Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за националния празник на Франция

Снимка: Фейсбук / ConcertdeParis

За единадесети път в подножието на Айфеловата кула, на Марсово поле се проведе Гала концерт посветен на националния ден на Франция 14 юли. Тази година събитието беше без публика, само беше излъчвано директно и беше осъществен запис, който в „Неделен следобед“ (на 16 август, от 14 часа) ще представим изцяло.

Младата южнокорейска диригентка Ън Сун Ким ще дирижира Националния оркестър на Франция, детския хор и хора на френското радио. От 2021 Ким ще бъде първата жена диригент избрана да оглави операта на Сан Франциско, където ще бъде пет години. Тя е и първата жена диригент застанала на пулта на операта в Хюстън. Добре позната е в много германски театри, сред които операта в Берлин.
За детския хор и за хора на френското радио това е първият концерт, в който участват от месец март, а от националния оркестър на Франция на сцената са само 65 музиканти.

Миналата година освен многохилядната публика изпълнила Марсово поле в центъра на Париж, концертът е бил гледан от 3 милиона зрители.


По традиция този концерт винаги започва с Унгарски марш от „Проклятието на Фауст“ на Ектор Берлиоз. След това на сцената се явяват един от най-големите звезди. Концертът откри Соня Йончева, която представи песен на Едит Пиаф и арията от „Ла Вали“ на Каталани. Ангажиментите на Соня Йончева през лятото са много престижни и сред тях е концертът „Завръщане“, който тя ще изнесе на Античния театър в Пловдив на 25 август под диригентството на Найден Тодоров.

Людовик Тезие изпълни песен на Шарл Азнавур и в дует с Бенжамен Бернайм – дует на Надир и Зурга от „Ловци на бисери“ на Бизе. В края на миналата година на сцената на Виенската държавна опера Людовик Тезие и Мария Принц изнесоха концерт с песни и арии. Заедно с немския тенор Йонас Кауфман Людовик Тезие направиха петиция за подкрепа на музикалното изкуство по света заради пандемичната обстановка и невъзможността да бъде упражнявана професията.

Изгряващата звезда на френската опера Бернайм представи и арията на Ромео от „Ромео и Жулиета“ на Гуно. В края на миналата година той представи своя първи самостоятелен диск, с някои от най-прочутите тенорови арии от опери на Варди, Доницети, Масне, Гуно и Чайковски.

За първи път пред парижката публика се яви младата певица Фатма Саид с песента „Момичетата от Кадикс“ на Лео Делиб по текст на Алфред дьо Мюсе и песен на Маринела от сарсуелата „Песен на забравата“ на Хосе Серано. През месец октомври ще излезе нейният първи диск наречен „Ел Нур – Светлина“, в който показва връзката между три различни култури – френската, испанската и египетската и колко общо имат най-вече с немската музика.


В концерта се включи и пианистката Хатия Бунятишвили с компилация от първа част и финала на първия концерт на Чайковски и с Адажио от 23 концерт на Моцарт.

Цигуларката Лиза Батиашвили представи „Градски спомени“ – музика на Чарли Чаплин от филмите му съпровождана на пиано от Франс Мишел. Цигулката, на която свири Лиза е Гуарнери дел Джезу от 1739 г. предоставена й от анонимен германски колекционер. Тя е омъжена за обоиста Франсоа Льольо. Тази пиеса е включена в диска на Лиза Батиашвили „Светлините на града“.

Аржентинската виолончелистка Сол Габета също свири за първи път на този концерт. Тя изпълни финала Алегро виваче от концерта в ре минор оп.35 на Едуард Лало. Тя свири на виолончело Джовани Батиста Гуарданини от 1759 г., живее в Швейцария и преподава в музикалната академия в Базел.

Тромпетистката Люсиен Рьонодан Вари имаше много ефектна изява с един аранжимент на Бил Елиът на „Чувствам се хубава“ от „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн. Както е много модерно в момента Люсиен излезе боса на сцената и имаше своя хореография, която изпълни по време на изпълнението си.

Самостоятелни номера имаха хорът на френското радио, който представи хора на евреите от операта „Набуко“ на Верди и хор от операта „Травиата“ на Верди. Освен с откриването националният оркестър на Франция изпълни и увертюра Егмон оп. 84 на Лудвиг ван Бетовен, както и встъпление към трето действие на „Кармен“ на Бизе.

Освен задължителна пиеса за начало, концертът има и такава за финал и това е Марсилезата създадена от Роже дьо Лил, превърнала се в национален химн на Франция. За да изпълни първия куплет беше поканена Анжелик Кижо, а след това към нея се присъединиха всички солисти, хоровете и оркестърът.

Всички солисти получиха статуетки направени във формата на цигулка изрисувани в различни цветове на които пише „Concert de Paris 2020“. Те са направени от Ришар Орленски.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25