Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да се сбогуваме с найлоновата торбичка

Снимка: Pixabay

Тя е евтина, тя е достъпна, тя е навсякъде. В един български дом може да няма книги, но непременно ще има найлонова торбичка, пълна с найлонови торбички.

По данни на Евростат всеки българин изхвърля средно 64 кг отпадъци от опаковки годишно.

Главните виновници за замърсяването на Черно море са пластмасовите бутилки и техните капачки, пластмасовите опаковки от бързи храни, както и пластмасовите торбички. Всеки ден от сушата и по реките в Черно море навлизат 3 тона пластмаса.

Тази реалност се опитва да промени инициативата "Юли без пластмаса", част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic.

12 български организации участват в инициативата. През целия месец, в специално Фейсбук събитие “Plastic free July в България”, те ще споделят полезна информация, съвети и изпробвани от тях препоръки. 

Част от темите, които ще бъдат засегнати през месеца, са как да измерим пластмасовия си отпечатък; кои са различните видове пластмаса около нас; съвети за насипно пазаруване, всякакви алтернативи на пластмасата във всекидневието ни, как да се обърнем към бизнеса, за да направи промени и още много.

В предаването "Нашият ден" Евгения Ташева от сдружение "За Земята" обърна внимание и на факта, че биоразградимите торбички не са алтернатива. Тъй като те трябва да се изхвърлят разделно в контейнер за биоразградими отпадъци и да се събират по система, каквато у нас липсва.

От 3 юли 2021 у нас ще влезе забрана за определен тип пластмаса. Подгответе се отсега да замените пластмасата за еднократна употреба – сламки, чаши, торбички, прибори с продукти за многократно ползване. В условията на ковид пандемията отказът от еднократни опаковки също така намалява риска от заразяване, тъй като беше установено, че вирусът живее по-дълго именно върху пластмасата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборът на Виктор Иванов

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200..

публикувано на 07.08.20 в 11:08

Медицинските сестри са важна част от процеса на лечение

В Деня на милосърдието неизбежно се обръщаме към професията на медицинската сестра, неслучайно наричана милосърдна. 160 години след като Флорънс Найтингейл основава първото светско училище за сестри, СЗО алармира за недостиг на около 6 млн. сестри в световен мащаб. В България липсват 30 хил. медицински сестри.  "Причините са ясни и многократно..

публикувано на 06.08.20 в 14:16

Социалната работа е различна от социалното подпомагане

В Деня на милосърдието и различните аспекти, които то обхваща, Въльо Христов – председател на Българска асоциация на социалните работници, подчертава важността на това да разграничаваме социалната работа от социалното подпомагане. "Подпомагането е вид милосърдие, докато социалната работа изисква професионализъм. А в момента голяма част от заетите в..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

България отдава почит пред Камъка от Хирошима

В Международния ден на милосърдието, 6 август, Националният музей „Земята и хората“ експонира „Камъкът от Хирошима“ за отбелязване на 75-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Днес цял свят си припомня черната история на 6 август 1945 г., когато американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска бомбата с прякор „Малчугана“..

публикувано на 06.08.20 в 12:48
Молитва в Мемориалния парк в Хирошима, 6 август 2020

75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

От бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са изминали 75 години, но и днес рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи.  Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години, са свидетелство, че ядрените оръжия никога..

публикувано на 06.08.20 в 12:09