Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сър Брин Терфел и Олга Перетятко дебютират в „Дон Паскуале“ на Доницети

Снимка: roh.org.uk

В края на миналата година Кралската опера „Ковънт Гардън“ предложи на своята публика постановка на Дамяно Микиелето – копродукция с театрите в Палермо и Париж. В тези спектакли дебют в ролята на Дон Паскуале направи прочутият уелски баритон сър Брин Терфел. „Невероятно сложна роля“, казва той и я сравнява с Фалстаф на Верди. Терфел дебютира на сцената в Лондон през 1992 г. След премиерата Ричард Фейрман възкликва „Както винаги, Терфел е чудесно находчив, представя Дон Паскуале като втори братовчед на своя Фалстаф, не старец, а застаряващ мъж, чийто надежди за ново начало в щастлив брак с млада жена са ужасно нереалистични. Той е възхитително нахален, объркан, раздразнителен, разочарован...“.

На 2 ноември е осъществен записът, предоставен от международния музикален обмен на Еврорадио, който може да слушате в неделя, 7 юни, от 14 часа в предаването „Неделен следобед“.
Чуйте какво сподели Брин Терфел за колегите от Би Би Си в паузата на спектакъла.


Сър Брин Терфел
Брин Терфел – получава рицарско звание през 2017 г. за „Служба на музиката“. Има още няколко отличия по време на кариерата си, всички от Британските награди за Класика. През 2000 г. и през 2005 г. е избран за артист на годината в категория мъже, През 2004 получава наградата албум на годината за записите наречени „Брин“. Наградата „Грами“ му е присъдена през 2013 г. за участието му в записа на „Пръстенът на нибелунга“ с Метрополитън опера, Ню Йорк. Жени се за ученическата си любов и имат три сина, но се разделят през 2013 г. През 2019 се жени за арфистката Хана Стоун, с която има дъщеря. Хана е била официална арфистка на принца на Уелс, а малко преди премиерата в Ковънт Гардън той се завърна от меден месец.

Олга ПеретяткоПартията на Норина изпълнява Олга Перетятко, която дебютира и в ролята, и на сцената в Лондон. Тя е родена в Санкт Петербург през 1980 г. След като завършва музикалното училище и консерваторията в родния си град заминава за Берлин, където завършва висшето музикално училище „Ханс Айслер“. През 2009 г. участва в „Славеят“ на Стравински и печели международна известност. Перетятко има червен колан по карате, практикува йога, обожава електронната музика. Била е омъжена е за диригента Микеле Мариоти, с когото се разделя преди две години.

През 2014 получава наградата „Франко Абиати“ на италианската музикална критика като най-добър певец. 2016 ѝ носи „Ехо класик“ за най-добър соло запис за албума „Росини“. През 2018 печели още веднъж „Ехо класик“ в категория най-добър соло запис за албума „Руска светлина“. 2019 получава наградата на името на Томазо Траета.

В звуковия файл може да усетите вълнението на певицата от дебюта в ролята на Норина.


Ролята на Ернесто изпълнява Йоан Хотя – румънски тенор, който през 2015 печели първи награди на „Опералия“ в категориите опера и сарсуела. Завършил е Букурещката консерватория. Дебютира като Неморино и веднага е приет в състава на Букурещката опера. В момента живее във Франкфурт.
Баритонът Маркус Верба е д-р Малатеста. Роден е през 1973 г. Завършва консерваторията в Клагенфурт и Виенския университет за музика и сценични изкуства, където работи с Роберт Хол и Валтер Бери. През 1997 изпълнява ролята на Гулиелмо от „Така правят всички жени“ на Моцарт в постановката на Джорджо Стрелер при откриването на „Nuovo Piccolo Teatro“, след което започва голямата му кариера.

„Дон Паскуале“ е опера в три действия от Гаетано Доницети. Либретото е на Джовани Руфини в сътрудничество със самия Доницети. Използвано е и предишно либрето на Анджело Анели за операта на Стофано Павези „Сер Маркантонио“ написано през 1810 г. Във времето, когато започва да работи по тази творба Доницети вече е създал най-великите си опери – „Любовен еликсир“, Лучия ди Ламермур“, кралската поредица, След тази опера той ще напише още само три – „Мария ди Роан“, „Дом Себастиян“ и „Катерина Корнаро“. Премиерата е на 3 януари 1843 г. в италианския театър в Париж и преминава с огромен успех.


През есента на 1842 г. Италианският театър в Париж има нов директор – Жюл Жанен, който поръчва на Гаетано нова опера. Той предлага да бъде за прочутите по това време певци Джулия Гризи, Антонио Тамбурини и Луиджи Лабланш. Според свидетелства от онова време „атмосферата по време на репетициите била хладна“, „Липсвал интерес както от страна на ръководството, така и от страна на оркестъра“, дори „работата на композитора била критикувана“. В деня на генералната репетиция Доницети добавил новата ария за трето действие - прочутата серенада на Ернесто – „Come gentil“, която написал специално за тенора Джовани Марио. Спокоен бил само Доницети, който категорично заявил, че операта ще има успех. Така и станало, а до ден днешен „Дон Паскуале“ е най-обичаната и изпълнявана комична опера заедно със „Севилският бръснар“ на Росини и „Любовен еликсир“ на Доницети.

Според легендите, с които често са обвити премиерите на повечето опери е и тази, че операта е написана за 11 дни, но това вероятно се отнася само за вокалните партии, а оркестрацията е отнела повече време.
Още на 17 април същата 1843 година операта е представена в Миланската Скала, на 14 май се играе във Виена, а на 29 юни в Лондон, на 11 август в Брюксел – на френски. В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. в постановка на Асен Найденов-диригент и режисьора Христо Попов. В момента е в репертоара на Софийската опера, а новата продукция е от януари 2019 г.

Действащи лица и изпълнители:
• Дон Паскуале – сър Брин Терфел, бас
• Ернесто – Йоан Хотя, тенор
• Д-р Малатеста – Маркус Верба, баритон
• Норина – Олга Перетятко, сопрано
• Хорът и оркестърът на Кралската опера дирижира Евелино Пидо

Съдържание на операта „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10