Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 2 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Константи и въображаеми светове в науката: Математика на различни езици

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове и песни на: Торстен Гудс, Слави Миладинов и Васил Николов, Матей Стоянов, Недялко Йорданов, Александър Бръзицов, Константин Ташев, Петър Гюзелев, Лаура Паузини, Георги Минчев, Иван Лечев.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно разнообразие от Южна Африка. Сред изпълнителите – „Блек Умфолоси“, „Африка Мамас“, Хесва, „Лейдисмит Блек Мамбазо“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Храбрата Моли“, по английска приказка

от 7.15 до 8.00 часа
Радиотеатър за деца
„Приказка за феи“ от Теодора Стамболска

От 8.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът след края на Втората световна война и какви са войните и въстанията на 2020 – коментари на историка и председател на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев, икономиста проф. Динко Динков и политолога Христо Анастасов.
• Главен герой: Галерия „Възраждане“ към Народно читалище „Възраждане“ в Стария Пловдив навършва 25 години – с участието на арт тандема Краси Алексиева и Сим Алексиев.
• Човекът: Ошрат Кетлер – израелската телевизионна журналистка с български корени, която избира карантина в открито море – материал на Искра Декало.

от 10.00 до 11.00 часа
От фонда на „Хумор и сатира“
Вицомания

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Рут Колева представи песента „On My Way“, която ще бъде част от предстоящия пети самостоятелен албум на певицата;
• Екзотичната Манал Ел Фейтури, която избра България, вече с нова песен и главна роля;
• Младият продуцент Atazar смеси родопски гайди, шопско пеене и дийп хаус бийт в новия си трак „Armagan“;
• 19-годишен DJ дебютира с хитмейкърите Fabrizio Parisi и The Editor в „Distant Call“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• 11-то издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ в София. Фестивалният директор Надежда Славова с покана за прожекциите, майсторските класове на едни от най-успешните български аниматори, изложбите и детските анимационни работилници.
• Книгите и пандемията през 2020-а. Разговор с Велизара Добрева, председател на асоциация „Българска книга“ за предстоящото издание на Алея на книгата в София и новата кампания „Купи една книга. Дари я на своето училище!“.
• Премиерните заглавия на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2020 в Созопол:
Радио Бургас с репортаж от откриването на фестивала и интервю с носителя на тазгодишната награда „Аполония Токсофорос“.
• Ивайло Христов за новия си игрален филм „Страх“ преди първата среща с публиката.
• Здравко Митков за премиерния спектакъл „Той е дяволът!” от Себастиен Тиери на Младежкия театър „Николай Бинев” на „Аполония“ 2020.
• Нов сезон на Софийска филхармония. Покана за предстоящите концерти от маестро Найден Тодоров, директор на филхармонията.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Валентин Стамо, пианистът на немите филми, свързал биографията си с кино „Одеон“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от концерта на Красимира Стоянова, Йосиф Славов и Боряна Ламбрева в Пловдив – Откриване на Дните на музиката в Балабанова къща.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
В българската политическа и културна история има забележителни фигури, които незаслужено стоят в сянката на по-буйните глави (или „младите“, както ги нарича Захарий Стоянов). Една от тези фигури е роденият в Пирдоп преди 150 години, на 23 февруари 1865, писател, общественик, политик, издател, публицист, дарител и кооперативен деец Тодор Генчов Влайков. Той е един от най-компактните български политически дейци, които винаги през дългогодишната си обществена кариера са отстоявали принципите на демократизма и плурализма. Той е един от подписалите знаменитото писмо на д-р Кръстьо Кръстев, с което той предупреждава Особата (цар Фердинанд) за пагубните последици, които би имало решението България да се включи на страната на Централните сили в Първата световна война. Известна е брошурата на Тодор Влайков „Личният режим у нас. Бележки върху неговото развитие и върху условията на премахването му“, където с удивителна яснота проследява язвите на българската политическа система в началото на ХХ век. Създател на Радикал-демократическата партия, на „литературния кръжец“, както са я наричали презрително заради изявените литературни и интелектуални личности в нейните редици, той е сред винаги отстояващите правото на морал вътре в политиката, на настояването, че нравствеността е основният градиент на трайното и устойчиво политическо и държавно развитие.
Тодор Влайков е също така писател, един от най-ярките представители на битовия жанр в българската литература. Председател на Писателския съюз през 20-те години, той се е ползвал винаги с авторитет и уважение в интелектуалните среди, почтително назоваващи го дядо Влайков. Едновременно с това той е сред най-бележитите български дарители, кино „Влайкова“ е един сред многото примери. Основател и на Учителския съюз, а в село Мирково заедно с Тодор Йончев основават през 1890 г. първото българско кооперативно дружество – „Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало“. По повод на кооперациите Тодор Влайков изрично указва: „Кооперациите – това са организации, създаването на които, то се знае, зависи от частната инициатива“. Една мащабна фигура на българската история, която по различни причини все още не е получила полагащото ѝ се научно и обществено внимание. Тъкмо това се опитва да поправи със своята изящно издадена брошура „Морал и политика. Страници за Тодор Влайков“ проф. Михаил Неделчев от Нов български университет. Той е един от участниците в предаването на Програма „Христо Ботев“ на БНР „Премълчаната история“ на 17 юни 2015 година. Заедно с него ще бъдат проф. Румяна Дамянова от Института по литература на БАН, д-р Румяна Пенчева, ръководител на Националния литературен архив, и Радко Влайков, правнук на Тодор Влайков.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Войната и мирът в стара България: Битките – първата представа за българите в Европа

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
„Под знака на музикалното кино“
В първото издание от поредицата  ще се потопим отново в неповторимата музикална атмосфера на киношедьовъра на Милош Форман "Коса".

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Европейски уърлд по мелодии от близо и далеч. Сред изпълнителите – „Салса Селтика“, виртуозният Луис Пейшото, галисийките „Иалма“ и „Таншугейрас“, англичаните „Спайро“, известните фламенко китаристи Висенте Амиго и Роби Сверд, Хосе Мануел Будиньо, разкошната Дулсе Понтеш, „Гайдарите от Лисабон“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Глупавият вълк” от Елин Пелин

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Записи от „Нашия фестивал“. Така се нарича фестивалът в Ярвенпяя край езерото Туусула във Финландия. Там самият Сибелиус и други известни финландски творци от „златната ера“ си построяват къщи. Съвсем естествено и концертната зала там да се нарича „Сибелиус“. Точно на първи август миналата година там изнася концерт Остроботненският камерен оркестър с диригент Малин Броман. Две от трите творби в програмата му са от съвременни композитори. Концертът започва със „Стокхолмски дневник“ на Еса-Пека Салонен. Другата творба е не по-малко интересна – Концерт за две цигулки и оркестър от младата шведка Андреа Тароди.
• Когато в основата на музикално събитие стои Жорди Савал, епохата винаги е далеч от съвремието. Не случайно го наричат музикален археолог, който открива заровени съкровища на музикалната история. На фестивала на старинната музика в Поблет в Каталуния неговите ансамбли представят една ренесансова и раннобарокова програма с фокус върху "Стабат матер". Тя започва с Жоскен де Пре, продължава хронологично с Палестрина, Луиджи Роси, Доменико Скарлати и включва дори самия Жорди Савал.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Най-доброто от „Аларма“ – запис от организирания от нашето предаване първи и единствен концерт на шведско-норвежкото фрий джаз трио The Thing (Матс Густафсон – саксофони, Ингебрит Хакер Флатен – контрабас и Паал Нилсен-Лов – барабани) през 2012г. и интервю с Матс Густафсон;
• А сега внимавайте: „Древната китайска традиция среща песните от Апалачите“ – повече за съвместния албум на У Фей и Абигейл Уошбърн.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
50 години Камерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел – Ангелогласният“. Предаването включва документални записи от юбилейния концерт в зала „България“ на 2 ноември 2018 г. и записи от новия компакт диск на състава „Сладкогласна лира“. Гост в студиото е младият диригент Кристиан Попов, поел ръководството на ансамбъла от 2016 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20