Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Където е безпомощно желязото, там помага огънят...

Илюстрация към „Разбойниците“ на Фридрих Шилер (литография)
Снимка: Wikimedia

„Вътрешната архитектоника налагаше да бъдат изобразени някои характери, които накърняват по-изтънчения усет за добродетелта и карат да се възбунтуват благочестивите ни нрави. Всеки творец, който рисува човека, по необходимост трябва да постъпи тъй, щом иска да даде вярно копие на действителния свят, а не някакви идеални порождения, не някакви схематично-картонени фигури. В края на краищата светът е така устроен, че добрите се открояват релефно чрез лошите и добродетелта добива най-яркия си колорит само в контраст с порока. Който си е поставил целта да низвергне порока, той трябва да го разбули в неговата скверна голота и да го възправи пред очите на човечеството и неговите колосални измерения.“
Шилер за пиесата си „Разбойници“

Пиесата „Разбойници“ е първото драматично произведение на Йохан Кристоф Фридрих фон Шилер (1759-1805). Пише я през 1781 г. и през следващата година е поставена в Манхаймския театър. „Разбойници“ започва с цитат от Хипократовата сентенция: „Където са безпомощни лекарствата, там помага желязото; където е безпомощно желязото, там помага огънят.“ Така конфликтът е заложен от самото начало и не е конфликт между добрия и лошия, а между двама братя, които по различно неправилен път вървят към любовта и свободата. Пътищата им се преплитат, осеяни с хитрост, измами, своеволни бунтове, разочарования и несгоди.

Шилер е автор на поезия, драми, философски, исторически и медицински трудове. Пиесите му продължават да се играят по световните сцени.
Сега имате възможност да чуете „Разбойници“, запис на постановката на Театър „Българска армия“ от времето, когато се е наричал Театър на въоръжените сили. В главните роли участват актьорите: Никола Динев, Кирил Янев и Вера Динева. Постановката е дело на Неделчо Чернев.

Приятно слушане!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветрогонци в Документално студио

Щурците, вятърът, огънят в камината, звънците на странджанските овце, дрънкащите бакърени съдове в багажника на колата, подскачаща по покрития с листа път от Царево до Изгрев, едно пеещо куче и един майсторски усукващ се котарак са част от героите в това плътно и пластически осезаемо аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите...

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Семейният оазис в близък аудио план

Продуцирана през 2011 година, десетилетие по-късно радиопиесата „Ковачи“ на Алек Попов тотално се цели в натрупаните стереотипи, от които вече почти не се диша. Днес, и особено в неделя следобед, аудиото ще е по-свежо отвсякога и ще можете да проверите неговата енергия, актуална както за цялото второ десетилетие на 20 век, така и за тук и сега. Историята..

публикувано на 27.06.20 в 09:05

Спасителната сила на хумора според Виктор Пасков и Петър Маринков

Когато рецензията на книга започва с предизвикателно предупреждение като това по-долу, идеята да превърнеш текста ѝ в радио веднага получава поне два сериозни довода – комуникативност и лекота, която води към сериозност. Ето и самото предупреждение на издателство „Захари Стоянов“, което гласи: „Предупреждаваме – тази книга не е безопасна за..

публикувано на 26.06.20 в 15:35

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00