Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“

Тази година се отбелязват 551 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Това става през 1469 г. с монашеска процесия. От 1-ви до 31-ви юли се провежда Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир.

След получаване в Търново на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски тогава участниците в шествието изминават пътя от старата българска столица през град Никопол, манастира "Св. Георги" - Плевен, Садовския манастир при с. Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовския манастир, Тържишкия манастир, манастира "Св. Йоан Пусти" - Враца, Черепишкия манастир, манастира "Св. Йоан Рилски" при Нови Искър, Ротондата "Св. Георги" в София, Кладнишкия манастир, достигат метоха "Орлица", след което са посрещнати тържествено в Рилската света обител.

През юни 1999 г. Светият синод на Българската православна църква организира всенародно честване по случай 530-годишнината от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Тогава е проведено първото поклонническо пътуване със символично пренасяне на плащаница по маршрут: Велико Търново – с. Момин сбор – с. Балван – с. Ново село – гр. Севлиево – гр. Ловеч – с. Микре – с. Български извор – с. Брестница – гр. Ябланица – гр. Ботевград – гр. София – Митрополитски храм „Св. Неделя” – храм „Св. Георги” – Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски” – Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – Перник – Бобов дол – Дупница – с. Джерман – Кочериново – Рила – метох „Орлица” – Рилски манастир.


Група туристи от Велико Търново на 1 юли 1999 г., в деня на отдаване почит към св. Йоан Рилски и отбелязване връщането на мощите му в Рилската света обител, преминават туристически маршрут до връх Голям Кръстец в Тревненска Стара планина. Проучванията на историята и житията на св. Йоан Рилски подсказват решението за построяване на параклис там, посветен на Рилския чудотворец, чиито мощи при пренасянето им от Средец в Търновград през 1195 г. са престояли именно на този връх. През август 1999 г. на връх Голям Кръстец е отслужен водосвет и е монтиран триметров православен кръст. Започва изграждането на параклиса, официално осветен на 1.07.2002 г. От 1999 г. ежегодно се организират шествия до върха, последвани от празничен водосвет.

През 2006 г. и 2007 г. поклонническо пътуване „По стъпките на св. Йоан Рилски” е организирано от Фондация „Покров Богородичен". През лятото на 2008 г. археолозите проф. Николай Овчаров и проф. Хитко Вачев започват редовни археологически разкопки за проучване на манастирския комплекс при храм „Св. Равноапостоли Петър и Павел” в кв. „Асенов” в гр. Велико Търново. Двамата учените обявяват, че ще проучат останките на средновековния храм „Св. Йоан Рилски”, който е бил част от комплекса. Теренната работа продължава през следващите пет години и завършва с реставрацията и консервацията на основите на храма и експонирането му за посетители.

На 5.10.2009 г. в гр. Велико Търново тържествено е посрещната частица от мощите на св. Йоан Рилски, измолена и пренесена от Великотърновския митрополит Григорий. След повече от 440 години старопрестолният град отново се сдобива с тази реликва, която е оставена за съхранение и поклонение в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”.

От 2010 г. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ежегодно организира Поклоннически път „Рилският чудотворец” – пешеходен поход от София до Рилския манастир. Съорганизатори са Софийската света митрополия и Столичната община. Неговият маршрут минава през планините Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила. Провежда се от 1 до 6 август. Събитието е инициирано от магистърска програма „Християнско поклонничество” и се организира според поклонническите традиции на Православната църква – с носене на хоругви и икони, с постоянна молитва по време на движението.

През 2014 г. маршрутът на Поклоннически път „Рилският чудотворец” е изминат от Паскал Пиперков – преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, който се вдъхновява за организирането на по-голямо събитие с тръгване от Велико Търново.

Търновците Паскал Пиперков и Евгени Коев – учител по география и докторант в ВУ, както и няколко туристически дружества, са организаторите на Националния поклоннически пешеходен поход „Светият път“.

Във Фейсбук групата: Светият път - 550 г. от връщане мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рила се популяризира походът и се планира осъществяването на Националния поклоннически пешеходен поход.

През 2019 г. точният път, следващ пренасянето на мощите на българския небесен закрилник св. Йоан Рилски, беше изминат от стотици поклонници. Той беше наречен Национален поклоннически пешеходен поход „Светият път“ и се превърна в най-големия поклоннически маршрут в България.

С общи сили и с Божията воля това народополезно и Богоугодно дело ще се осъществи и тази година. Това ще стане с благословията на всички митрополити, през чиито епархии преминава походът, лично свещениците, отговарящи за храмовете в населените места, ще посрещат поклонниците.

Евгени Коев – организатор на Националния поклоннически пешеходен поход – говори за историята около връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 г. 

Евгени Коев – за тазгодишния маршрут на похода – кои са храмовете и манастирите, които поклонниците на св. Йоан Рилски ще посетят и как могат да се включват нови желаещи:

Евгени Коев за специалните правила, които всеки поклонник трябва да спазва по време на похода, какви бяха обстоятелствата, при които миналата година по време на „Светия път“ загина човек.

Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“, стартирал на 1 юли от Велико Търново, ще премине през 5 етапа, в София поклонниците се очакват на 24-ти юли, а на 31-ви юли походът ще приключи в Рилския манастир.

Снимките са от Фейсбук страницата на Националния поклонически пешеходен поход "Светият път".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25