Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Хекуба“ – непозната опера за троянската война на Никола Монфроче

БНР Новини
Снимка: Clarissa Lapolla

„Хекуба“ е трагедия в три действия от Никола Антонио Монфроче по либрето на Жан-Батист-Габриел-Мари дьо Милсан в превод на италиански Джовани Шмид. Премиерата е на 13 декември 1812 г. в театър „Сан Карло" в Неапол. Ролята на Ахил изпълнил прочутия Мануел Гарсия, Приам бил Андреа Нодзари, Хекуба Мариана Борони.

Хекуба, според гръцката митология, е втората жена на цар Приам и майка на голяма част от децата му.

В днешно време операта е представена през 1992 г. в операта в Савона с Анна Катерина-Антоначи като Поликсена. На 30 юли 2019 г. с концертно изпълнение в двореца на херцога с нея е открит фестивалът на Вале д`Итрия. Този запис предлага „Неделен следобед“ на 20 септември от 14 часа.

Постановката е на Пиер Луиджи Пици, много красива, съвсем минималистична сценография и костюми. В операта ще чуете две много красиви арии – на Ахил в 1 д. и на Хекуба във 2 д., има две чудесни хорови сцени, а финалът на операта е драматичен и несравним с нищо познато. Може би мъничко ми напомни на финала на „Армида“ на Росини. Самият Росини бил много впечатлен от двете опери на Монфроче.

Действащи лица и изпълнители:
• Хекуба, сопран – Лидия Фридман
• Поликсена, сопран – Роберта Мантеня
• Ахил, тенор – Норман Райнхард
• Приам, тенор – Мерт Сюнгю
• Теона, сопран – Мартина Грезиа
• Антилок, тенор – Лоренцо Ицо
Хор на общинския театър в Пиаченца, хор на театър „Петруцели“, Бари, диригент Сесто Куатрини.

Никола Монфроче е роден на 21 февруари 1791 г. в Палми в Калабрия – умира на 9 юли 1813 г. в Неапол. В Палми са музеите на родените там Франческо Чилеа и Никола Монфроче. Баща му бил капелмайстор. Логично момчето започва да учи музика в консерваторията „Пиета дей туркини“ в Неапол. След това продължава в Рим като ученик на Николо Дзингарели, който по това време е капелмайстор на Сикстинската капела.

На 17 години дебютира като композитор с кантатата „Раждането на Алкида“ по драмата на Габриеле Росети. Премиерата е на 15 август 1809 в деня на рождението на Наполеон Бонапарт, навършващ 40 години. Тя е изпълнена в театър “Сан Карло“ в присъствието на Йоахим Мюра и Каролина Бонапарт – новите крал и кралица на Неаполското кралство.

След година с успех преминава и премиерата на първата му опера „Алзира“, в която пеят тенорите Андреа Нодзари и Мануел Гарсиа, сопранът Мариета Маркезини и контраалтът Аделаида Маланоте. В Рим той пише още кантатата „Армида“ по либрето на Якопо Ферети по „Готфрид“ на Торквато Тасо, която след това е изгубена.

През септември 1811 в Неапол Монфроче чува операта „Весталката“ на Спонтини, която го завладява. По поръчка на Доменико Барбайя вече болният композитор започва да пише нова опера, все още под впечатленията на „Весталката“. Това е операта „Хекуба“, представена в края на годината. Няколко месеца по-късно Монфраче умира едва на 22 години. 

Съдържание

Първо действие
В първия акт Поликсена разкрива на слугинята си Теона, че се е влюбила в Ахил, въпреки факта, че
той току-що е убил брат ѝ Хектор в битка. Цар Приам предлага на троянците да приемат брака между Ахил и Поликсена, за да сложат край на Троянската война, но се сблъсква с волята на царица Хекуба, която страда за смъртта на Хектор и ненавижда Ахил.

Второ действие
Ахил, който пристигна, разкрива чувствата си към Поликсена
, двама си разменят развълнувани любовни обяснения. Той получава благословията на Приам.

След като пристига Хекуба Ахил се оттегля, а Хекуба изисква от дъщеря си да се откаже от този брак и да отмъсти за смъртта на Хектор.

Поликсена остава сама с налегналите я тъжни мисли. Тя посреща хладно завърналия се Ахил. Той се обръща към кралската двойка с молба да потвърдят сватбата му с Поликсена, която ще бъде само от полза за родината.

Трето действие
Сватбената церемония се провежда в храма на Аполон. Точно когато Поликсена трябва да отговори пристига Антилок, който съобщава, че тежко въоръжената гръцка армия е нападнала Троя. Опитите на Ахил да се разграничи от сънародниците си са безполезни. Хекуба заповядва на стражата да бъде убит незабавно.

Отчаяна Поликсена отправя молитви към боговете.

Приам упреква съпругата си за прибързаното решение, с което се проваля всеки следващ опит за сключване на примирие с враговете.

Гръцките войници проникват в храма на Аполон, убиват Приам и отвличат Поликсена.

Останала сама Хекуба проклина всички врагове, а вражеската армия опустошава града.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43

Изкусителната Далила на Агнес Балтса

Това е едно от великите артистични достижения на прочутото мецосопрано в шедьовъра на Сен-Санс „Самсон и Далила“ – брилянтен запис за Philips от 1989 година. А партньорството им с Хосе Карерас наистина е за завист. Наричат ги идеалната сценична двойка – мечта за всеки диригент и режисьор! Сър Колин Дейвис ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио...

публикувано на 17.10.20 в 08:55
Явор Желев

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в петъчната вечер на 16 октомври в обичайния час преди полунощ. В това издание на предаването ще..

публикувано на 16.10.20 в 13:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2020 година

16 октомври 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Капричо в си бемол мажор BWV 992. 3.11 часа – Фридерик Шопен (1810-1849), Ноктюрно № 7 в до диез минор, oп. 27 № 1. 3.16 часа – Роберт Шуман (1810-1856), Крайслериана, oп. 16. 3.45 часа – Ракел Гарсия-Томáс (р. 1984), „Старият ми грамофон“ № 1. 3.56 часа – Дьорд Лигети (1923-2006), Етюди № 15..

публикувано на 16.10.20 в 10:05
Зефира Вълова

В „Метроном” – бароков концерт от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив

В информационно-музикалното предаване „Метроном” ще чуете ехо от пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”, който бе първопроходникът в завръщането на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина за пандемията Covid-19. Ще излъчим концерта на Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот..

публикувано на 15.10.20 в 13:22