Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за националния празник на Франция

Снимка: Фейсбук / ConcertdeParis

За единадесети път в подножието на Айфеловата кула, на Марсово поле се проведе Гала концерт посветен на националния ден на Франция 14 юли. Тази година събитието беше без публика, само беше излъчвано директно и беше осъществен запис, който в „Неделен следобед“ (на 16 август, от 14 часа) ще представим изцяло.

Младата южнокорейска диригентка Ън Сун Ким ще дирижира Националния оркестър на Франция, детския хор и хора на френското радио. От 2021 Ким ще бъде първата жена диригент избрана да оглави операта на Сан Франциско, където ще бъде пет години. Тя е и първата жена диригент застанала на пулта на операта в Хюстън. Добре позната е в много германски театри, сред които операта в Берлин.
За детския хор и за хора на френското радио това е първият концерт, в който участват от месец март, а от националния оркестър на Франция на сцената са само 65 музиканти.

Миналата година освен многохилядната публика изпълнила Марсово поле в центъра на Париж, концертът е бил гледан от 3 милиона зрители.


По традиция този концерт винаги започва с Унгарски марш от „Проклятието на Фауст“ на Ектор Берлиоз. След това на сцената се явяват един от най-големите звезди. Концертът откри Соня Йончева, която представи песен на Едит Пиаф и арията от „Ла Вали“ на Каталани. Ангажиментите на Соня Йончева през лятото са много престижни и сред тях е концертът „Завръщане“, който тя ще изнесе на Античния театър в Пловдив на 25 август под диригентството на Найден Тодоров.

Людовик Тезие изпълни песен на Шарл Азнавур и в дует с Бенжамен Бернайм – дует на Надир и Зурга от „Ловци на бисери“ на Бизе. В края на миналата година на сцената на Виенската държавна опера Людовик Тезие и Мария Принц изнесоха концерт с песни и арии. Заедно с немския тенор Йонас Кауфман Людовик Тезие направиха петиция за подкрепа на музикалното изкуство по света заради пандемичната обстановка и невъзможността да бъде упражнявана професията.

Изгряващата звезда на френската опера Бернайм представи и арията на Ромео от „Ромео и Жулиета“ на Гуно. В края на миналата година той представи своя първи самостоятелен диск, с някои от най-прочутите тенорови арии от опери на Варди, Доницети, Масне, Гуно и Чайковски.

За първи път пред парижката публика се яви младата певица Фатма Саид с песента „Момичетата от Кадикс“ на Лео Делиб по текст на Алфред дьо Мюсе и песен на Маринела от сарсуелата „Песен на забравата“ на Хосе Серано. През месец октомври ще излезе нейният първи диск наречен „Ел Нур – Светлина“, в който показва връзката между три различни култури – френската, испанската и египетската и колко общо имат най-вече с немската музика.


В концерта се включи и пианистката Хатия Бунятишвили с компилация от първа част и финала на първия концерт на Чайковски и с Адажио от 23 концерт на Моцарт.

Цигуларката Лиза Батиашвили представи „Градски спомени“ – музика на Чарли Чаплин от филмите му съпровождана на пиано от Франс Мишел. Цигулката, на която свири Лиза е Гуарнери дел Джезу от 1739 г. предоставена й от анонимен германски колекционер. Тя е омъжена за обоиста Франсоа Льольо. Тази пиеса е включена в диска на Лиза Батиашвили „Светлините на града“.

Аржентинската виолончелистка Сол Габета също свири за първи път на този концерт. Тя изпълни финала Алегро виваче от концерта в ре минор оп.35 на Едуард Лало. Тя свири на виолончело Джовани Батиста Гуарданини от 1759 г., живее в Швейцария и преподава в музикалната академия в Базел.

Тромпетистката Люсиен Рьонодан Вари имаше много ефектна изява с един аранжимент на Бил Елиът на „Чувствам се хубава“ от „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн. Както е много модерно в момента Люсиен излезе боса на сцената и имаше своя хореография, която изпълни по време на изпълнението си.

Самостоятелни номера имаха хорът на френското радио, който представи хора на евреите от операта „Набуко“ на Верди и хор от операта „Травиата“ на Верди. Освен с откриването националният оркестър на Франция изпълни и увертюра Егмон оп. 84 на Лудвиг ван Бетовен, както и встъпление към трето действие на „Кармен“ на Бизе.

Освен задължителна пиеса за начало, концертът има и такава за финал и това е Марсилезата създадена от Роже дьо Лил, превърнала се в национален химн на Франция. За да изпълни първия куплет беше поканена Анжелик Кижо, а след това към нея се присъединиха всички солисти, хоровете и оркестърът.

Всички солисти получиха статуетки направени във формата на цигулка изрисувани в различни цветове на които пише „Concert de Paris 2020“. Те са направени от Ришар Орленски.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05