Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден (и още дни) на Африка в София

Водещият на „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ Цветан Цветанов с Мария Косса, Мария LadyGreen Никифорова и Марселийн Уеда в подвижното ни студио в Борисовата градина.
Снимка: архив на „Мултикултурни диалози“

През последните седмици – около сформирането на културната платформа „Афро.БГ“ – се заговори за организирането на голямо събитие на африканска тематика. Макар и няколко месеца след оригиналния Световен ден на Африка (25 май) – в особена година живеем все пак (!), събитието ще се проведе – и то в далеч по-атрактивен формат: не толкова като експо-панаир под патронажа на различни официални организации на държавно ниво, а в много по-голяма степен като събитие от хората за хората. От 18 часа днес (22 август) в Кино „Кабана“ в Деня на Африка в София участие ще вземат перкусионната група „Ямбадон“ (единствената у нас музикална формация, посветена на изучаването на западноафриканските ритми), Мария Косса (България/Мозамбик) – с уъркшоп по африкански танци и модно-занаятчийските линии за африкански произведения на изкуството и изделия за бита LadyGreen, Wanssati и East African Kanga. Ще има и диджейска част Мария LadyGreen Никифорова и джем сешън в края на събитието. После всичко ще продължи в „Терминал 1“ от 22.30 ч.

Идеята е новата платформа „Афро.БГ“ да събере на едно място информацията за и от различни хора и организации, свързани посредством корените или посредством страстта си с Африканския континент – деца от африкански произход, родени и израснали в България, студенти или работещи хора от различни африкански страни, живеещи у нас в момента, диджеи, музиканти, издатели на африканска литература, преводачи, вносители на африкански стоки, специалисти по африканска кухня, организатори на концерти, преподаватели по танци, музика или различни занаяти, пътешественици, фотографи, всякакви хора на изкуството, хора от неправителствени организации, работещи с деца и младежи от различни африкански страни – въобще, всички тези малки островчета, които често не се познават помежду си, а определено имат какво да си кажат…

В цялата инициатива се включва с удоволствие и екипът на предаванията „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ на БНР, който през последните години успя да организира няколко концерта и турнета на съвременни музиканти от Мали, Гана, Буркина Фасо и ЮАР в България. А тук, буквално няколко часа преди откриването на събитието, можете да чуете нашите разговори с Мария Косса, преподавател по африкански танци и идеен двигател на всички тези събития (включително на предстоящото откриване на Африкански културен център в София), Мария LadyGreen Никифорова – диджей, пътешественик, автор на оригинални изделия на африканска тематика, Марселийн Уеда от Кения, представяща в България духа, изкуството, цветовете на Източна Африка посредством платформата си East African Kanga, и Лора Шумкова, която освен литературовед и литературен историк има и своя паралелен живот като DJ Kizombie – в областта на кизомбата и въобще на танците на Ангола и португалоезична Африка.

А като продължение: добре, ще го кажем отсега – от понеделник (24 август) по програма „Христо Ботев“ сме ви приготвили още една африканска седмица…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български знаци в далечен Китай

Музеят за графика на Китай, Гуанлан, Шенджен е Меката на графичното изкуство не само за тази източна страна, но и за световните тенденции в графичното изкуство. В момента там се представя един мащабен проект – „Графика от Централна и Източна Европа“. Това изложение дава още една възможност – извън наложилото се като номер едно Международно биенале на..

публикувано на 24.02.21 в 16:09

Актрисата Даниела Викторова: Актьорската професия изисква отдаденост и къртовски труд

„Първата ми среща с Варненския театър беше още в детските ми години, когато гледах няколко спектакъла на Детската театрална студия към театъра, с ръководители Райко и Данаил Райкови. През 1992-ра година попаднах в школата към Драматичен театър – Варна, която беше създадена от тогавашния директор Коста Бандутов, две години бях в тази школа и поех към..

публикувано на 24.02.21 в 16:05

На кино и изложба в Чешкия център в София

Със специална селекция от филми, на които Павел Юрачек е сценарист или режисьор, ще участва Чешкият център в юбилейния 25-и София Филм Фест. Прожекциите са част от съпътстващата програма на фестивала. Кои са събитията, предстоящи в Чешкия център в София. Директорът на Центъра  Дагмар Остранска  разказва за инициативи в “Артефир“...

публикувано на 24.02.21 в 15:08

„Бесове“ в памет на проф. Снежина Танковска

Спектакълът „Бесове“ има премиера тази вечер в Театър НАТФИЗ. Представлението е в памет на проф. Снежина Танковска и е дипломен спектакъл на студентите от последния ѝ клас в Театралната академия. Постановката по пиесата на Албер Камю и по едноименния роман на Достоевски се оказа последният проект на проф. Танковска, която ни напусна в края на..

публикувано на 24.02.21 в 14:37

Седмата песен от проекта „Пеещи артисти“ с премиера в „Артефир“

„Ще бъдем различни“ с музиката на Борис Карадимчев, по текст на Венелин Пройков, е седмата песен от проекта „Пеещи артисти“. Изпълняват я актьорите Мая Бежанска и Даниел Цочев. Песента е в памет и почит към Борис Карадимчев и Тодор Колев. Затова неслучайно в нея са добавени и техните гласове. Песента е написана преди много години от Борис Карадимчев,..

публикувано на 24.02.21 в 09:20