Гласът на времето

"Гласът на времето" е коментарно предаване за култура, история и философия на програма "Христо Ботев" на БНР. То се излъчва всяка неделя от 9.30 до 11.00 часа. Заглавието е вдъхновено от златния хит на "Щурците", музиката от който звучи в сигнала на предаването.

Всяко издание се води от един от четиримата водещи: поетът и журналист Радослав Чичев, поетът и публицист Бойко Ламбовски, журналистът Даниел Ненчев и писателят, поет и критик Емануил А. Видински. 

Всяка седмица предаването е посветено на различна ключова дума. Водещият и събеседниците в студиото дискутират върху нейната историческа, културна и философска символика и контекста отвъд събитийната актуалност и злободневната делничност. 


Публикации

Климат

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
„Херкулес Фарнезе“ (Ercole Farnese) - скулптура от III век, Гликон от Атина

Герои

Кои са героите на миналото и героите на настоящето, какво се разбира под герои и кои са наричани герои, има ли герои в днешно време и кои са те? Необходими ли са? Защо едни смятат, че героичното трябва да бъде изпразнено от съдържание, за да може да..

публикувано на 07.06.21 в 08:00

Зависимости

Думата, около която се провежда разговорът, е ЗАВИСИМОСТИ. Като се отбелязва, че човек е зависим на практика от всичко – метеорологичните условия, настроението, брачния партньор, служебните взаимоотношения и политическите пристрастия, все пак основната..

публикувано на 31.05.21 в 08:00

Грижа

Грижа. Какво се разбира под грижа, какви са отговорностите, които стоят зад нея? Какви са различните типове грижи?  Предаването "Гласът на времето" разгледа какви са гледните точки на нуждаещият се и на даващият грижа.  Поглед към грижата от социална,..

публикувано на 24.05.21 в 08:25

Труд

Темата на поредното издание на „Гласът на времето“ – зоната за дискусии по програма „Христо Ботев“ с водещ Емануил A. Видински – е "труд". Гости в студиото са Иванка Могилска, копирайтър фрийлансър и писател; Георги Медаров, социолог, част от екипа на..

публикувано на 17.05.21 в 08:40

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18

Парите

Темата на "Гласът на времето" е ПАРИТЕ – отношението им към морала, щастието, баланса в обществото и в отделната личност. Не става толкова дума за фиск или икономика, а за интерпретации в областта на етиката и историята – зло ли са те, или са средство,..

публикувано на 26.04.21 в 08:00

Вяра

В навечерието на Страстната седмица поредната тема на предаването „Гласът на времето” е вяра . Гости на предаването са писателката Теодора Димова и д-р Владимир Игнатов – литературовед и преподавател. По телефона се включва и психологът Андрей..

публикувано на 19.04.21 в 08:15

Чалга

“Чалга” е понятие, което ярко описва сбор на социокултурни явления – от музикални предпочитания, през взаимоотношенията с другите, до светогледа.  В това издание на дискусионното предаване “Гласът на времето” се обсъждат генезисът и съвременните..

публикувано на 12.04.21 в 10:01
„Раждането на Венера“ (1485), Сандро Ботичели

Красота

Какво е красотата? Това абстрактно, променливо понятие, чиито дефиниции варират от човек до човек, от общество до общество и от епоха до епоха. Един от големите въпроси несъмнено е кой определя какво намираме за красиво? Заедно с гостите в студиото д-р..

публикувано на 05.04.21 в 08:15