Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гарелов: За успеха на протестите съдя по уплахата на управляващите

Снимка: Здравко Петров

Човешкият характер е такъв, че бързо забравя лошото. Всичко, което сме правили милион пъти, сега все едно го правим за първи път. Така се изрази журналистът Иван Гарелов, главен герой в "Нашият ден", по повод пандемията и продължителната изолация, която тя наложи:

"Съвременният свят има начин за противодействие срещу неща, които познава, а това се случва за първи път, макар че в своята история човечеството е имало и други подобни напасти."

Вирусът – катализатор на протести

"Това се очакваше, аз съм го писал и когато беше върхът на кризата. В края на краищата, тези лидери, ръководители на държави, които не са се справили добре, ще понесат последствията от масовото недоволство, което може да доведе и до падането им от власт. Аз не казвам, че те непременно ще бъдат сменени, но "им се клатят краката". 

Целта на смяната и на протестите

"Обикновените хора не са задължени, когато излизат на протести, да носят със себе си платформи и визии за това, което предстои. Важното е, че показват, че те повече така не могат. Те искат смяна. От тук нататък е работа на политиците да разработят такива програми, платформи, идеи, които, след като бъдат насрочени нормални или извънредни избори, да се явят с тях. Но да се иска от хората на площада да излизат с някакви ясни предложения и да се правят капитални изводи от това, че някой не можел да отговори точно за какво е там и т.н., е просто жалко. Младите хора учудващо точно отговарят, няма никакъв наивитет и повечето дори превъзхождат по знания, по виждания, по израз тези, които задават въпросите."

Политическите процеси – сега и през 90-те 

"Има съществени различия – едното е съставът на хората на улицата. Това са предимно млади хора. И то образовани. Този път това не са хора, които имат социални искания. Исканията им са ясно формулирани. Те искат политическа смяна на модела на управление. Мисля, че това е толкова ясно. 

Другото отличително е, че няма изтъкнати лидери, с което пропагандата от страна на правителството също спекулира и ги противопоставя едни на други. Скрити лидери си има, но няма нужда от някакъв единствен говорител на някаква тъпа тълпа. Тези хора знаят за какво са там. Организационните подходи те си ги правят добре."

Гарелов изрази неодобрение от склонността към преминаване на протестите в пърформанси, хрумвания и забавления, както през лятото на 2013 година, защото смята, че и тогава, и сега това притъпява остротата на исканията на големия протест и предизвиква известна загуба на енергия, което води до т.нар. "партизанска тактика" и пръскане на малки групи.

"В момента се води една битка за печелене на време между правителството и протестиращите. Август е месец на почивки, вероятно протестите ще замрат, а през септември ще видим кой се е подготвил за продължение. Моят оптимизъм за крайния успех на тези протести е в това, че протестиращите интуитивно напипват най-добрата форма. Важното е да не спират. Смятам, че те ще имат успех и съдя за това по реакцията на управляващите, които наистина се изплашиха." – смята журналистът.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и кредитните ни карти са запорирани от публичен изпълнител към НАП или от частен съдебен изпълнител? Какви..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври 1998 г. в България започва да функционира свободен Нотариат.  "Нотариусите, едни от най-отговорните..

публикувано на 23.10.20 в 11:15

38 години национален парк-музей "Самуилова крепост"

На 23 октомври 1982 година се открива националният парк-музей „Самуилова крепост“, пред който се намира бронзовият паметник на цар Самуил, дело на художника Борис Гондов. До паметника е музейната експозиция, където могат да се видят находките, намерени при археологическите разкопки на крепостта: две мраморни плочи със старобългарски надписи, накити,..

публикувано на 23.10.20 в 10:52