Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1970 в песен и стих

Слушайте "Изпята поезия" на 12 юли от 17 часа

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Ерик Клептън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Текстове, песни и изпълнения на Робин Макел, Джеймс Тейлър, „Тангра“, Стийв Уинуд, Ерик Клептън, Били Престън, Стинг, Сашал Васандани, Джералд Клейтън и „Ърт, уинд енд файър“ представят в предаването за песенна лирика „Изпята поезия“ Кристиян Бояджиев заедно с Димитрина Кюркчиева на 12 юли от 17 часа.

За начало звучи Your Smiling Face „Твоето усмихнато лице“ – кратка, усмихната, щастлива песен. С нея започва албумът на Джеймс Тейлър “JT”. Съзнателно или не певецът повтаря онова, което две години по-рано Ерик Клептън прави със своя продукция и поставя инициалите си като нейно име: EC Was Here, т.е. „Ерик Клептън беше тук“ с привлекателно художествено оформление на книжното тяло.

В срещата ни прозвучават гласът и китарата на Клептън, чуваме ги със запис от лондонския „Роял Албърт Хол“ по време на концерт, организиран в памет на Джордж Харисън. Заедно с певеца-органист Били Престън и верни приятели Ерик Клептън изпълнява песента на Харисън Isn’t It a Pitty (Не е ли жалко):

„Не е ли жалко

да разбиваме сърцата си,
да си причиняваме взаимно болка,
и да приемем любовта,
без дори да се замислим
да отвърнем със същото?!
Някои неща отнемат време
и малко хора виждат, че всички сме еднакви,
а заради сълзите
очите им нямат и надежда
да съзират красотата, която ги заобикаля.
Не е ли жалко…“

Песента Isn’t It a Pitty е водеща в тройния винилов албум на Джордж Харисън с философско заглавие All Things Must Pass (Всички неща трябва да отминат“ или „Всичко отминава).

Продукцията на Харисън се появява в годината, когато е издадени първият самостоятелен албум на Пол Маккартни, а по-късно и на Джон Ленън – грамофонната плоча John Lennon/Plastic Ono Band. Всичко това се случва през 1970-та, година на официалната раздяла на „Бийтълс“.

Половин век оттогава. Наистина, не е ли жалко…
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията, продължават различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фоайетата на зала „България“.  Друго събитие, върху което беше акцентирано, е постановката на операта „Любовен еликсир“ на Доницети. Тя..

публикувано на 24.06.21 в 08:35

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15