Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – варианти

Снимка: БГНЕС

България в няколко варианта – възможните сценарии при стабилизиране на правителството или при подаване на оставка. "Тръгнах рано, за да бъда тук навреме и съм тук, за да променя живота си." – казват протестиращите. Те си направиха задочна среща в ефира на „Нашият ден“ с представители на ГЕРБ, БСП и „Да, България“.

Явор Божанков, БСП за България, член на комисията по правни въпроси в НС, коментира в "Нашият ден":

"Едно стана ясно – така не може да продължва. Но ако е станало ясно за голяма част от обществото, за управляващите все още нищо не се е променило. И министър-председателят, и главният прокурор – двете оставки, които се искат – показват с поведението си, че нямат намерение да се съобразят. Напротив – те виждат проблем навсякъде, само не и в себе си."

Божанков каза, че трябва да отиде в пленарна зала и да работи върху "техния Изборен кодекс, който е по-лош от конституцията им и e подиграфка с юридическата мисъл." 

"ГЕРБ опитаха да делегитимират протестиращите, да ги обидят като "маймуни, алкохолици, утайка", а след това да ги купят, като раздават пари на тази или онази гилдия. Накрая отидоха на вариант Велико народно събрание само за да спечелят още малко време, да стигнат до изборите и защо не, да наложат един ред в България – ред, в който главният прокурор да диктува законодателството."

Анна Александрова, ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по правни въпросив НС, коментира:

"Това, което ГЕРБ заяви, а и колегите от Обединени патриоти и от "Воля", с които подписахме проекта за нова конституция, е инициирано именно от гражданското общество. Години наред – и партиите, и извънпарламентарно представените – обсъждат, че е необходимо приемането на нова конституция, необходими са реформи. Смятам, че Народното събрание е органът, който е редно да организира и инициира една смислена дискусия в публичното пространство."

Александрова заяви по повод мнения на граждани, че "уважава всяко мнение и тези хора, които протестират честно и мирно навън. Всяко мнение за нас е важно. Разбира се, те не представляват целия български народ и тези, от които ние мирно сме избрани и представени легитимно в парламента, но тяхното мнение за нас е важно. Направихме много, работим много по проблемните сектори, като здравеопазването, но имаме и още много да постигаме. Неоспорим факт е, че имаме грешки и пропуски, но това може да се случи само с работа. Една оставка, хвърлена в публичното пространство, без абсолютно никаква отговорност, това е най-лесният начин да се откажеш и да оставиш хора с тъмно минало, да се опитват да нанасят щети на държавата."

Анна Александрова е категорична, че промените в Констутуцията и евентуалното свикване на Велико народно събрание биха дали нова по-голяма легитимност към всички хора, които са отвън и които имат забележки към управлението и към парламента.

Атанас Славов, представител на ръководството на "Да, България", д-р по конституционно право и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", сподели своята гледна точка и позиция в "Нашият ден":

"Нека кажем учебникарската истина – Конституция не се пише и не се създава от институции и от парламент, който е на най-ниската точка на доверие от своя мандат и в последните 10 години. Всеки един опит на този парламент няма най-простото изискване за една конституция – демократична легитимност. Не може политици, загубили доверието на гражданите (не само управляващите, но и част от опозиционните сили), да дадат рамката на една нова конституция. 

Има много просто решение на целия този цикъл от последните 2 месеца. И той е демократичен отговор – оставка, избори – и нека новото Народно събрание с демекратично легитимирани представители, ако реши, че има мандат за това, да почне подготовката на промени в Конституцията.

Като конституционалист, Атанас Славов е убеден, че съществени промени в действащата конституция са необходими, особено в главата "Съдебна власт", особено в "Защита правата на гражданите". Но те могат да бъдат направени от обикновено Народно събрание. 

"За съжаление темата за Велико народно събрание се ползва за запазване на статуквото, за заздравяване на властта и усвояване на ресурсите на властта. ГЕРБ не са идеологическа партия и по случайност се водят някаква дясноцентристка формация. Основното е ресурсът на властта – Държавният бюджет (над 40 млрд. годишно), европейските фондове, на трето място, заеми, които взема държавата, за да изгражда проекти, които обслужват чужд политически интерес (като АЕЦ "Белене", Южен поток... тези проекти са корупционната хранилка на властта). Правителството на Борисов има една финална задача – Южен поток – и в името на това е готово да прави всякакви пируети."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37