Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шевици разказват историята на Женския пазар

2
Снимка: галерия „Сердика“

Нетрадиционна изложба, която показва историята на Женския пазар чрез българската шевица, ще зарадва почитателите на българските традиции и фолклор. Експозицията „Шевици от историята на Женски пазар“ ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция.

Гостите на галерия „Сердика“ могат да видят за първи път 27 везани ръкави – автентични образци от началото на 20-ти век, характерни за женската носия на Софийския регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани на Женския пазар, в периода 1924-1948 г. Куратор на изложбата, която ще продължи  до 29 август, е младата Стефания Илиева, праправнучка на баба Севда.

В експозицията е включена и репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София“ от 1899 г., предоставена от Софийската градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женския пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова книга на Илко Димитров

От известно време Илко Димитров прекрачи границата на поезията и навлезе в собствен жанр – на границата между проза и поезия, като тази граница постоянно се мести.  Резултатът е, че неговите книги стават все по-задълбочени, но и отдалечени от т.нар. "философска поезия".  Защото поезията на Илко Димитров не търпи етикетите. Тя сякаш постигна някакъв..

публикувано на 25.09.23 в 08:45

Излезе избрана поезия на Здравко Кисьов

"Поет на ясния и сдържан изказ, Здравко Кисьов имаше висока представа за мисията на твореца в нашия свят. Неговите вълнения от всекидневието внасяха в стихотворенията му скромност и светъл стоицизъм, разтваряха го в природата." С тези точни думи Марин Бодаков определя поезията на един от най-добрите български майстори на словото. Можем да цитираме за..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Нов роман на Емануил А. Видински

"Дом за начинаещи" е роман за времето, в което търкаляме частици от себе си, бързаме да ги сглобим надпреварвайки се със слънчевите цикли и лунните фази, понякога се получава, по-често не успяваме, но сме целите там – във форматиращите години на онова някога, в което (може би) са кодирани бъдещите ни успехи и провали. "Дом за начинаещи" е сценарно..

публикувано на 24.09.23 в 09:25

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите, уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10