Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Снимка: ДТ Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев.

„Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори напротив. Защото дори само на пласта на сюжетното ниво, в което се говори за презастрояване, говори се за бетониране, говори се за изтриване на площи, това веднага се свързва с много актуалните проблеми в момента в България, като Алепу, като тези скандални поправки в „Натура 2000”, които се опитват да прокарат, бетонирането на Българското Черноморие... 

Дори и на това ниво си казах, че това е абсолютно актуална, засягаща проблеми тук и сега пиеса. А да не говорим, че от там насетне, вече на по-общочовешко и екзистенциално ниво, вътре ме провокира това, как се пречупва волята за промяна, как се пречупва характерът на един човек, който тръгва с намерение да защитава принципите си, да предизвика статуквото в корумпирания му вид, и как той не среща никаква подкрепа, а дори агресия от страна на обществото и на хората, които би трябвало да му помогнат, за да може той да помогне на тях. Има нужда от нещо малко, а те го съсипват накрая.

И човек остава с усещането, че си бутаме на едно място, че промяна някак си не е възможна.

Но за радост Стратиев е такъв автор и такава личност, който иронизира нашата склонност да се оправдаваме с балканска орисия, със съдба – че едва ли не на този исторически кръстопът, на който сме застанали, нищо не зависи от нас.

Но човек усеща, че той самият вярва, пишейки тези пиеси, че в крайна сметка е до нашата лична инициатива, до нашето лично желание и лично усилие, и въпрос на избор, дали да се борим докрай”.

Ролята на архитект Стилянов изпълнява гост-актьорът Теодор Елмазов в партньорство на сцената с Любомир Фърков, Ивана Стоянова и Йордан Любомиров. Сценографията и костюмите са дело на младата художничка Никол Трендафилова. Сценичен бой – Камен Иванов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Бояджиев

Усещането е най-висшата форма на разбирането

Културната програма на Гьоте-институт за месец август включва лекцията-пърформанс на художника Лъчезар Бояджиев – едно от най-ярките имена на българското съвременно изкуство. Лекцията-пърформанс е озаглавена „Голямата любов на живота ми бе не-човек“. Тя е провокирана от участието му през 2008 година в едно биенале в Санта Фе, Ню Мексико – САЩ,..

публикувано на 14.08.20 в 16:15
WIN/LOSE
LOSE/WIN
Марияна Василева

Марияна Василева прави обща изложба с германския си колега Отьорг А.К.

Българската художничка Марияна Василева прави обща изложба с германския си колега Отьорг А.К., информират от Гьоте-институт, който е домакин на експозицията от 20 август до 18 септември. Мариана Василева е визуален артист, който живее и работи в Германия от 20 години. Нейните творби обхващат областта на фотографията, рисуването, скулптурата и видеото...

публикувано на 14.08.20 в 15:24

„Ако Фройд беше индиец“ или как карантината роди спектакъл

Държавният куклен театър във Варна представя тази вечер най-новата си постановка за възрастни „Ако Фройд беше индиец“. Представлението е авторски спектакъл на режисьора Боян Иванов. „Заглавието е иронично, разбира се. Идеята за представлението се роди по време на карантината, когато попаднах на един индийски сериал. Това изведнъж те пренася на..

публикувано на 14.08.20 в 13:15

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято"

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято" събира отново джазмени и публика. Събитието започва от 18 август и в трите фестивални дни до 20 август има по два концерта, които ще съберат любителите на този музикален жанр в Английския двор на Археологическия музей в града. Международният джаз фестивал "Варненско лято" е основан през 1992 година и се..

публикувано на 13.08.20 в 15:52

Янина Танева: Настояваме за по-добро управление на средствата за култура

Десетки организации и артисти, участвали в програмата на “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата" излязоха с  отворено писмо до институциите и медиите , в което поставят въпроси за  неизплатени стотици хиляди левове по осъществени проекти , унизителни според тях договори и още проблеми. Ще се разберат ли на предстоящата си среща фондация..

публикувано на 13.08.20 в 11:32