Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Фаворитката”, опера в четири действия от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Алфонс Роайе и Гюстав Ваез
Първо представление:
2 декември 1840 година в Гран опера в Париж

Действащи лица:
• Алфонс ХІ, крал на Кастилия – баритон
Леонора – мецосопрано
Фернан – тенор
Балтазар, игумен на манастира – бас
Инес, приближена на Леонора – сопрано
Дон Гаспар, кралски министър – тенор

Първо действие
Първа картина: Манастир в Кастилия. Младият послушник Фернан иска да напусне манастира. Пред игумена Балтазар той се отказва от обета за послушание. Греховна страст е завладяла сърцето му. Влюбил се е в млада и прекрасна жена, чието име не знае. Балтазар със свито сърце се сбогува със своя послушник.
Втора картина: На уединен остров, сред разкош и богатство живее Леонора- фаворитката на краля на Кастилия. Влюбена във Фернан, тя заповядва на Инес да намери младия мъж и да го доведе на острова.
С условие – да не разкрива самоличността на Леонора. Фернан е пленен от разкоша, който го заобикаля щом стъпва на острова. А при появата на Леонора чувствата му бликват с нова сила. Фаворитката на краля се опитва да го убеди, че любовта ще им донесе само нещастия…Инес обявява, че е пристигнал Алфонс ХІ. Леонора напуска бързо покоите си, а Фернан получава кралска заповед – повишен е в офицерски чин. Така пътят към славата за младия мъж е открит. А с това и възможността да спечели ръката на Леонора.

Второ действие
Градина в двореца Алкасар. Мечтата на Фернан за слава се е сбъднала. Кралският министър дон Гаспар известява, че кралската армия начело с младия офицер Фернан е спечелила решителна битка.
Алфонс ХІ подготвя бляскаво пиршество. Леонора обаче е тъжна. Тя обича Фернан с цялото си сърце и връзката й с краля не й дава покой. Идва игуменът на манастира. Балтазар носи папска була. Папата го е упълномощил да отлъчи краля от църквата, ако той не прекъсне греховната си връзка с Леонора. Откаже ли, Алфонс ХІ ще бъде анатемосан.

Трето действие
Тронна зала на кралския дворец. Алфонс ХІ съобщава на всеослушание, че е решил да се подчини на папската була. Идва Фернан, който току-що окончателно е разгромил врага на бойното поле. За награда – иска ръката на Леонора. За краля това е удобен повод да се измъкне от създалата се ситуация. Той се съгласява на този брак и в знак на добра воля награждава смелия офицер със златно огърлие, придружено от графска титла. Придворните злорадо шепнат, че кралят ловко се е оттървал от проклятието на църквата, отстъпвайки на младия мъж бившата си любовница. Фернан обаче не обръща внимание на дворцовите сплетни.
В залата влиза Балтазар, за да научи решението на Алфонс ХІ. Сияещ от щастие Фернан се хвърля в обятията му. В този миг чува възгласа на дон Гаспар: „Годеник на любовницата на краля! Едва сега Фернан осъзнава в какво е въвлечен. Алфонс ХІ идва под ръка с Леонора за началото на брачната церемония. Обезумял от гняв, унизен и отчаян Фернан скъсва златното огърлие и го хвърля в краката на краля на Кастилия. Заедно с Балтазар те напускат двореца.

Четвърто действие
В манастира се извършва обет за въвеждането на Фернан в монашески орден. Младият мъж иска да забрави за Леонора. Тя обаче е запазила чувствата си към него. Идва в манастира преоблечена в монашески дрехи и моли Фернан да й прости. Любовта им се разгаря с нова сила и младият мъж е готов да последва Леонора. Но щастливите мигове са кратки. Измъчена и изтощена от преживените страдания Леонора умира в обятията на своя любим…
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50

По следите на музикалната история в концерта във „Варна, музиката и морето“

На музикална разходка от миналото към настоящето на брега на морето ни канят във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ с втория концерт от серията в програмата, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Концертът ще има още няколко издания, като предстоящото е на 25-и юли от 21 часа, на лятната сцена..

публикувано на 22.07.21 в 18:41

„Мария ди Роан“, опера в 3 действия от Гаетано Доницети

Либрето: Салваторе Камарано. Първо изпълнение: 5 юни 1843 г. в Кертнертор театър, Виена. Действащи лица: • Рикардо, граф дьо Шале – тенор; • Енрико, Херцог ди Шеврьоз – баритон; • Мария, графиня ди Роан – сопрано; • Армандо ди Гонди – тенор; • Фиеско – бас. За операта „Мария ди Роан“ е 64-тата опера на Доницети и една от най-зрелите творби на..

публикувано на 22.07.21 в 08:15