Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гневът на самодивите

Във всяка балканска страна има самодивско езеро, прокълната планина, юнашка поляна... Един албански роман разказва за подобни дестинации. „Гневът на самодивите“ е модерна криминална история, вплетена елегантно в магията на Балканския епос. Доц. д-р Екатерина Търпоманова – преподавател в специалност „Балканистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и преводач на романа на албанския писател Григор Бануши, номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз, дава подробности в "Артефир".

"Който е ходил в Албания, знае, че Албания е едновременно балканска и разпознаваема, и същевременно различна от нас. И това е интересното в тази държава, дори на моменти екзотично."

Митологията

"Това е една от линиите в романа "Гневът на самодивите". Митологията е много сходна и овен че е обща, балканска, е много трудно някак си да си я разпределим между различните народи на Балканите – всеки казва "Това е наше"... Освен всички тези митологични сюжети – самодивите, легендата за вграждането, балканските музикални инструменти..."

Този роман е абсолютно съвременен и доколкото говорим за епос, за легенди и за митология, те са използвани от автора със съвършена лекота и ненатрапчиво

"Леко се преплитат митологичните сюжети със съвремието. Авторът е вдъхновен от реална случка – изчезването на трима младежи (туристи) в албанските планини. Романът е построен като класическо криминале – имаме загадка, имаме полицейски комисар, който разследва, протича любовна драма, даже се заплита триъгълник любовен. Има и още един любовен триъгълник – при изчезналите туристи... Там има и хомосексуална връзка – тема табу за албанското общество доскоро."

Кръвното отмъщение

"То присъства в много литературни сюжети заедно със страховития канон, който регламентира как точно да стане кръвното отмъщение... теми, болезнени за Албания, тъй като кръвното отмъщение буквално е лишавало от мъжко население тези области."

Григор Бануши

"Съвременен албански автор на проза, започва да публикува през 90-те. По професия е журналист. Отличава се с лекото си перо, с финото прокарване на различни сюжети, уж типични за албанската литература, но умело и дискретно вградени. Самоопределя се като представител на магическия реализъм. "Смъртта на Нарцис" е дебютният му роман, следва "Лицето на дявола", но едва с третия – "Гневът на самодивите" – прескача границите на Албания. Този роман е и най-награден. Приятен за превеждане. А за мен, като читател, романът е четивен и увлича, иска ти се да четеш по-нататък. Любопитно ти е и същевременно откриваш много нишки, по които тръгваш из албанските пътечки на албанската география, албанската природа и албанската душа."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10