Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметта се пълни

Веселин Боришев
Снимка: личен архив

Веселин Боришев, фоторепортерът на Клуб „Z“ ,се захваща напълно случайно да пълни… паметта и почти на игра създава своя страница във ФБ, която носи името „О, спомняте ли си госпожо!“ Заглавието е подвеждащо и в това е чарът му. Преодолее ли това, любопитният сърфист в онлайн мрежите, попада в историята на прехода, за да проследи метаморфозите на политическия ни живот и участниците в него.
Фотографската памет на Веселин Боришев е огромна и тя ни припомня хора, участвали в събития отпреди 20-30 години. Снимките, които публикува фоторепортерът, са придружени с актуални коментари. „Превърнах се в новинар“ – споделя Веселин и добавя: „Играя пинг-понг с времето и това ми харесва“.

Защо го прави ли? „Защото – казва той – страдам от чувство за вина, че съм допуснал да се случи времето, в което живеем. И защото бих искал да напомня на водещите личности в страната ни, че не бива да забравят миналото си“.

Една от най- често употребяваните думи в момента „ фотошоп“ Боришев коментира така: „Фотошопът е техника във фотографията, която може да замаже нещо, да добави нещо. В последните няколко години ние живеем в тотален фотошоп. Така наричам подмяната, на която сме свидетели и в която искаме или не – участваме.“

Кога един фоторепортер е успешен? „Когато е умен и това е първото условие, второто е да има морал“ – отговаря Веселин Боришев.

А кога трябва да спре да снима питам фотожурналиста, записал в биографията си войната в Ирак и Афганистан, ужаса на Беслан: „Когато се разплаче“ ми отвръща той.

Разговор за журналистиката, за обективността, за края на професията, за безценната памет на фотографията, за книгата която иска да издаде, можете да чуете във звуковия файл, който следва. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44