Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се сбогуваме с найлоновата торбичка

Снимка: Pixabay

Тя е евтина, тя е достъпна, тя е навсякъде. В един български дом може да няма книги, но непременно ще има найлонова торбичка, пълна с найлонови торбички.

По данни на Евростат всеки българин изхвърля средно 64 кг отпадъци от опаковки годишно.

Главните виновници за замърсяването на Черно море са пластмасовите бутилки и техните капачки, пластмасовите опаковки от бързи храни, както и пластмасовите торбички. Всеки ден от сушата и по реките в Черно море навлизат 3 тона пластмаса.

Тази реалност се опитва да промени инициативата "Юли без пластмаса", част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic.

12 български организации участват в инициативата. През целия месец, в специално Фейсбук събитие “Plastic free July в България”, те ще споделят полезна информация, съвети и изпробвани от тях препоръки. 

Част от темите, които ще бъдат засегнати през месеца, са как да измерим пластмасовия си отпечатък; кои са различните видове пластмаса около нас; съвети за насипно пазаруване, всякакви алтернативи на пластмасата във всекидневието ни, как да се обърнем към бизнеса, за да направи промени и още много.

В предаването "Нашият ден" Евгения Ташева от сдружение "За Земята" обърна внимание и на факта, че биоразградимите торбички не са алтернатива. Тъй като те трябва да се изхвърлят разделно в контейнер за биоразградими отпадъци и да се събират по система, каквато у нас липсва.

От 3 юли 2021 у нас ще влезе забрана за определен тип пластмаса. Подгответе се отсега да замените пластмасата за еднократна употреба – сламки, чаши, торбички, прибори с продукти за многократно ползване. В условията на ковид пандемията отказът от еднократни опаковки също така намалява риска от заразяване, тъй като беше установено, че вирусът живее по-дълго именно върху пластмасата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33