, нашия Капитализъм, а прескачахме с векове определени исторически етапи, които при другите нации си идваха логически, също се е отразило."

Кръг от съмишленици?

"И е така, и не е точно така, защото например моята професия изисква общуване с много широк кръг хора. С голяма част от тях нямаме общи идеи, но това не означава, че тези хора не са качествени или "не са достойни" да общуваме с тях. Аз обичам контактите с различни хора, без претенция за образователен или имуществен ценз, стига тези хора да са интересни. Мога да общувам с всеки, с когото мога да имам диалог."

За историята – как си избираме учители и водачи

"Голямата личност не се избира, тя се появява и налага сама. Тя е продукт както на обществената среда, така и на историческия момент. Тя може да бъде призната или непризната, но не и избрана. Такива безспорни личности има много в българската история. Що се отнася до "учителите" в момента, много често тях не ги избираме, а те по някакъв начин ни се натрапват, било по политически път, било по пътя на медиите. И е объркващо за по-младите или с недостатъчен житейски опит..."

Правенето или казването

"Ако следваме Библията, казването би трябвало да е по-важно, защото е в началото... Но и двете са еднакво важни, просто средствата са различни, но не може без нито едното, нито другото. Хората на мащабния строеж са и хора на мащабния дух, двете неща са в единство."

Археология, антична и праистория

"Вече успях да направя две предавания за траките, в следващия понеделник ще върна зрителите 7000 години пр. Хр. в ерата на неолита и халколита, защото тук са се случвали чудеса! Точно в този регион. Вече и международни учени признават, че най-древната европейска култура се е зародила именно по нашите земи." 

За книгите като лабиринт

"В лабиринта най-важна е целта. В лабиринта е добре човек и да има водеща нишка... Да, книгите са взаимно говорещи си същества и независимо от авторите, които могат да са от различни епохи или от различни страни, винаги намирам връзка и диалог между тях. Така че, да, литературата е голям лабиринт.

За "малките" и "големите" в писането

"Не е важно. Това е важно може би само за издателите и продажбите. Аз не страдам от тези предразсъдъци. За мен това никога не е имало значение."

Какво искам

"Това е ужасяващо труден въпрос. Искам да мога да продължа да чета. Във всичките смисли на тази дума – да чета живота, да чета литературата, да чета работата си. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена

"Можем да си представим сюрреалистичния тонов паноптикум в Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена, описана като безкрайна библиотека във вечността – едновременно измежду и отвъд историята; библиотека с безпределни шестоъгълни пространства с вентилационни шахти, с безбройни томове на всевъзможни езици и в безчетни варианти, със..

публикувано на 24.09.20 в 15:29

Новите градски легенди и митове на Борис Колев

Галерия "Аросита" представя художника Борис Колев и неговите "Нови градски легенди и митове / NEW URBAN LEGEND AND MYTHS". Ето какво казва творецът за експозицията: "Основно влияние за създаването на тази изложба ми оказват: Някои последни конспиративни теории; Да си на далавера и да не се набутваме; Новата градска реалност; Татусите;..

обновено на 24.09.20 в 15:18

Галерия "Сариев" и Office for Art създават Кръг на приятели за българско изкуство

Галерия "Сариев", Пловдив и Office for Art, Берлин започват нова съвместна инициатива за създаване на асоциация Circle of Friends for Bulgarian Art – Кръг на приятели за българско изкуство. Асоциацията е създадена от Веселина Сариева  от пловдивската Галерия "Сариев", Райналд Шумахер и Натали Хойос  от Office for Art, Берлин. През..

публикувано на 24.09.20 в 14:45
проф. Николай Овчаров

Археологически находки на Свищовската крепост показват блясъка на Второто българско царство

Първите археологически находки на Свищовската крепост показват блясъка на Второто българско царство. Това казва пред БТА проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките, посветени на 625-годишнината от героичната смърт на цар Иван Шишман и гибелта на последните му две крепости – Никопол и Свищов. Разкрито е и името на последния войвода на Шишман и..

публикувано на 24.09.20 в 13:51

Човекът между отчаянието и нуждата от нещо съвършено ново

С премиера на спектакъла „Серотонин” открива новия си творчески сезон театър „Азарян”. Постановката е на Крис Шарков, който е направил и сценичния вариант по едноименния роман на Мишел Уелбек. „Серотонин” е най-новият роман на известния френски писател – издаден е през 2019 година и за броени дни се превръща в световен бестселър. Постановката..

публикувано на 24.09.20 в 13:48