Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музика от Антарктида: Теодосий Спасов създава първия албум с пиеси от Ледения континент

6
Християн Цвятков и Теодосий Спасов
Снимка: БАИ

Първият албум с музика създадена на Антарктида се подготвя от Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара). Българските музиканти бяха част от тазгодишната 28-а полярна експедиция на страната ни и останаха очаровани от красотата и чистотата на Ледения континент. Идеята за създаването на уникалния музикален проект е на проф. Христо Пимпирев, учредител и председател на Българския антарктически институт.

Създаването на музиката започва още по дългия и труден път до българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън и продължава в момента в България. Музикантите се завръщат с 12 пиеси, които предстои да обединят в албум до края на годината.

АнтарктидаПрипомняме си вълнуващия разказ на Теодосий Спасов и проф. Христо Пимпирев след завръщането им у нас.
„Условията на Антарктида са сурови. Това е битка за оцеляване. Битка с природата. Благодарение на проф. Пимпирев, който е пионер на походите на Юг и основател на нашата база, ние бяхме инструктирани как да се справяме с опасностите и имахме прекрасни условия, където да творим. Това беше едно малко, духовно и свято кътче, където се появиха и пиесите.“, споделя световноизвестният музикант.

Първите слушатели на музикалните пиеси са обитателите на Ледения континент.
„Много трогателна беше срещата ни с пингвините и с тюлените. Нямах вяра, че те ще ни приемат, но успяхме да ги изкусим с изкуството и те ни допуснаха до техния свят и се заслушаха. Пингвините замръзнаха, когато чуха музиката и след като приключихме издаваха едни възклицания, техните специфични звуци и ние продължавахме да свирим. Когато минавахме покрай тюлените пък те си клатеха главите, тактуваха, а някои от групата на слонските тюлени се поразплакаха, когато им посвирихме.“, продължава разказа Теодосий Спасов.

В бъдещия албум ще намерят място и автентични звуци от Антарктида като звуци от океана, примесени с лед. Ще присъства и звуковата картина от огромния ледник, който се срутва в океана в непосредствена близост до българските музиканти и за малко не ги убива по време на записа на открито. Спасява ги бързата им реакция като на истински антарктици.

„Дали от кристалния въздух или от ледниковата вода, която пиехме ежедневно, съзнанието някак си ни се просветли, духът ни полетя и идеите пристигаха много бързо и ги реализирахме мигновено. Връзката с творчеството беше скъсена и нямаше мъчение да стигнем до откритието, до темата. Идеите пристигаха изведнъж и толкова ярко и чисто като екстракт - конкретно със своя собствена физиономия и характер.“, споделя още виртуозният музикант.

Теодосий Спасов и Християн ЦвятковПроф. Христо Пимпирев допълва разказа му:
„Чрез музиката хората, които не могат да отидат на Антарктида ще усетят този уникален свят, който е като друга планета. Хората на изкуството усещат това уникално място по друг начин. Те са по-чувствителни към тази красота, въпреки че всички там живеем заедно. Затова за нас е важно да каним и творци на нашата база, които ни разкриват чрез изкуството този невероятен свят по един по-различен и чувствен начин.“

И ученият проф. Христо Пимпирев и музикантът Теодосий Спасов правят връзка между трудната адаптация на Ледения континент и ситуацията с коронавируса.
Проф. Пимпирев споделя, че адаптацията към новата среда на Антарктида отнема близо една седмица, след което човек се чувства като у дома си, но спазвайки строга дисциплина и всички установени правила за оцеляване в суровата среда.

„В новата среда, в която се намираме трябва да бъдем по-смирени, както ние се почувствахме на Антарктида. В това зло, което сполетя човечеството може би има едно божествено подсказване - да не сме толко омърсени, да се отдадем на духовната чистотата и да останем насаме със себе си и с близките си, с цел да опазим себе си и тях.“, каза Теодосий Спасов.


Снимките са предоставени от БАИ и проф. Христо Пимпирев

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Метроном“ избра – два концерта от изминалия сезон

Първият е от програмата на Софийската филхармония, а вторият е юбилейния концерт на Людмил Ангелов. На 17 юни в зала България Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров изпълни симфонията-кантата „Песен за земята“ от Густав Малер със солисти Максимилиан фон Лютгендорф – тенор и Томас Вайнхапел – баритон. Това е първото изпълнение в..

публикувано на 04.08.21 в 17:30
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25