Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Националният литературен конкурс „Морето“ ще награди своите лауреати

Снимка: фейсбук / Сдружение "Лумен"

Приключи петото юбилейно издание на националния конкурс за поезия и проза „Морето“. На 12 септември в творческата база на Националната художествена академия в гр. Ахтопол ще бъдат връчени наградите на отличените участници. Тази година те са:

В категория „Проза“:
I – Мая Виткова-Косев, София
II – Юри Лазаров, София
III – Йохан Девлетян, Пловдив
Специална награда: Христо Илиев-Чарли, София
Специална награда галерия „Алтер Его – Ахтопол“: Мария Петкова, Свищов

В категория „Поезия“:
I – Женя Димова, Казанлък
II – Владислав Христов, Пловдив
III – Демир Демиревю, с. Златно поле
Специална награда: Кръстю Раленков, Пловдив
Специална награда галерия „Алтер Его – Ахтопол“: Ненчо Добрев, Ямбол

Катя Съева, председател на сдружение „Лумен“, от името на организаторите покани гости и участници на поетичното тържество в събота в Ахтопол.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15