Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Георгиева

Законът за социалните услуги е добър, очакваме нормативна рамка

Снимка: БГНЕС

Защо подкрепата за зависими в момента е извън рамките на държавната загриженост. Каква е съдбата на Центъра за работа със зависими? Какво се случи с новия Закон за социалните услуги? Юлия Георгиева, председател на УС на Центъра за хуманни политики, разказва в "Нашият ден":

"Дълго време работих в фондация "Инициатива за здраве" – най-старата и най-опитна организация, която работеше с хората, които употребяват наркотици, на терен. Което е изключително важно, защото загубата на контакт с тях прави така, че те потъват още по-дълбоко в престъпния свят. Важно е да има връзка с наркозависимите, докато употребяват наркотици, за да може те запазят връзка с нашия свят, да бъдет социално по-приемливи и да бъдат подкрепени в тяхната битка. За съжаление тази организация прекрати дейността си, защото остана без финансиране. И тези дейности, които са важни и за общественото здраве и за националната сигурност бяха прекратени."

Юлия Гергиева е доволна в контекста на Розовата къща, единствен за страната нископрагов център за работа с хора, зависими от наркотици и алкохол, че най-после Законът за социалните услуги е влязъл в сила. "Прекрасно е, че законът беше приет, но той беше приет без нормативна рамка и ние чакаме изработването на нормативна рамка, за да може той реално да заработи. Без тази рамка няма път, по който да бъде обявено финансиране на подобни услуги."

Според Юлия Георгиева законът е добър и единствен проблем е изработването на нормативна рамка. Това вероятно ще отнеме някакво време.

"Оказа се, когато търсехме финансиране за Розовата къща, че никой никога не е искал пари от социалното министерство за тази група хора. Аз лично отчитам това като проблем в неправителствените организации, които работят в сферата и които до момента не са проявили инициативата. Вярвам, че ние трябва да проявяваме инициативата, а не да очакваме политиците да се сетят."

Георгиева изрази доволство от срещите в Агенцията за социално подпомагане и се надява на добро разрешение. "Това обаче няма да се случи тази година". Розовата къща се издържа само и единствено от дарения на хора в момента. "Знаете, че тези хора не са добре приети в нашето общество и техните проблеми не са добре артикулирани и разбрани."

Репресията и преследването на хората, които употребяват наркотици, не работи, смята Георгиева. Тя даде за пример Португалия, където са пренасочени голяма част от средствата за репресия за грижа. И употребата на на наркотици е намаляла драстично и хората бързо и лесно се връщат в социалната система.

Чуйте цялото интервю с Юлия Георгиева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20