Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вкусове и истории от Женския пазар

| обновено на 08.09.20 в 17:44
3
Диана Недева в действие по време на пешеходните обиколки на Женския пазар
Снимка: Meeting Points

„Пътуването не означава да намираш нови места, а да ги виждаш с нови очи“, пише Марсел Пруст. А ние говорим за познатите места, които можем да видим по нов начин. Ще ви покажем целия свят – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Турция, Ирак, Палестина, Сирия, Мароко, събран в малките арабските магазини на Женския пазар. Говорим за вкусове, храни и подправки, но и за историите на родните земи на двама души от Палестина и Ирак.

За да разберем как храната сближава хората и как тези разходки, организирани от от неправителствената организация „Мийтинг Пойнтс“, ни позволяват да видим това място през очите на бежанците и на хората, които от години са се установили в България. Защото тези хора са всеки ден пред очите им, но ние не ги познаваме и не познаваме историите им. А тези срещи обогатяват представата ни за бежанците и правят техния образ по-пълен и по-истински.

С Диана Недева от неправителствената организация – „Мийтинг Пойнтс“, минаваме в района на Женския пазар. Наричат това място Малкия Бейрут, Арабския квартал, Еврейския квартал, и то крие много истории. Заедно с Диана влизаме в магазинчето на Мустафа от Ирак, за да говорим не само за непознатите вкусове и подправки, но и за храната, която събира хората заедно.


С Диана Недева  надникнахме в магазина на Мустафа на Женския пазар. С нея обаче говорим не само за вкусовете и подправките, но и за безплатните  разходки Food and Spices Walking Tour, които организират тук. Като целта им е да ни запознаят не толкова с вкусовете и храната в арабските магазинчета, пекарни и ресторанти, но и да се срещнем с хората, които ги държат. Да чуем техните гласове и истории.

Пътуване, което първо започва с разказа на Диана Недева как се ражда  една идея.


Храната винаги е повод за разговор. Много истории от различни краища на света, могат да се чуят, ако човек се спре при собственицитете на малките арабски магазинчета в района на Женския пазар. Ето какво още ни разказва Мустафа от Ирак.


На Женския пазар се срещаме и с Ахмад, който живее от много години тук и не умее да се пазари. Ахмад, който с усмивка заявява, че се чувства в България в свои води и обича това място.

Ахмад е роден в Палестина, но семейството му се премества, още когато той е дете, да живее в Сирия. Той ни разказа историята за родния си дом в Дамаск. Роден дом, който вече не същестувава, но Ахмад продължава да пази една случайно оцеляла снимка на входната врата на дома им. Широка дървена порта, украсена с дебели гвоздеи.


А с Диана Недева продължаваме разговора за това как не трябва да бързаме с обобщенията, как не трябва да поставяме бежанците под общ знаменател и как трябва да се вслушваме в историите на всеки човек.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще се появи онлайн пред българска публика в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от..

публикувано на 13.05.21 в 12:19
Иван Михайлов

Премълчаната история на последния български комита

Наричат го още Воин на оскърбените българи, последния „цар“ на македонската организация ВМРО. Това е Иван (Ванчо, Ванко, Ванче) Михайлов. Роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият за някои историци, за други най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен..

публикувано на 13.05.21 в 08:54
Башчанската плоча (11 век) – един от най-старите запазени глаголически текстове

Език свещен богослужебен

Поредният разговор за думите, точно в празничния 11 май, в който православната ни църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий – просветители на славянството и съпокровители на Европа, е за славянския български език, който е признат и се утвърждава като свещен богослужебен език не само в славянския православен свят. От опит знаем,..

обновено на 12.05.21 в 17:35

На хайван-пазар в Манила

Филипините! За българите това е далечна държава, която влиза в новините само ако я овършее тайфун, разлюлее земетръс или си има първа дама с гибелна слабост към обувки. За западняците архипелагът е източник на безупречна прислуга, покорни съпруги и отдих на копринените плажове на Палау и Боракай. Да, Филипините са всичко това. Но не само. Когато..

публикувано на 12.05.21 в 11:12

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15