Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хекуба“ – непозната опера за троянската война на Никола Монфроче

БНР Новини
Снимка: Clarissa Lapolla

„Хекуба“ е трагедия в три действия от Никола Антонио Монфроче по либрето на Жан-Батист-Габриел-Мари дьо Милсан в превод на италиански Джовани Шмид. Премиерата е на 13 декември 1812 г. в театър „Сан Карло" в Неапол. Ролята на Ахил изпълнил прочутия Мануел Гарсия, Приам бил Андреа Нодзари, Хекуба Мариана Борони.

Хекуба, според гръцката митология, е втората жена на цар Приам и майка на голяма част от децата му.

В днешно време операта е представена през 1992 г. в операта в Савона с Анна Катерина-Антоначи като Поликсена. На 30 юли 2019 г. с концертно изпълнение в двореца на херцога с нея е открит фестивалът на Вале д`Итрия. Този запис предлага „Неделен следобед“ на 20 септември от 14 часа.

Постановката е на Пиер Луиджи Пици, много красива, съвсем минималистична сценография и костюми. В операта ще чуете две много красиви арии – на Ахил в 1 д. и на Хекуба във 2 д., има две чудесни хорови сцени, а финалът на операта е драматичен и несравним с нищо познато. Може би мъничко ми напомни на финала на „Армида“ на Росини. Самият Росини бил много впечатлен от двете опери на Монфроче.

Действащи лица и изпълнители:
• Хекуба, сопран – Лидия Фридман
• Поликсена, сопран – Роберта Мантеня
• Ахил, тенор – Норман Райнхард
• Приам, тенор – Мерт Сюнгю
• Теона, сопран – Мартина Грезиа
• Антилок, тенор – Лоренцо Ицо
Хор на общинския театър в Пиаченца, хор на театър „Петруцели“, Бари, диригент Сесто Куатрини.

Никола Монфроче е роден на 21 февруари 1791 г. в Палми в Калабрия – умира на 9 юли 1813 г. в Неапол. В Палми са музеите на родените там Франческо Чилеа и Никола Монфроче. Баща му бил капелмайстор. Логично момчето започва да учи музика в консерваторията „Пиета дей туркини“ в Неапол. След това продължава в Рим като ученик на Николо Дзингарели, който по това време е капелмайстор на Сикстинската капела.

На 17 години дебютира като композитор с кантатата „Раждането на Алкида“ по драмата на Габриеле Росети. Премиерата е на 15 август 1809 в деня на рождението на Наполеон Бонапарт, навършващ 40 години. Тя е изпълнена в театър “Сан Карло“ в присъствието на Йоахим Мюра и Каролина Бонапарт – новите крал и кралица на Неаполското кралство.

След година с успех преминава и премиерата на първата му опера „Алзира“, в която пеят тенорите Андреа Нодзари и Мануел Гарсиа, сопранът Мариета Маркезини и контраалтът Аделаида Маланоте. В Рим той пише още кантатата „Армида“ по либрето на Якопо Ферети по „Готфрид“ на Торквато Тасо, която след това е изгубена.

През септември 1811 в Неапол Монфроче чува операта „Весталката“ на Спонтини, която го завладява. По поръчка на Доменико Барбайя вече болният композитор започва да пише нова опера, все още под впечатленията на „Весталката“. Това е операта „Хекуба“, представена в края на годината. Няколко месеца по-късно Монфраче умира едва на 22 години. 

Съдържание

Първо действие
В първия акт Поликсена разкрива на слугинята си Теона, че се е влюбила в Ахил, въпреки факта, че
той току-що е убил брат ѝ Хектор в битка. Цар Приам предлага на троянците да приемат брака между Ахил и Поликсена, за да сложат край на Троянската война, но се сблъсква с волята на царица Хекуба, която страда за смъртта на Хектор и ненавижда Ахил.

Второ действие
Ахил, който пристигна, разкрива чувствата си към Поликсена
, двама си разменят развълнувани любовни обяснения. Той получава благословията на Приам.

След като пристига Хекуба Ахил се оттегля, а Хекуба изисква от дъщеря си да се откаже от този брак и да отмъсти за смъртта на Хектор.

Поликсена остава сама с налегналите я тъжни мисли. Тя посреща хладно завърналия се Ахил. Той се обръща към кралската двойка с молба да потвърдят сватбата му с Поликсена, която ще бъде само от полза за родината.

Трето действие
Сватбената церемония се провежда в храма на Аполон. Точно когато Поликсена трябва да отговори пристига Антилок, който съобщава, че тежко въоръжената гръцка армия е нападнала Троя. Опитите на Ахил да се разграничи от сънародниците си са безполезни. Хекуба заповядва на стражата да бъде убит незабавно.

Отчаяна Поликсена отправя молитви към боговете.

Приам упреква съпругата си за прибързаното решение, с което се проваля всеки следващ опит за сключване на примирие с враговете.

Гръцките войници проникват в храма на Аполон, убиват Приам и отвличат Поликсена.

Останала сама Хекуба проклина всички врагове, а вражеската армия опустошава града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35