Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Време е да спрем да гледаме назад

Снимка: БГНЕС

"Първата цел на протеста беше разбуждането на гражданското общество в България и тази цел вече е постигната, каза в предаването "Нашият ден" проф. Георги Каприев по повод продължаващите вече 37 дни граждански протести у нас.

Втората цел беше да спрем с тази безсмислена реторика за връщането на комунизма, който щял отново да ни завладее. Комунизмът е мъртъв. Безвъзвратно мъртъв.

Време е да спрем да гледаме назад и най-сетне да погледнем напред и това ще се види на следващите избори, когато и да са те."

Преподаватели от Софийския университет, Нов Български университет, УАСГ и други университети из цялата страна настояха в отворено писмо за оставка на правителството и главния прокурор. Учените от БАН също излязоха с петиция с настояване за оставка.

Проф. Каприев е убеден в необходимостта от лично ангажиране и присъствие на протеста, от твърдо заявена и следвана позиция, независимо от това дали властта я чува, нещо, което до момента не е правила. 

"Не твърдя, че в момента сме в диктатура, в някакъв тип комунистически режим, но твърдя, че сме в османски режим, в който политическото и личното се е слели до неузнаваемост, като ръководещ мотив е личното.

Имаме форма, която по общите си характеристики изглежда демократична, но всъщност не е, напомням, че по демократичен начин в Европа са идвали тежки диктаторски режими като националсоциалистическия например.

За какво настоява протестът – смяна на лицата или смяна на формата на управление?

"Става дума за отстраняване на хората, опорочили демократичния политически живот в България и предупреждение към всеки следващ, че ако опита да прави същото, ще получи същото.

Колкото до лицата и как би трябвало да изглеждат – демократично и европейски. Сегашните не изглеждат така – те изглеждат демодирано и османски.

Трябва да дойдат политици, които разбират от политика, а не от кражба. Такива, които знаят, че клиентелизмът е зараза, а не модел на управление."

Колкото до традиционния въпрос за посланието, което иска да отправи към слушателите, проф. Каприев бе категоричен: "Да променят отношението си към науката от този момент. Повече от 10 години се внушава едно, че науката е безсмислено занимание и че колкото си по-невеж и неграмотен, толкова по-сигурен е социалният ти успех"

Чуйте целия разговор с проф. Георги Каприев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Витан Влахов в студиото на програма „Христо Ботев“

Какъв е пътят на една ваксина и на едно проучване на ново лекарство

Какъв е пътят на една ваксина и на едно проучване на ново лекарство? Колко дълго може да трае позитивният ефект на ваксината? Открита е протеинова молекула, която може да бъде база за създаване на лекарство срещу коронавируса. П роф. Витан Влахов, фармаколог, разказва повече в "За здравето". Какво се случва с Covid-19 "Уникално – най-голяма..

публикувано на 24.09.20 в 11:31

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите. Дълъг ли е пътят от истината до монипулацията  – за това разговарят в "Нашият ден" Павел Антов, съдружник на Фондация "BlueLink", журналистът Венцислав Илчев и редакторът Стефани Ангелова. Заглавия от рода на "Има и полза от тютюнопушенето", "Заболявания от електронни цигари в..

публикувано на 24.09.20 в 10:05

Как се променя гражданското общество

Как се промени гражданското общество на България през последните месеци на ограничения, протести и противопоставяне на различни групи по различни признаци? "Най-общо говорим за криза. Криза на посткомунистическия модел – предопределена от това, че по време на прехода не бяха осъществени онези стъпки, които да ни направят модерно европейско общество,..

публикувано на 24.09.20 в 09:52
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Колко вредно е духовното ГМО

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти, претендиращи да ни носят възвисяване. Имаме ли сетива да различаваме духовното ГМО в ситуация, в която..

публикувано на 23.09.20 в 09:55