Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Пътят към Афродита“ и към самите нас

Момент от авторския спектакъл на Бойка Велкова
Снимка: БГНЕС

Актрисата Бойка Велкова представя своя моноспектакъл „Пътят към Афродита“ в едно ново артпространство в София – Арт клуб „Пей сърце“

„Пътят към Афродита“ всъщност е едно пътуване към самите нас. Това е спектакъл, вдъхновен от аромат на канела, червено вино, мъжки устни, пропуснати нощи и разбира се, думи на Исабел Алиенде и други афродизиаци. Това е един красив сценичен разказ за радостта от живота, за малките удоволствия, за духовното израстване и за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. 

Всичко това е поднесено с много чувство за хумор, с чудесни разкази на Алиенде, мои лични случки – това е нещо между standupcomedy и една изповед, която е пълна с изненади и разбира се, с любов. 

Мисля, че хората ще преживеят нещо необичайно, защото представлението е в градина, можете да си поръчате чаша вино и да преживеете едно наистина невероятно пътуване към любовта и към Афродита. Мисля, че хората ще си тръгнат пълни с надежда и с това, че животът е прекрасен, въпреки всичко“, разказа в предаването „Нашият ден“ актрисата Бойка Велкова, чиято е и авторската идея за спектакъла.

Сценографията е на Венелин Шурелов и Мартин Пенев, а музикалната картина – на Теодосий Спасов.

„Пътят към Афродита“ можете да гледате на 17 и 31 август от 20.30 часа в Арт клуб „Пей сърце“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум? Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край.  Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия,..

публикувано на 03.08.21 в 14:50

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15