Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила в електоралните класации, смята политологът

| обновено на 10.08.20 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система, и че въобще означава някаква знакова промяна.

"Като се има предвид, че управлението зависи и от решението на коалиционните партньори, г-н Каракачанов беше много категоричен снощи... Просто една снимка, според мен, не е достатъчна, за да има такава категоричност в идеята за днешния ден. Макар че протестиращите вече празнуваха. Но това не е за първи път. Почти всяка седмица започва с послание, което се излъчва от протеста – очакване за победа. 

Друг е въпросът как ще интерпретираме победата. И друг път съм казвала, че исканията на протестиращите – оставка на премиера и оставка на главния прокурор – първо, няма как да се случи заедно, второ, оставката на Борисов не означава промяна на управлението непременно

Няма ясно искане за предсрочни избори, няма ясни послания как отиваме към предсрочните избори. Протестиращите някак си всичките си послания фокусират към днешния ден и към сега, в момента. Имаше някакви послания за машинно гласуване, но всички знаем, че това изисква Народно събрание и поправка на Изборния кодекс. Според мен, ситуацията е по-скоро позиционна."

Какво се крие зад появата на снимката, какво се крие зад появата на Доган иззад розите... зад припомнянето на негова реч от 2009 година, в какъв етап от "сценария" навлизаме?

"Според мен ние вече сме в подготовка на избори (предсрочни или не). ГЕРБ си събра вече актива... В този смисъл можем да интерпретираме и появата на Ахмед Доган. ДПС досега беше извън политическата битка. След социологическите прогнози аз очаквах ДПС да се появи, за да влезе в една по-решаваща позиция по отношение на приближаващите избори. За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила (и не по-нагоре, и не по-надолу) в електоралните класации. ДПС всъщност припомня ключовото значение на собствената им партия и разпределението на властовия ресурс, който се получава от избори."

Буруджиева акцентира, че няма как да има носене на отговорност, когато няма ясно политическо предложение. И докато протестът не го излъчи, сила ще набира партията именно на Слави Трифонов, която не е толкова знаково обвързана с протеста, но е единствената, която е дала ясно и категорично – различно от това на управляващите – послание (какво те искат да постигнат в политиката). 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва…

Дали разбираме, че в неделното литургийно евангелие д умите  „който иска“  са призив, отправен към нашата свобода. Чрез тези думи Христос всъщност търси яснота, истинския мотив – дали искаме да бъдем заедно с Него и защо, като търси личната връзка. Какво значи това отричане от себе си и вземане на кръста?  Как достойното да носим кръста..

публикувано на 20.09.20 в 08:10

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори това – коментар в "Нашият ден" прави   Петко Георгиев , журналист и наблюдател на изборите:..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората. В Севлиево се..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство попада в контекста на гражданските протести? Отговори на тези въпроси, до един търсещи..

публикувано на 18.09.20 в 09:10