Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Бояджиев – За времето и мястото

Божидар Бояджиев на откриването на изложбата „Назоваване на времето и мястото“
Снимка: @gallerycontrast

„Търся утеха в изображенията. Уповавам се на тяхната атмосфера и дух, тяхната цветности неопределена същност. Нека те да бъдат моите слабости, моите защити, моите надежди и моите убежища…“ – с тези думи професор Божидар Бояджиев ни въвежда в една много естетически и философски съставена експозиция със заглавие: „…Назоваване на времето и мястото“.

Всъщност целият проект е посветен на неговите поклоннически посещения на полуостров Атон или Света гора, където по един път всяка година художникът пребивава там и след това работи вдъхновено и всеотдайно във всичките посоки на своята работа и като художник и като преподавател. Колекцията е съставена много концептуално, каквото е мисленето и търсенията на автора – живописни творби, работи върху хартия и обекти, споени концептуално като един цялостен ансамбъл, свързан с емоционалната обсебеност на неговите преживявания в прочутите манастири на Атон.

Божидар Бояджиев казва в експозето си към изложбата, че това е малко „позакъсняло обръщане към нея, натурата, защото всяка от творбите има няколко посвещения. Първо конкретния манастир, неговото име и след това – като своеобразни етикети – върху всяка от картините, авторът е поставил друго заглавие, което носи образното послание за всяка от тази обител и нейното място в Атон. Ето примери: Ватопед или Ръководител на времето, Дохиар или Извозване на кръста, Великата Лавра или Ъгловати форми от мястото за пристигане. Лавра или тъмната част от денонощието, Симонопетра или От висок хоризонт. Да се позовава пряко на видимото през увеличителното стъкло на концепцията за „рисуване от натура“ – това е смисловата идея на този изтъкнат съвременен художник, който чрез видимото и реалното довежда до нас истинско, качествено визуално изкуство.

Изложбата се показва в галерия „Контраст“ и може да бъде видяна до 24 юли т.г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Започва лятното турне на Б.Т.Р.

На 2-ри август във Варна е първият концерт от лятното турне на Б.Т.Р. Той е в Летния театър, а музикантите ще зарадват феновете си с най-доброто от музиката си за последните 30 години. Финалът на турнето "30 години Б.Т.Р." е в зала 1 на НДК в София на 20 ноември . 30 години – плашат или  вдъхновяват? Как започва всичко за най-успешния вокал..

публикувано на 02.08.24 в 14:42