Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браян Дейли – как влияе глобализацията върху ценностите

7
Снимка: галерия Monev Contemporary

Българската публика може да гледа проекта WORDS – обобщение на 7-годишната одисея, в която американският художник Браян Дейли изследва влиянието на глобализацията върху културните и моралните ценности на отделните нации, език и среда, до 10 октомври 2020 г. в галерия Monev Contemporary. Амбициозният си проект WORDS („Думи“) Браян Дейли прави в периода 2012-2019 г.

Браян Дейли поставя камерата си в 134 страни на 7 континента и снима съвсем случайни минувачи с техните първи реакции на 13 думи на родния им език: мир, война, любов, околна среда, свобода, религия, демокрация, правителство, щастие, социализъм, капитализъм, бъдеще и САЩ.

Дейли получава неподправени отговори, които показват отношението на интервюираните към всяка от 13-те думи, а хората сами избират за свой фон знамето, което определя тяхната национална и културна принадлежност.

Българската публика първа в света ще види целия мултимедиен проект WORDS, включващ едночасова видеоинсталация WORDS с отговорите на всички над 3000 участници в проекта, печатната серия Words on WORDS с 8 лентикулярни платна, 14 творби от серията Tous Les Mots и документален филм, който отразява целият процес на осъществяване на проекта.

Печатната серия Words on WORDS съдържа 8 платна с 3D ефект, в които различните индивидуални отговори на участниците в проекта са комбинирани по невъобразим начин от художника в дву- или трисловни фрази, създавайки закачливи изрази и словосъчетания, характери за дадаизма в изкуството и наподобяващи сюрреалистична игра на думи. Всичко това е наслоено в множество цветове.

„Видео инсталацията WORDS е артпроект, представящ културните и морални ценности на днешното глобално общество. В WORDS думите имат множество значения и могат да предизвикват хиляди асоциации – например, значението на думата „война“ или разбирането ни за нея може да се окаже твърде лично, уникално. Нашият житейски опит, социалната ни и културна среда се оказват твърде доминиращи, така че обикновеният прочит на една или друга дума може да се превърне в нещо далеч по-сложно от сухото тълкуване в речника. Едночасовото видео, което българската публика ще гледа, предизвиква усещане за обединение сред гражданите на света, като отчита културните им и езикови различия, вместо да внушава напрежение и конфликти в световен мащаб.“ – казва Браян Дейли.

Серията Tous les Mots означава „всичките думи“ и това всъщност е своеобразна игра на думи с френския израз „tous le monde“, което буквално означава „всички хора по света“. Въвеждайки френската дума за думи – mots – се постига двусмислена интерпретация, акцентирайки глобалното и индивидуално ниво на този проект. Серията обхваща същността на всяка от 13-те думи, произнесена от 3000-те участници в проекта, представена чрез печатна творба, съответстваща на значението ѝ. Българската публика ще види 14 от печатните творби.

Куратор на експозицията е Стефан Стоянов, който е подреждал няколко изложби на художника в Ню Йорк и двете му досегашни в България.

Очакваме самият Браян Дейли да дойде в София в началото на октомври и да се срещне с почитателите си. Решихме да го поканим отново да покаже свои уникални творби в България, защото той е творец, който ясно документира проблемите на съвременното общество. За 7 години той е обиколил земното кълбо и се е докоснал до възприятията на повече от 3000 души към основните човешки и културни послания. България е една от важните „спирки“ не само в неговия проект, но и в живота му, и затова тъкмо у нас за първи път се показва тази изложба пред публика, всички заедно можем да изследваме своеобразните „езикови игри“ на българското общество. Посетителите ще бъдат пускани в галерията на групи, ще им бъдат давани дезинфектанти, спазваме всички противоепидемични мерки.“ – казва Валентин Монев, основател на столичната галерия Monev Contemporary.


Брайн Дейли е роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Андежис през 1975. г. и завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В последните две десетилетия Браян Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. През 1987 г. завършва Университета на Северна Калифорния със специалност контрол на оръжията и прави дисертация върху Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Необичайната професия за един художник се превръща в източник на идеи и теми в артистичното му амплоа.
Браян Дейли има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, България. Неговото видео Jikai, посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк. През последните години той създава и сериите от фотографии „Америка в цветове“, Tableau Vivant, „Морфей“.

Изложби на Браян Дейли в България:
„Америка в цветове“ – Национална художествена галерия, 2014 г.
„България в цветове“ – Градска галерия в Пловдив и експозиция в сградата на Народното събрание, 2015 г.

Снимките в материала са предоставени от галерия Monev Contemporary


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Теофилов

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм". "Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги..

публикувано на 30.08.24 в 19:35
Директорът на Фондация

Българската телеграфна агенция е носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Българска телеграфна агенция (БТА) е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на Фондация "Аполония".  Статуетката връчи изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова на генералния директор на БТА Кирил Вълчев по време на официалното откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024.  Ето какво сподели в "Артефир" директорът..

публикувано на 30.08.24 в 19:00

Есен се задава

В редакция "Хумор и сатира" сме едни от първите, които улавят задаващата се есен, но това не може да помрачи лятното ни настроение. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден..

публикувано на 30.08.24 в 15:49
Цвета Софрониева

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното..

публикувано на 30.08.24 в 09:25

Галя Чунтова: Работата ми като художник винаги ми се отблагодарява

"Изкуството е както индивидуално, така и групово занимание, което дава на всеки един плюс към неговото развитие и възпитание. Рисуването е най-хубавото в моя живот, безценно е, то за мен дори е лечение.  В живота си съм се занимавала с различни дейности. Преди време преподавах рисуване на деца от 3 до 12 години. Всички деца, може доучилищна възраст,..

публикувано на 30.08.24 в 08:40