Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вкусове и истории от Женския пазар

| обновено на 08.09.20 в 17:44
3
Диана Недева в действие по време на пешеходните обиколки на Женския пазар
Снимка: Meeting Points

„Пътуването не означава да намираш нови места, а да ги виждаш с нови очи“, пише Марсел Пруст. А ние говорим за познатите места, които можем да видим по нов начин. Ще ви покажем целия свят – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Турция, Ирак, Палестина, Сирия, Мароко, събран в малките арабските магазини на Женския пазар. Говорим за вкусове, храни и подправки, но и за историите на родните земи на двама души от Палестина и Ирак.

За да разберем как храната сближава хората и как тези разходки, организирани от от неправителствената организация „Мийтинг Пойнтс“, ни позволяват да видим това място през очите на бежанците и на хората, които от години са се установили в България. Защото тези хора са всеки ден пред очите им, но ние не ги познаваме и не познаваме историите им. А тези срещи обогатяват представата ни за бежанците и правят техния образ по-пълен и по-истински.

С Диана Недева от неправителствената организация – „Мийтинг Пойнтс“, минаваме в района на Женския пазар. Наричат това място Малкия Бейрут, Арабския квартал, Еврейския квартал, и то крие много истории. Заедно с Диана влизаме в магазинчето на Мустафа от Ирак, за да говорим не само за непознатите вкусове и подправки, но и за храната, която събира хората заедно.


С Диана Недева  надникнахме в магазина на Мустафа на Женския пазар. С нея обаче говорим не само за вкусовете и подправките, но и за безплатните  разходки Food and Spices Walking Tour, които организират тук. Като целта им е да ни запознаят не толкова с вкусовете и храната в арабските магазинчета, пекарни и ресторанти, но и да се срещнем с хората, които ги държат. Да чуем техните гласове и истории.

Пътуване, което първо започва с разказа на Диана Недева как се ражда  една идея.


Храната винаги е повод за разговор. Много истории от различни краища на света, могат да се чуят, ако човек се спре при собственицитете на малките арабски магазинчета в района на Женския пазар. Ето какво още ни разказва Мустафа от Ирак.


На Женския пазар се срещаме и с Ахмад, който живее от много години тук и не умее да се пазари. Ахмад, който с усмивка заявява, че се чувства в България в свои води и обича това място.

Ахмад е роден в Палестина, но семейството му се премества, още когато той е дете, да живее в Сирия. Той ни разказа историята за родния си дом в Дамаск. Роден дом, който вече не същестувава, но Ахмад продължава да пази една случайно оцеляла снимка на входната врата на дома им. Широка дървена порта, украсена с дебели гвоздеи.


А с Диана Недева продължаваме разговора за това как не трябва да бързаме с обобщенията, как не трябва да поставяме бежанците под общ знаменател и как трябва да се вслушваме в историите на всеки човек.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналист променя с разследванията си правилата в авиокомпаниите

Кореспондентите на БНР в Израел и любителки на пътешествията Феня и Искра Декало се шегуваха, че единствено те все още на са посетили Тайланд. И май имат право. Само аз съм била там шест пъти. Но ето, че им се случи! Преди да разкажат за "своя Тайланд“, както те са го видели и почувствали, обаче споделят за най-неочакваното приключение, в което са били..

публикувано на 27.05.22 в 09:35

Керала – три истории за душата на най-южния индийски щат

"Kerala travel mart", най-големият туристически пазар в Индия, бе открит за 11-и път. В индийския щат, който се смята за люлката на Аюрведа, на всяка минута пристигат по двама чужди туристи и 35 местни. За да се подобри балансът, на събитието бяха поканени туроператори от близо 70 държави. При откриването станаха ясни широките интереси на..

публикувано на 26.05.22 в 13:40

Македония на фокус

Президентът Петър Стоянов каза преди време, че Македония е най-романтичната част от българската история. В момента обаче тя е като че ли най-проблемната. Но заедно с това тя е и разказ – личен разказ на хора, чиито корени са в тази много изстрадала земя. Защото е странно: братя и сестри се оказват от различни народностни, братовчеди говорят различни..

публикувано на 26.05.22 в 08:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да отличава победителите. Това наложи някои от наградите през годините да бъдат дублирани. Така се случи и..

публикувано на 23.05.22 в 17:43

За човешките технологии в дигиталния свят

Не сме свикнали да свързваме технологиите със сферата на човешките взаимоотношения, но това не значи, че такива не съществуват.„Това са всички форми на взаимодействие между хората с цел да се създаде човешки продукт“ – формулира накратко Светлана Нанчева, една от създателите и водещите фигури в сдружение "Професионален форум за образованието“. "Самото..

обновено на 23.05.22 в 12:02