Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вкусове и истории от Женския пазар

| обновено на 08.09.20 в 17:44
3
Диана Недева в действие по време на пешеходните обиколки на Женския пазар
Снимка: Meeting Points

„Пътуването не означава да намираш нови места, а да ги виждаш с нови очи“, пише Марсел Пруст. А ние говорим за познатите места, които можем да видим по нов начин. Ще ви покажем целия свят – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Турция, Ирак, Палестина, Сирия, Мароко, събран в малките арабските магазини на Женския пазар. Говорим за вкусове, храни и подправки, но и за историите на родните земи на двама души от Палестина и Ирак.

За да разберем как храната сближава хората и как тези разходки, организирани от от неправителствената организация „Мийтинг Пойнтс“, ни позволяват да видим това място през очите на бежанците и на хората, които от години са се установили в България. Защото тези хора са всеки ден пред очите им, но ние не ги познаваме и не познаваме историите им. А тези срещи обогатяват представата ни за бежанците и правят техния образ по-пълен и по-истински.

С Диана Недева от неправителствената организация – „Мийтинг Пойнтс“, минаваме в района на Женския пазар. Наричат това място Малкия Бейрут, Арабския квартал, Еврейския квартал, и то крие много истории. Заедно с Диана влизаме в магазинчето на Мустафа от Ирак, за да говорим не само за непознатите вкусове и подправки, но и за храната, която събира хората заедно.


С Диана Недева  надникнахме в магазина на Мустафа на Женския пазар. С нея обаче говорим не само за вкусовете и подправките, но и за безплатните  разходки Food and Spices Walking Tour, които организират тук. Като целта им е да ни запознаят не толкова с вкусовете и храната в арабските магазинчета, пекарни и ресторанти, но и да се срещнем с хората, които ги държат. Да чуем техните гласове и истории.

Пътуване, което първо започва с разказа на Диана Недева как се ражда  една идея.


Храната винаги е повод за разговор. Много истории от различни краища на света, могат да се чуят, ако човек се спре при собственицитете на малките арабски магазинчета в района на Женския пазар. Ето какво още ни разказва Мустафа от Ирак.


На Женския пазар се срещаме и с Ахмад, който живее от много години тук и не умее да се пазари. Ахмад, който с усмивка заявява, че се чувства в България в свои води и обича това място.

Ахмад е роден в Палестина, но семейството му се премества, още когато той е дете, да живее в Сирия. Той ни разказа историята за родния си дом в Дамаск. Роден дом, който вече не същестувава, но Ахмад продължава да пази една случайно оцеляла снимка на входната врата на дома им. Широка дървена порта, украсена с дебели гвоздеи.


А с Диана Недева продължаваме разговора за това как не трябва да бързаме с обобщенията, как не трябва да поставяме бежанците под общ знаменател и как трябва да се вслушваме в историите на всеки човек.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Различната Патая – извън плажа и нощния живот

Българи повече от 20-ина години посещават Страната на усмивките. И доста често се връщат там. В съзнанието на повечето от тях Патая е курорт с две коренно противоположни превъплъщения. Разстоянието от столицата Банкок до крайбрежния град е 147 км по магистралата и… попадате в плен на раздвоението. Ако целта на почивката ви е изумруденото око на Индийския..

публикувано на 28.05.23 в 13:10

Не пийте лекарства с грейпфрут

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от предполагаемите им ползи са недоказани и въпрос на маркетингов трик, но едно е сигурно – ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут. Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има опасност..

публикувано на 28.05.23 в 09:05
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не

Опорно-двигателната система, наричана още мускулно-скелетна или локомоторна, дава на всеки човек свободата да се наслаждава на движението. Добре развитата мускулатура е източник на самочувствие и самоувереност за младите мъже и жени, признак за жизненост и цветущо здраве. Освен от кости и мускули, опорно-двигателната система включва и хрущяли,..

публикувано на 27.05.23 в 14:35

Софийски маршрути или историята на Софийската синагога

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи е повод да се попитаме познаваме ли достатъчно добре историята на местата, където живеем и да влезем в Софийската синагога. Сградата на Централната софийска синагога е не просто красива, тя е една от трите най-големи сефарадски синагоги в Европа, както и най-голямата на Балканския полуостров. Но..

публикувано на 26.05.23 в 13:48
Детско-юношеският хор „Бодра песен“

Училищният хор – само мил спомен ли е, или има шанс за живот?

В ученическите години на по-зрелите поколения беше почти изключено гимназията да няма хор, дори кварталните основни училища поддържаха свои малки състави, които озвучаваха училищните тържества и празници. Днес хорове има в отделни училища – най-вече с музикален профил, езикови гимназии и училища по културата. Някои светли примери за възраждане на..

публикувано на 26.05.23 в 09:20