Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магия натуралис – природата, която твори и с нас и без нас

Снимка: boyanmanchev.net

Първата фаза на „Магия натуралис“ – среда от творби, текстове и ситуации се случва до 28 август в пловдивската галерия „Сариев“. Изложбата в иначе малкото пространство на галерията на ул. Отец Паисий в Пловдив разполага с паралелно измерение – серия от философски и поетически интервенции, които ще разгърнат експерименталния й изследователски залог.

Експериментът на Веселина Сариева и философа Боян Манчев съзнателно бяга от думата „проект“. Той разглежда природните сили в тяхната неподвластност и способността им да творят чрез магия. Във Фаза 1 на Magia Naturalis участват работи на Биниа Верли, Марта Джурина и L, споделяйки пространството с философската лаборатория на Боян Манчев и поемата в развитие на Веселина Сариева.


Поемата си, както и изложбата като цяло Веселина Сариева представя в специално видео-въведение : „Тя може да бъде и театрален текст. Може да бъде и аудио файл. Може да бъде абсолютно всичко. Поемата е програмен текст. Тя има четири колони „Ехо“, „Статика“, „Динамика“ и „Светлина“, като всяка една от тези колони е различен глас по определена тема (...) както нашият въпрос, нашето търсене в тази изложба, така и тя показва онзи момент на обезсилване, във което субектът измества центъра от себе си във деянията си. Момента в който се появяват нови деятели.“


Текстове свързани с „Магия натуралис“ пише и Боян Манчев. Появяват се в специален едноименен раздел в блога му. По думите му : "Става дума за няколко експеримента на различни нива във различни медии. Един от основните залози са точно тези почти магически преобразувания на медиите. Тоест измислянето на техники, които да превключват сетивното, концептуалното и художественото производство на смисъл в някаква неочаквана посока и да създават съответно неочаквани възможности пред тях.“


Боян Манчев твърди, че „Магия натуралис“ по никакъв начин не е коментар на пандемията „но е вписана неизбежно в настоящата ситуация по ред причини. На първо място тази природна сила, която беше също немислима преди 4-5 месеца, която преобърна нашия ритъм на живот и която показва някаква скрита, невидима мощ на природата и то на микроскопично ниво... ние все още не знаем какво може да се случи в природата, какво предстои, как природата оперира...“ А древногръцкият бог Пан още от замисъла на този философско-артистичен експеримент е бил едно от главните действащи лица в „Магия натуралис“...
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15