Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на сингъла Blood Black Like Water от новия албум на Mytrip

БНР Новини
3
Ангел Симитчиев (Mytrip) и Цветан Цветанов в Първо студио на БНР
Снимка: Ивайло Тотев

След малко повече от седмица излиза новият самостоятелен албум на Ангел Симитчиев под името Mytrip. „Keeper”, както ще бъде озаглавен албумът, излиза три години след своя пълнометражен предшественик и показва проекта в малко по-различна светлина. Ембиънт-атмосферата отново е налице, но музиката се разпростира върху по-широк спектър от настроения посредством по-мелодични пасажи и пулсиращи, ритмични луупове.

Голяма част от „Keeper” е създадена специално за концерт в Първо студио на Българско национално радио по време на тридневния радиофестивал „Аларма Пънк Джаз“ през октомври 2018 г., където слушахме още музикантите от лейбъла „Chinabot” Lafidki (Камбоджа) и Pisitakun (Тайланд) и световната премиера на проекта на легендания Марк Рибо с квинета Fish In Oil. Оригинално планиран като лайв запис, впоследствие албумът на Mytrip претърпява редица метаморфози по време на 2019 г., но въпреки това успява да запази емоцията и експресивността на този първи концерт, от който започва всичко.

А поради естетическата и емоционална обвързаност на албума с концертното пространство на Първо студио предлагаме премиерата на една от шестте пиеси, включени в „Keeper” – „Blood Black Like Water” – да е именно на уебсайта на БНР.

Blood Black Like Water е последната песен, написана за предстоящия албум. За разлика от останалата част от „Keeper”, която е смесена и мастерирана от румънския продуцент Мариус Костаке (работил с Ангел по албуми на други проекти с негово участие като Expectations, Leaver и т.н.), в Blood Black Like Water с допълнителни текстури и продукция се разписва Иван Шопов (COOH, InFusion).

Blood Black Like Water е първото колаборативно парче, което се промъква в самостоятелен пълнометражен албум на Mytrip.

„Keeper” излиза на 1 юли в ограничен тираж от 220 копия на винил и дигитално от българския авангарден лейбъл Amek, с който „Аларма“ и има редица съвместни концерти, осъществени през последното десетилетие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22
Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

Диригентски дебюти и творческо сътрудничество

На 7 юни 2023 от 19 часа в столичната зала "България" ще се състои концерт на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в сътрудничество с Виенския университет за музика и сценични изкуства. Диригенти на концерта са студентите по хорово дирижиране на проф. Алоис Гласнер: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе и София Хутсишвили...

публикувано на 07.06.23 в 12:48
„Хоровата тетрадка на Карвър“

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс..

публикувано на 06.06.23 в 09:35

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25