Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С "Козият рог" отбелязват 50 години професионален театър в Ловеч

С премиера на спектакъла „Козият рог“ Драматичният театър в Ловеч отбелязва 50 години от създаването си.

Представлението е първа театрална постановка по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов, по който през 1972 година беше създаден филмът на Методи Андонов, с участието на Катя Паскалева и Антон Горчев.

В спектакъла на Ловешкия театър сега ролите на Мария и на Караиван се изпълняват от актьорите Янислава Линкова и Филип Аврамов. В актьорския състав са още Георги Грозев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Анастас Жайгаров, Нина Суванджиева, Марина Георгиева, Силвия Чобанова. Сценичната версия и режисурата са на Кристиана Бояджиева.

„Спектакълът ще се играе на откритата сцена Хисаря в крепостта над Ловеч. Мястото е историческо. То е харизматично, то носи своята енергия, която допринася за това нашият разказ да прозвучи по един съвсем различен начин. Защото едно е да влезеш в салона, едно е да си под открито небе. Това е истинската природа и може би е голям плюс това, че човек и природа ще се съединят за този кратък миг, за да разкажат тази история”, сподели по повод премиерата режисьорката на спектакъла.

Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, композитор е Мартин Костакиев.

Премиерното представление на „Козият рог“ е на 17 юли от 21 часа на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил войвода – между легендата и историческата истина

"Момчил – родопският цар" – новата книга на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – допринася не само за запознаването на читателите с личността на Момчил войвода, но и за провокиране на интереса към културния туризъм.  Книгата разграничава историческите факти от легендата, която се е сраснала с личността на Момчил войвода. Според авторите..

публикувано на 10.08.20 в 13:30

Костадин Бонев: Има тотален разпад на идеологиите

Мястото на хората на културата още от началото на прехода и началото на демократичните промени е било доста ясно, значимо и видно. Какво се случва с интелигенцията 31 години по-късно в обстановка на обществено недоволство и протести?  Костадин Бонев, режисьор и сценарист, коментира в "Нашия ден" реакциите на интелигенцията : " Аз не мисля, че..

обновено на 10.08.20 в 12:47

Най-добре се пише на родния език

Българската поетеса, журналистка и преводачка Десислава Цветкова, която от години живее и работи в Брюксел, пише в пресечната точка между родното и универсалното. Фокусът на стиховете ѝ е поставен върху красотата във всичките ѝ измерения. В чужбина поетичните и есеистични творби на Цветкова излизат в сборника на Европейската комисия "Музика на..

публикувано на 10.08.20 в 12:41

„Учим немски и играем театър“ в Русенската библиотека

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе предлага на децата още една възможност за приятно и смислено прекарване на ваканцията.  От 10 до 27 август Немската читалня в библиотеката, в сътрудничество с Гьоте-институт България, организира Творческа работилница „Учим немски и играем театър“. В нея могат да участват деца, завършили 3-ти, 4-ти, 5-и или..

публикувано на 07.08.20 в 10:05

Хилда Казасян преди Банско джаз фест

Цветен летен джазов концерт открива 23-тото издание на Банско джаз фест. Това е концертът на певицата Хилда Казасян, която представя своя проект Jazz Summer, заедно с Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Карамфилов – контрабас.  "Имам късмета да съм се родила с нагласата да търся във всичко причина..

публикувано на 07.08.20 в 09:33