Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – 2 част

Снимка: @marchmusicdays

На 24 май „Неделен следобед“ посвети своето издание на юбилея на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, Русе, който тази година щеше да има своето 60 издание. Тогава бяха представени някои оперни постановки. Днес избираме няколко вокални концерта, а изпълнителите са обичани български оперни певци – Анна Томова Синтова, Красимира Стоянова, Андреана Николова, Виолета Шаханова, Ина Кънчева, Орлин Анастасов, Камен Чанев, Мартин Цонев и Димитър Станчев.
Това са записи от по-ново време, а останалите са твърде много, за да могат да се изредят. Някои от музикантите гостували на фестивала са: дуо „Колаж“, Матиас Гьорне и Мария Принц, Пламен Бейков и Боряна Ламбрева, Пламен Бейков и Божена Петрова, Мартин Линдзи и ансамбъл „Решерш“, Кристина Далецка и Камерата Цюрих, Татяна Мелниченко и Пламена Мангова, Виолета Шаханова и Евгени Желязков, Орлин Анастасов и Никола Таков, Людмила Герова и камерен ансамбъл, Павел Герджиков и камерен ансамбъл, Павел Герджиков и Йовчо Крушев, Марияна Цветкова с Орлин Анастасов и Ина Стойкова, Илеана Селимска и Марио Ангелов.

В програмата на „Неделен следобед“ са включени:
• Концерт на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Анна Томова-Синтова, които ще изпълнят Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус, записът е от 31.03.1999 г.
• На 27 март 2002 г. в годината на Росини е бил представен концерт с творби на Росини с участието на Ина Кънчева, Камен Чанев, Димитър Станчев, СО на Пловдивската опера, хор „Дунавски звуци“, Русе, Диригент Михаил Ангелов.
• Орлин Анастасов със Софийската филхармония и дирегента Томаш Коутник представиха Песни и танци на смъртта на Мусоргски през 2005 г.
• Следващите ни гости са Красимира Стоянова и Мария Принц, които на 24.03.2005 г. са представили песни от Гуно, Доницети и Пучини.
• Виолета Шаханов, участва във фестивалните програми както в оперни спектакли на Русенската опера, така и в няколко камерни концерта. Ще чуете фрагмент от монооперата „Човешкият глас“ на Франсис Пуленк по текст на Жан Кокто изпълнена от Виолета Шаханова и Евгений Желязков на 31.03.2007г. Тази година госпожа Шаханова получи наградата на Русе „За цялостен принос към културата“, както и „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
• Още един русенец редовно се завръща за концерти и спектакли в родния си град. Мартин Цонев е участвал в концерт на 23 март 2015 г., на койно са изпълнени концертни арии и увертюра от опери на Моцарт.
• На 23.03.2015 г. Андреана Николова, ансамбъл „Музика Нова“ – София с диригент Драгомир Йосифов са изпълнили цикъла на Густав Малер „Песни на странстващия калфа“.

Фестивалът в Русе започва през 1961 г. Догодина ще има двоен юбилей – 60 години от първото издание и шестдесето издание. Ето какво са казали няколко известни музиканти за фестивала:

„Фестивалът остави в мен най-прекрасни, дълбоки и трайни впечатления, както със своето ниво и богата съдържателна програма, така и със своята организация“ – Дмитрий Шостакович през 1965 г.

„Фестивалът е един от най-големите форуми на българската музикална култура“ – Парашкев Хаджиев през 1978 г.

„Впечатленията ми са отлични, той расте и се развива, за което може да мечтае всеки фестивал“ – акад. Марин Големинов през 1979 г.

„Ние се гордеем с международния фестивал „Мартенски музикални дни“, защото той привлича вниманието не само на нашата общественост, но и на изтъкнати музикални състави от други страни, които идват и участват в концертните програми с голямо желание и любов“ – Александър Райчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30