Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Евангелската жена сама преоткрива себе си. Нейното дълбоко покаяние е условие тя да преодолее бездната, която разделя греха от светостта

| обновено на 12.08.20 в 12:27
10
Зачатие Богородично - Юлия Станкова
Снимка: галерия „Възраждане“

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира Алексиева. Особено когато авторът е жена – теолог. Самата Юлия Станкова определя работата си като съвременно продължение на византийската живописна традиция. "Библейският текст ме привлича с информацията за Човека, кодирана в него, която се разкрива постепенно в процеса на четенето. Моите картини представляват моите тълкувания на Библейските събития от гледна точка на съвременността.

Христос спасява прелюбодейката.

Намирам моите образи, като съпоставям Библейския езиков свят с реалността, която обитавам. Моята творческа работа се състои в това да търся и намирам изгубените Библейски понятия, т.е. понятията, които в наши дни са изгубили своето автентично значение, и да ги „възкресявам“, като ги правя видими." – казва художничката.

Юлия Станкова гостува в ''Нашият ден'' и разказа повече за изложбата:

"Тази изложба е подготвяна от много дълго време, но сега поканата на Краси Алексиева я "акушира" и извади на бял свят. Стегната е композицията, вярвам, че това не е недостатък, а напротив."

Вярата на хананейкатаНовозаветната жена

"Новозаветната жена е много специална и причината за това е благодатното присъствие на Христос. Неговият поглед сякаш извайва наново жената. Изважда наяве най-прекрасното, което е вложил в нея творецът. Тя не се афишира, не спори, не се бори за някакво по-първо място в Божието царство. Тя просто следва своя Господ и единственото ѝ желание е да служи на своя Господ и да му помага в трудната му мисия. Новозаветната жена няма нужда от обяснения, както Христовите ученици. Тя стремително израства духовно, защото е надарена с чиста душа и интелигентно сърце. И така, потопена в светлината на Христовите очи, евангелската жена сама преоткрива себе си. Нейното дълбоко покаяние е условие тя да преодолее бездната, която разделя греха от светостта."

Изложбата на Юлия Станкова е под наслов „Жените в Новия завет“. Можете да видите творбите в галерия "Възраждане" в Стария град в Пловдив до 31 август 2020 г.

Мария Магдалена и демоните"Библейската тематика е изключително широко разпространена в творбите на хиляди художници. Но цяла изложба, посветена на жените от Новия завет е нещо много специално и рядко. Особено когато авторът е жена – теолог. В тези картини няма нищо случайно. Женските образи, обстановката, предметите и детайлите, мъжете, Христос – всичко е символно, наситено с вяра, обрядност, мистичност; навсякъде витае силата на Божия син. Картините са като проповеди. Много от тях, като композиции и образно присъствие, са истински, силни живописни постижения. Иконното живописване на случваемостите свързват творбите с хилядолетните традиции на християнската църковна живопис. Но съвременните похвати в рисуването на авторката я определят по-близо до апокрифната стилистика. Изложбата стои здраво стъпила в съвремието ни и човек изведнъж става силно заинтригуван и съпричастен към многостранното присъствие на жената в историческата фактология на Новия завет." – казва галеристката Красимира Алексиева. 

Снимки - галерия „Възраждане“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК, минава транзит през България и поема към екзотична Бразилия в търсене на късмета и на родния си..

публикувано на 20.09.20 в 13:30

Поглед към София

Всяка година на 17 септември думите на апостол Павел до коринтяните си проправят път към душите на хората. Във времето, в което живеем – и към страниците им във Фейсбук, но не това е важното. Важното е, че не често, не в повечето случаи, а винаги накрая „остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голямата от тях е любовта“. Затова..

публикувано на 18.09.20 в 19:45

Тома Марков в "Развалини"

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от..

публикувано на 18.09.20 в 16:38

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ..

публикувано на 18.09.20 в 16:22

75 години от рождението на Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Кариерата ѝ започва с участие в самодейния театър, където играят баща ѝ и негови приятели. 7-годишна е, когато играе момче – син на партизанин. Във ВИТИЗ я приемат през 1963 г. Тогава тя става част от имената, дали облика на българското съвременно кино и театър...

публикувано на 18.09.20 в 09:27