Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вкусове и истории от Женския пазар

3
Диана Недева в действие по време на пешеходните обиколки на Женския пазар
Снимка: Meeting Points

„Пътуването не означава да намираш нови места, а да ги виждаш с нови очи“, пише Марсел Пруст. Но има познати места, които можем да видим по нов начин. Като малките арабски магазини на Женския пазар, събрали целия свят  – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Турция, Сирия, Мароко. Но и техните вкусове, храни и подправки, историите на родните земи. 

С Диана Недева от неправителствената организация – Мийтинг Пойнтс, се разходихме в района на Женския пазар. Наричат това място Малкия Бейрут, Арабския квартал, Еврейския квартал, и то крие много истории. Като тази на Мустафа от Сирия, с който си поговорихме не само за чуждите вкусове и подправки, но и за това, което събира хората.


На Женския пазар се организират безплатните разходки Food and Spices Walking Tour, чиято цел е, освен да ни запознаят с вкусовете и храната в арабските магазинчета, пекарни и ресторанти, да ни срещнат с хората, които ги държат. Пътуване, което първо започва с разказа на Диана Недева как се ражда една идея.


Храната винаги е повод за разговор. Много истории от различни краища на света, могат да се чуят, ако човек се спре при собственицитете на малките арабски магазинчета. Ахмед от Сирия живее от много години в България и признава, че не умее да се пазари. Но с усмивка заявява, че у нас се чувства в свои води.


Родният дом на Ахмед в Дамаск вече не същестувава, но той продължава да пази една случайно оцеляла снимка на входната врата на дома им. Широка дървена порта, украсена с дебели гвоздеи. 

Именно историите на хора като тези от Женския пазар, оставили родните си места, но продължили пътя си, вписали се в друго общество, затвърждават мнението, че не трябва да бързаме с обобщенията за бежанците. Защото общият знаменател е немислим, когато всеки човек има свой път и своя история. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Аз ще бъда с чудна рокля, принтирах я сама

Модната индустрия е от онези, които ковид кризата ще промени радикално. В пред-ковид света глобалната модна индустрия произвеждаше около 150 милиарда артикула годишно, цифра далеч надхвърляща потребностите на световното население от облекло. Днес големите модни марки намаляват броя на физическите магазини и се пренастройват към онлайн продажби, но целият..

публикувано на 09.07.20 в 16:13
Картина от Стоян Венев

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на Бабинден са благодатната среда за размяна на доста пиперливи думи и жестове. За непосредствено..

публикувано на 07.07.20 в 18:03
Доха през нощта, гледана от залива Корниш

Мол за соколи в Доха

В „Покана за пътуване“ Магдалена Гигова разказва за впечатленията си от летището на Доха. Във времена на пандемия, в които можем само да мечтаем за самолетни полети, реших да ви разходя из Hamad International Airport – летището на Доха. И да ви водя на мол за соколи. Като имате предвид, че брутният вътрешен продукт на Катар е 200 млрд. долара, няма да..

публикувано на 07.07.20 в 10:40

Тиранията на богатия избор

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени. Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението . Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще..

публикувано на 07.07.20 в 09:20
Езерото Малави е дълго 365 мили и широко 52 мили

Малави – цветна, тиха и изпълнена с живот

Малави е страна, за която не знаем почти нищо. Мнозина я свързват с благотворителната дейност на Мадона, която осинови дете оттам. Малави е сред най-бедните страни в традиционното бедната Африка, същевременно там са едни от най-красивите кътчета на планетата. Държавата няма излаз на море, а е разположена около едноименното езеро, което наричат и..

публикувано на 06.07.20 в 13:58