Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белозем, през август, радиофонично

Снимка: Даниела Манолова

„На небето е прекрасна дъга …“  е стих от простичка мелодична песен, която децата католици разучават по време на сутрешните занимания с отец Ярослав в двора на църквата "Свети Франциск от Асизи" в Белозем. Беседи, конференции, уъркшопове по различни изкуства, сутрешна гимнастика и вечерни концерти са част от обичайната програма на Международния християнски фестивал, който се провежда там в края на август от 2000 година насам, няколко пъти променя името си, непрекъснато разширява мащаба си, но запазва главната си цел – да събере децата на католически семейства от България и гости от Италия, Полша, Франция и САЩ за няколкодневна съвместна дейност.

В този смисъл историята, разказана с този фичър, има за цел да отвори врата към една непозната, естествено радиофонична, живописна и необичайна действителност. Паралелната действителност на българите – католици, такава, каквато е тук и сега. На мястото на отлитащите от Белозем щъркели се настаняват стотиците обитатели на църковния двор, а заедно с тях и мощните говорители, пластмасовите столове, купища кифли, песнопения и многоезична глъчка. Сериозното и битовото, съзерцанието и чувството за хумор, тълкуването на библейски текст и ново запознанство, духовното упражнение и разучаването на шеметен танц вървят заедно. Неусетно и постепенно добиваме усещането за общност, за група, която се споява пред очите ни.

В света на църковния двор, уютен и отворен за пришълците, влизаме с лекота и го разглеждаме отвътре. Там са Франко, Франческа и свети Франциск от Асизи. Там обясняват защо трябва да спираш топлата вода докато си миеш зъбите и това е послание за хармония в отношенията. Със същата лекота излизаме от света на църковния двор. Разглеждаме го отвън. В Белозем хем е съвсем тихо, толкова тихо, колкото вече сме забравили, че може да бъде, хем тишината е така наситена с жужене, цвърчене, рязане на дърва, чуруликане и звън на камбани, че я усещаме като жива и плътна материя. Съчетанието от място и време е уникално и фичърът „На небето е прекрасна дъга“ е аудио за неговата многоликост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30