Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Снимка: ДТ Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев.

„Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори напротив. Защото дори само на пласта на сюжетното ниво, в което се говори за презастрояване, говори се за бетониране, говори се за изтриване на площи, това веднага се свързва с много актуалните проблеми в момента в България, като Алепу, като тези скандални поправки в „Натура 2000”, които се опитват да прокарат, бетонирането на Българското Черноморие... 

Дори и на това ниво си казах, че това е абсолютно актуална, засягаща проблеми тук и сега пиеса. А да не говорим, че от там насетне, вече на по-общочовешко и екзистенциално ниво, вътре ме провокира това, как се пречупва волята за промяна, как се пречупва характерът на един човек, който тръгва с намерение да защитава принципите си, да предизвика статуквото в корумпирания му вид, и как той не среща никаква подкрепа, а дори агресия от страна на обществото и на хората, които би трябвало да му помогнат, за да може той да помогне на тях. Има нужда от нещо малко, а те го съсипват накрая.

И човек остава с усещането, че си бутаме на едно място, че промяна някак си не е възможна.

Но за радост Стратиев е такъв автор и такава личност, който иронизира нашата склонност да се оправдаваме с балканска орисия, със съдба – че едва ли не на този исторически кръстопът, на който сме застанали, нищо не зависи от нас.

Но човек усеща, че той самият вярва, пишейки тези пиеси, че в крайна сметка е до нашата лична инициатива, до нашето лично желание и лично усилие, и въпрос на избор, дали да се борим докрай”.

Ролята на архитект Стилянов изпълнява гост-актьорът Теодор Елмазов в партньорство на сцената с Любомир Фърков, Ивана Стоянова и Йордан Любомиров. Сценографията и костюмите са дело на младата художничка Никол Трендафилова. Сценичен бой – Камен Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09