Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паметта се пълни

Веселин Боришев
Снимка: личен архив

Веселин Боришев, фоторепортерът на Клуб „Z“ ,се захваща напълно случайно да пълни… паметта и почти на игра създава своя страница във ФБ, която носи името „О, спомняте ли си госпожо!“ Заглавието е подвеждащо и в това е чарът му. Преодолее ли това, любопитният сърфист в онлайн мрежите, попада в историята на прехода, за да проследи метаморфозите на политическия ни живот и участниците в него.
Фотографската памет на Веселин Боришев е огромна и тя ни припомня хора, участвали в събития отпреди 20-30 години. Снимките, които публикува фоторепортерът, са придружени с актуални коментари. „Превърнах се в новинар“ – споделя Веселин и добавя: „Играя пинг-понг с времето и това ми харесва“.

Защо го прави ли? „Защото – казва той – страдам от чувство за вина, че съм допуснал да се случи времето, в което живеем. И защото бих искал да напомня на водещите личности в страната ни, че не бива да забравят миналото си“.

Една от най- често употребяваните думи в момента „ фотошоп“ Боришев коментира така: „Фотошопът е техника във фотографията, която може да замаже нещо, да добави нещо. В последните няколко години ние живеем в тотален фотошоп. Така наричам подмяната, на която сме свидетели и в която искаме или не – участваме.“

Кога един фоторепортер е успешен? „Когато е умен и това е първото условие, второто е да има морал“ – отговаря Веселин Боришев.

А кога трябва да спре да снима питам фотожурналиста, записал в биографията си войната в Ирак и Афганистан, ужаса на Беслан: „Когато се разплаче“ ми отвръща той.

Разговор за журналистиката, за обективността, за края на професията, за безценната памет на фотографията, за книгата която иска да издаде, можете да чуете във звуковия файл, който следва. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стамен Стаменов: Космосът говори

Датата на рождението ни е известна. За всички. Датата на отпътуването ни е енигма. И знак. Какво оставя като послания най-прочутият български уфолог проф. Стамен Стаменов и как се сбогуваме с него днес, за да се осмелим да погледнем към настоящето и бъдещето си във време на пандемия. Журналистката и поетеса Бистра Александрова си..

публикувано на 08.07.20 в 10:25

Докато има деца, ще има цирк

"Докато има деца, ще има цирк", по този начин легендарният български клоун Тошко Козаров е подписвал снимките си. В момента циркът е поставен пред изпитания, но историята му никога не е била лесна. В голямата част от съществуването си, ограниченията са били постоянен спътник на цирковото изкуство, както ще научите от разговора с легендата на българското..

публикувано на 08.07.20 в 10:12

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата..

публикувано на 07.07.20 в 11:11

Деца в града през лятото

Дългата лятна ваканция поставя родителите на изпитание – какви занимания да организират за потомството си, така че то да не прекарва дългите си летни дни само с екран пред себе си. Градът предлага летни лагери, работилници и занимания за деца на различна възраст.  В "Музейко" ще се провеждат „Игри на науката". В програмата ще се редуват Седмица на..

публикувано на 06.07.20 в 13:01