Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вкусове и истории от Женския пазар

| обновено на 08.09.20 в 17:44
3
Диана Недева в действие по време на пешеходните обиколки на Женския пазар
Снимка: Meeting Points

„Пътуването не означава да намираш нови места, а да ги виждаш с нови очи“, пише Марсел Пруст. А ние говорим за познатите места, които можем да видим по нов начин. Ще ви покажем целия свят – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Турция, Ирак, Палестина, Сирия, Мароко, събран в малките арабските магазини на Женския пазар. Говорим за вкусове, храни и подправки, но и за историите на родните земи на двама души от Палестина и Ирак.

За да разберем как храната сближава хората и как тези разходки, организирани от от неправителствената организация „Мийтинг Пойнтс“, ни позволяват да видим това място през очите на бежанците и на хората, които от години са се установили в България. Защото тези хора са всеки ден пред очите им, но ние не ги познаваме и не познаваме историите им. А тези срещи обогатяват представата ни за бежанците и правят техния образ по-пълен и по-истински.

С Диана Недева от неправителствената организация – „Мийтинг Пойнтс“, минаваме в района на Женския пазар. Наричат това място Малкия Бейрут, Арабския квартал, Еврейския квартал, и то крие много истории. Заедно с Диана влизаме в магазинчето на Мустафа от Ирак, за да говорим не само за непознатите вкусове и подправки, но и за храната, която събира хората заедно.


С Диана Недева  надникнахме в магазина на Мустафа на Женския пазар. С нея обаче говорим не само за вкусовете и подправките, но и за безплатните  разходки Food and Spices Walking Tour, които организират тук. Като целта им е да ни запознаят не толкова с вкусовете и храната в арабските магазинчета, пекарни и ресторанти, но и да се срещнем с хората, които ги държат. Да чуем техните гласове и истории.

Пътуване, което първо започва с разказа на Диана Недева как се ражда  една идея.


Храната винаги е повод за разговор. Много истории от различни краища на света, могат да се чуят, ако човек се спре при собственицитете на малките арабски магазинчета в района на Женския пазар. Ето какво още ни разказва Мустафа от Ирак.


На Женския пазар се срещаме и с Ахмад, който живее от много години тук и не умее да се пазари. Ахмад, който с усмивка заявява, че се чувства в България в свои води и обича това място.

Ахмад е роден в Палестина, но семейството му се премества, още когато той е дете, да живее в Сирия. Той ни разказа историята за родния си дом в Дамаск. Роден дом, който вече не същестувава, но Ахмад продължава да пази една случайно оцеляла снимка на входната врата на дома им. Широка дървена порта, украсена с дебели гвоздеи.


А с Диана Недева продължаваме разговора за това как не трябва да бързаме с обобщенията, как не трябва да поставяме бежанците под общ знаменател и как трябва да се вслушваме в историите на всеки човек.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дума на годината? Твърде много са

За първа година Оксфордският речник на английския език предпочете да не избере дума на годината, заявявайки, че 2020 е "година, която не може да се опише с една дума", вместо да се спре на "коронавирус" или "локдаун". Проследявайки огромен корпус от над 11 милиарда думи, намерени в уеббазирани новини, блогове и други текстови източници, лексикографите..

публикувано на 24.11.20 в 11:57
Весела Георгиева

Еврика! Успешни българи: Весела Георгиева

Тя е родена и израснала в Казанлък. Тук завършва и средното си образование в местната ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ с профил „География и икономика с английски език“. Веднага кандидатства и я приемат „Библиотечно-информационни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“ при катедра БИНКП. Миналата година завършва магистърска степен „Мениджмънт и..

публикувано на 23.11.20 в 16:45

Яла, където леопардът е цар

Ако искате да видите леопард в Националния парк Яла в Шри Ланка трябва да станете най-късно в три часа през нощта. Повярвайте, всяка секунда безсъние си струва. Царството на големите котки се намира на 309 км от столицата Коломбо. Петнистите красавци лениво се изтягат и правят слънчеви бани на върха на планината Вепандения. Те се изтягат по клоните..

публикувано на 21.11.20 в 09:50

Косвените жертви на пандемията

В условията на пандемия технологичните устройства и екраните станаха основно средство за комуникация, работа, учене, забавление. Не е чудно, че все повече хора се оплакват, че зрението им се е влошило по време на затварянето у дома. Повечето хора са убедени, че екраните влияят зле на очите. Според специалистите обаче, не е точно така. " Знаем, че..

публикувано на 19.11.20 в 13:19
Проф. Стоян Буров

За българския език и българското лоби във Виетнам

Освен известните „виетнамски работници“ от времето на социалистическия интернационализъм, в страната ни пребивават и студенти от далечната азиатска държава. Усвояването на езика ни е истинско изпитание за тях. То започва в родината им, където ги обучават български преподаватели, и продължава в нашите висши училища. За тях България е страната,..

обновено на 18.11.20 в 11:28