Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов открива "Европейския музикален фестивал 2020" с творби на Шопен

Пианистът Людмил Ангелов
Снимка: Кантус фирмус

20-ото издание на "Европейски музикален фестивал" в София, което беше отложено заради кризата с коронавируса, ще започне на 15 септември, съобщават от "Кантус фирмус", цитирани от БТА. Откриването е с концерта "Людмил Ангелов свири Шопен" с участието на оркестъра на "Класик ФМ". Ще бъдат представени ранни произведения за пиано и оркестър на великия полски композитор. Под диригентската палка на Григор Паликаров ще звучат Вариации La ci darem la mano, Краковяк и Концерт за пиано и оркестър номер 2 от Шопен.

Заради противоепидемичните мерки този концерт ще бъде повторен и на 16 септември, понеже продадените до момента билети вече надхвърлят ограничения наполовина капацитет на зала "България".

Това е първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов ще представи в рамките на фестивала. Пианистът многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския творец, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби от Шопен. Това са общо шест крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби между 17-ата и 21-вата си година, давайки сериозна заявка за своите възможности като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала "България".

"Европейският музикален фестивал 2020" ще предложи още събития. На 11 и 12 октомври виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц ще свири с оркестъра на Софийската филхармония творби от Моцарт и Менделсон. 

Мултимедийният концерт "Кино и класика" под диригентството на Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин е предвиден за 20 и 21 октомври в зала "България". 

На 29 октомври в "София лайв клуб" е изявата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra с уникален етномикс от фолклор, клезмер и джаз, а на 18 ноември столичната публика ще се срещне за първи път със звездата на фадото – Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио. 

В края на септември на Ларгото ще се състои музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува", а в рамките на фестивала ще бъде и тържествената церемония "Златно перо".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35